961
Οοίωμα του Τραμπ σε διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών την 1η Μαΐου | REUTERS/Lucy Nicholson

Η μεγάλη έξοδος των Ρεπουμπλικανών

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2016, 14:11
Οοίωμα του Τραμπ σε διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών την 1η Μαΐου
|REUTERS/Lucy Nicholson

Η μεγάλη έξοδος των Ρεπουμπλικανών

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2016, 14:11

Τώρα που το απευκταίο είναι πια σκληρή πραγματικότητα και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο υποψήφιος του ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο, το ένα μετά το άλλο σημαίνοντα στελέχη της παράταξης παίρνουν αποστάσεις από τον υποψήφιο ή έστω δηλώνουν ότι αν είναι να τον στηρίξουν θα το κάνουν με βαριά καρδιά.

Οι ανακοινώσεις από τον Τεντ Κρουζ την Τρίτη και από τον Τζον Κέισικ την Τετάρτη ότι αποχωρούν από την κούρσα άφησαν τον Τραμπ μόνο υποψήφιο. Ο αγώνας του για τον μαγικό αριθμό των 1.237 εκλεκτόρων που θα του δώσουν το χρίσμα στο συνέδριο του κόμματος δεν έχει τελειώσει, αλλά έχει διευκολυνθεί σημαντικά.

Ηδη μετά και την εύκολη νίκη στην Ιντιάνα -και μάλιστα με πάνω από 50%- ο Τραμπ είναι ο σχεδόν σίγουρος (presumptive) υποψήφιος και για την ηγεσία του κόμματος. Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Ρέινς Πρίμπους κάλεσε μάλιστα σε υπέρ πάντων αγώνα για να μην εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον.

Αγώνα υπέρ πάντων, αλλά, όπως φαίνεται, όχι από όλους. Το «όχι στην Χίλαρι» δεν αρκεί για να ενώσει ένα κόμμα κάτω από έναν υποψήφιο που ως τώρα το δίχασε αν δεν το έσπασε και σε περισσότερα κομμάτια.

Αργά την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Πολ Ράιαν, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος λόγω και της θέσης του, δήλωσε ανέτοιμος να στηρίξει τον Τραμπ. «Απλά δεν είμαι έτοιμος να το κάνω σε αυτό το σημείο. Δεν το αισθάνομαι αυτή τη στιγμή», είπε στο CNN.

Ο Ράιαν ζήτησε από τον Τραμπ να ενώσει το κόμμα ενώ έριξε στους ώμους του υποψηφίου το βάρος της ιστορίας των Ρεπουμπλικάνων. «Είμαστε το κόμμα του Λίνκολν και του Ρίγκαν. Μπορεί να μην εκλέγουμε υποψήφιο κάθε τέσσερα χρόνια έναν Λίνκολν ή έναν Ρίγκαν, αλλά ελπίζουμε ότι ο υποψήφιός μας θα τους μοιάσει, θα προωθήσει τα ιδανικά του κόμματος και θα μιλήσει στην πλατιά πλειοψηφία των Αμερικανών».

Η απάντηση του Τραμπ ήρθε ακριβώς στο ίδιο στιλ και φαίνεται να δείχνει ότι δεν έχει και τόση ανάγκη τα καλά λόγια του προέδρου της Βουλής: «Δεν είμαι έτοιμος να στηρίξω την ατζέντα του Ράιαν. Ισως στο μέλλον να εργαστούμε μαζί».

Η κομματική ηγεσία και σχολιαστές γυρνούν την πλάτη

Η παρέμβαση του Ράιαν ήταν η τελευταία μιας σειράς δηλώσεων και αποφάσεων από την κομματική ηγεσία και την παλαιά φρουρά που μετά από μήνες προσπαθειών -όχι πολύ θερμών αλλά και τις περισσότερες φορές πολύ καθυστερημένων- δεν κατάφερε να βρει ένα πρόσωπο που θα σταματούσε τον ακατάσχετο Τραμπ ούτε να αποδομήσει πειστικά την ρητορική του.

Κορυφαία στελέχη δηλώνουν από τώρα ότι δεν θα πάνε στο συνέδριο που αναμένεται να είναι το πάρτι επιβεβαίωσης του αγώνα του Τραμπ και εναντίον του κατεστημένου που αυτά εκφράζουν. Οι τρεις Μπους, δύο πρόεδροι και ο κυβερνήτης Τζεμπ, λένε ότι θα απέχουν και, βεβαίως, δεν στηρίζουν τον Τραμπ. Απών θα είναι και ο Μιτ Ρόμνεϊ, υποψήφιος πρόεδρος με τους Ρεπουμπλικάνους το 2012 και φημολογούμενη ελπίδα να εκτοπίσει τον Τραμπ από την κούρσα για το χρίσμα.

Παρών, αντίθετα, στο συνέδριο, αλλά αβέβαιος αν θα τον στηρίξει τον Νοέμβριο δηλώνει ο Τζον Μακέιν – αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα το 2008. Οπως γράφει η Guardian, ο ΜακΚέιν ανησυχεί σοβαρά για την επανεκλογή του στη Γερουσία τον Νοέμβριο. Καθώς εκλέγεται στην Αριζόνα, πολιτεία με μεγάλο αριθμό Ισπανόφωνων, έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα να κατέβει υποψήφιος την ώρα που ο κομματικός εκλεκτός για την προεδρία έχει μια ακραία αντιμεταναστευτική πολιτική και αποκαλεί τους Μεξικανούς «βιαστές και δολοφόνους».

Αλλοι περνούν στην απέναντι πλευρά για να αποφύγουν τον κίνδυνο της ταύτισης με τον διχαστικό Τραμπ.

Ο Μαρκ Σάλτερ, λογογράφος του ΜακΚέιν έφτασε να πει ότι θα στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον αντί του Τραμπ. Αφορμή του ήταν η υιοθέτηση εκ μέρους του Τραμπ δημοσιεύματος από το σκανδαλοθηρικό περιοδικό National Enquirer ότι ο κουβανός πατέρας του Τεντ Κρουζ είχε κάποια γνωριμία με τον Λι Χάρβεϊ Οσβλαντ, τον άνθρωπο που δολοφόνησε τον Τζον Κένεντι!

Προειδοποιεί μάλιστα ότι, αν ο Τραμπ εφαρμόσει όλα λέει, η Αμερική θα μείνει χωρίς συμμάχους και με πολλούς εχθρούς με πυρηνικά. Οι ομιλίες του είναι «σαν παραληρήματα μεθυσμένου, είναι ακατάλληλος για το αξίωμα, ναρκισσιστής και μισαλλόδοξος» συμπληρώνει το «κατηγορώ» του.

Πέρα από τους πολιτικούς, εξηγεί το Slate, ο Τραμπ χάνει την υποστήριξη που θα είχε και από το πανίσχυρο μιντιακό κατεστημένο που σχετίζεται με τους Ρεπουμπλικάνους.

Δημοσιογράφοι, μπλόγκερ, και άλλες προσωπικότητες-σόουμεν του talk radio είναι ένα πλέγμα εδώ και δεκαετίες ασκεί ουσιαστική επιρροή από τα κλασικά μέσα και από το Διαδίκτυο υπέρ του κόμματος, αλλά και δριμεία κριτική κατά των Δημοκρατικών και των φιλελεύθερων εν γένει. Ακόμα και αυτοί οι συντηρητικότατοι σε μεγάλο βαθμό σχολιαστές αισθάνονται ότι δεν είναι σε θέση να στηρίξουν τον ακραίο Τραμπ.

Το Slate καταγράφει την περίπτωση του Μπεν Χάοου, αρχισυντάκτη στην ιστοσελίδα Red State, ο οποίος την Τρίτη μετά τα αποτελέσματα της Ιντιάνα λέει ότι ο ίδιος «δεν είναι πια Ρεπουμπλικάνος» και ότι θα ψηφίσει την Κλίντον. Το ίδιο και ο Τζέιμι Βάινσταιν, αρχισυντάκτης στον ιστότοπο Washington Free Beacon: Ποτέ Τραμπ, ψήφος στην Κλίντον είναι η θέση του.

Τρίτος ο Τομ Νίκολς, άλλη μία σημαίνουσα συντηρητική φιγούρα, που εξηγεί ότι η Χίλαρι Κλίντον είναι μια οδυνηρή αλλά αναγκαία από τις περιστάσεις επιλογή για να αποφύγει κανένας την «ψευτοφιλία του Τραμπ» που θα παρασύρει το κόμμα.

Χωρίς να φτάνουν στο σημείο της ανοιχτής στήριξης του αντιπάλου, άλλοι απλά δηλώνουν ότι θα απέχουν το Νοέμβριο ή ότι θα στηρίξουν τρίτο υποψήφιο ή ακόμη καίνε την εκλογική τους κάρτα.

Το αν και κατά πόσο όλα αυτά θα επηρεάσουν το κόμμα απομένει να φανεί ως το συνέδριο του Ιουλίου αλλά και στην κάλπη του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ πορεύθηκε χωρίς την στήριξη του κόμματος ενώ ακριβώς κατήγγειλε την υπονόμευση που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο του επιφύλασσε. Η επιτυχία του δείχνει ότι κέρδισε τον αγώνα εναντίον του και εκλογικά και ιδεολογικά, ίσως να χρειαστεί την ουσιαστική συμπαράσταση για την μεγάλη μάχη του Νοεμβρίου, μια συμπαράσταση που δεν είναι βέβαιο -και αυτό το γνωρίζει- αν θα την έχει ακέραια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...