609
Ο Σταύρος Παπασταύρου τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα για τη λίστα Λαγκάρντ | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Panama Papers: Πώς εμπλέκεται ο Σταύρος Παπασταύρου

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2016, 19:49
Ο Σταύρος Παπασταύρου τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα για τη λίστα Λαγκάρντ
|INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Panama Papers: Πώς εμπλέκεται ο Σταύρος Παπασταύρου

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2016, 19:49

Το κεντρικό site του ICIJ (icij.org) φιλοξενεί μία εφαρμογή όπου καταγράφονται τα προφίλ και οι υπεράκτιες δραστηριότητες δεκάδων πολιτικών ανά τον κόσμο, τα ονόματα των οποίων εντοπίστηκαν ανάμεσα στα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα των Panama Papers.

Από την Ελλάδα στην εφαρμογή περιλαμβάνεται το προφίλ του Σταύρου Παπασταύρου και μνημονεύεται η σχέση του ως μέλος των Συμβουλίων τριών παναμέζικων ιδρυμάτων: το Diman Foundation και το Green Shamrock Foundation, τα οποία έχουν διαλυθεί, και το Aisios Foundation, το οποίο εμφανίζεται είναι ενεργό μέχρι σήμερα.

«Λίγο καιρό αφού ο Αντώνης Σαμαράς ήρθε στην εξουσία με τις ελληνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος και επί μακρόν στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε να εργάζεται για τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της ελληνικής διάσωσης. Εντωμεταξύ, μία έρευνα για φοροδιαφυγή εντόπισε τραπεζική κατάθεση ύψους 6,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε ελβετικό λογαριασμό της HSBC με το όνομα του Παπασταύρου. Εκείνος αρνήθηκε ότι τα χρήματα ήταν δικά του αλλά πλήρωσε πρόστιμο ύψους 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων στις 2 Φεβρουαρίου 2016 ώστε να αποφύγει διώξεις για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Έχει ορκιστεί να αποδείξει ότι το πρόστιμο ήταν άδικο και να προκαλέσει την ανάκλησή του».

papastavrou

Από τα έγγραφα που δημοσιεύονται στο ICIJ.org φαίνεται ότι από το 2005 έως το 2014 ο Παπασταύρου ήταν μέλος των παναμέζικων ιδρυμάτων Green Shamrock Foundation και Diman Foundation. Το 2006 διορίστηκε αναπληρωτής πρόεδρος του Aisios Foundation το οποίο υπάρχει σήμερα.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες των κειμένων της ειδικής εφαρμογής, αρχικά ο Παπασταύρου είπε ότι δεν θυμάται τα ιδρύματα, αλλά αργότερα δήλωσε ότι τα αρχεία του έδειχναν πως είχε θητεύσει ως μέλος των συμβουλίων των ιδρυμάτων Green Shamrock, Diman και Aisios. Είπε επίσης ότι το έκανε για «δύο μακρόχρονους οικογενειακούς φίλους» και ότι δεν είχε «ιδιοκτησιακά συμφέροντα οποιουδήποτε είδους σε αυτές τις οντότητες», και «δεν είχε καμία υποχρέωση» να τις δηλώσει στις φορολογικές αρχές. Σε επόμενο μήνυμά του ανέφερε ότι τα συμβούλια θα ενεργοποιούνταν μόνο εάν ο ιδρυτής των ιδρυμάτων πέθαινε, το οποίο «ποτέ δεν συνέωη» για κανένα από τα τρία ιδρύματα. Δικηγορική εταιρεία που εμφανίστηκε να εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη του ιδρύματος Aisios έγραψε στο ICIJ ότι ο Παπασταύρου παραιτήθηκε το 2012 και ότι ποτέ δεν είχε «δικαίωμα στα περουσιακά στοιχεία του ιδρύματος και ποτέ δεν έλαβε κάποια αμοιβή». Οι συγκεκριμένες δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από την Κυριακή, οπότε ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα με τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας.

Σε ανακοίνωσή του την Δευτέρα, μετά την αποκάλυψη εμφάνισης του ονόματός του στα Panama Papers, ο Σταύρος Παπασταύρου ανακοίνωσε ότι δεν ήταν μέλος διοικητικών συμβουλίων (τα οποία έχουν εκτελεστικές εξουσίες) ή κάτοχος offshore. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του την διαχείριση των ιδρυμάτων ασκούσαν οι ιδρυτές τους και τα συμβούλια δεν είχαν συμμετοχή στην διοίκηση. «Η συμμετοχή μου στα συμβούλιο αντικατόπτριζε την εμπιστοσύνη που είχαν στο πρόσωπό μου και στη δικηγορική μου ιδιότητα οι ιδρυτές που συνέστησαν τα εν λόγω ιδρύματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκτέλεση των εντολών τους σε περίπτωση θανάτου τους» ανέφερε ο Σταύρος Παπασταύρου.

Μία παγκόσμια έρευνα του International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) και της Süddeutsche Zeitung. Συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης και φορείς: Aftenposten, ARD, BBC Panorama, CBC/Radio-Canada, Columbia University, De Tijd, El Confidencial, Gazeta Wyborcza, Guardian, Haaretz, Indian Express, Irish Times, Korea Center for Investigative Journalism/Newstapa, Kyiv Post, La Nacion, Le Matin Dimanche, Le Monde, L’Espresso, Miami Herald, NDR, OCCRP, Politiken, Premières Lignes, SVT, The Asahi Shimbun, The Australian Financial Review, Trouw, TVI24, UOL, Vedemosti, WDR και περισσότεροι από 70 ακόμα ειδησεογραφικοί οργανισμοί στον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και το Protagon.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...