918
Το σκοτεινό πρόσωπο του ζωντανού θρύλου του γαλλικού ποδοσφαίρου. O Μισέλ Πλατινί βέβαια δηλώνει ελβετός πολίτης, για ευνόητους λόγους... | Photo by Shaun Botterill/Getty Images/Ideal Images

Panama Papers: Ο Πλατινί, ο Μέσι και οι offshore

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2016, 09:11
Το σκοτεινό πρόσωπο του ζωντανού θρύλου του γαλλικού ποδοσφαίρου. O Μισέλ Πλατινί βέβαια δηλώνει ελβετός πολίτης, για ευνόητους λόγους...
|Photo by Shaun Botterill/Getty Images/Ideal Images

Panama Papers: Ο Πλατινί, ο Μέσι και οι offshore

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2016, 09:11

Panama_Vinieta_1290Ελεγκτές και ελεγχόμενοι στη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στο εσωτερικό της FIFA είχαν στενές επαγγελματικές σχέσεις μέσω τρίτων εταιρειών και μεσαζόντων. Αυτό δείχνουν έγγραφα που χαρτογραφούν ένα περίπλοκο δίκτυο offshore, παραγόντων και παικτών στο εσωτερικό και στο περιθώριο της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Οι δραστηριότητες που καταγράφονται, πολλές από τις οποίες δεν είναι παράνομες, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τις διασυνδέσεις αυτών των υψηλόβαθμων στελεχών.

Την ίδια ώρα, πρώην και νυν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σπεύδουν να στήσουν επιχειρήσεις για να φυγαδεύσουν σε σημεία απρόσιτα από τις φορολογικές αρχές των χωρών τους εκατομμύρια δολάρια.

Οι λεπτομέρειες έρχονται στο φως από το Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) με τη συνεργασία μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο. Προκύπτουν από εκατομμύρια έγγραφα της Mossak Fonseca, νομικής εταιρείας με έδρα τον Παναμά. Ειδίκευση της εταιρείας πελάτες υψηλών εισοδημάτων που επιθυμούν να αποκρύψουν μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς τους.

Κριτές και συνεργάτες

Το υλικό αποτυπώνει σε πρώτο επίπεδο τις διασυνδέσεις του Χουάν Πέντρο Νταμιάνι, του επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας στη FIFA και πρόεδρου της Ατλέτικο Πενιαρόλ, μίας από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ουρουγουάης. Οι διασυνδέσεις αφορούν πρόσωπα εκτός FIFA, όπως και μεταξύ της νομικής εταιρείας του και άλλων εταιρειών, οι οποίες αποτελούσαν αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής του Νταμιάνι.

Το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA ξέσπασε το 2015 όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησε κατηγορίες κατά προσώπων που φέρονται να έχουν καταβάλει μεγάλα ποσά για να αποκτήσουν δικαιώματα μετάδοσης σε παιχνίδια της Ομοσπονδίας. Από τους 16 εμπλεκόμενους εκ μέρους της FIFA, οι τέσσερις είχαν εξωχώριες εταιρείες που είχαν στηθεί από την Mossak Fonseca· την ίδια νομική εταιρεία είχαν επιλέξει για τον ίδιο λόγο και τέσσερις επιχειρηματίες που επίσης εμπλέκονταν στην υπόθεση.

Η νομική εταιρεία του Νταμιάνι, σύμφωνα με τα έγγραφα, έχει εργαστεί για τουλάχιστον επτά εξωχώριες εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τον Εουτζένιο Φιγκουερέδο, πρώην αντιπρόεδρο της FIFA ο οποίος βαρύνεται από τις αμερικάνικες Αρχές με κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Ο Νταμιάνι αρνείται ότι η εταιρεία του έχει «επαγγελματική σχέση» με τα πρόσωπα τα οποία έχουν παραπεμφθεί για τις υποθέσεις της FIFA.

Εκπρόσωπος της επιτροπής δεοντολογίας επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ο Νταμιάνι ενημέρωσε την επιτροπή στις 18 Μαρτίου για τις επιχειρηματικές σχέσεις του με τον Φιγκουέρδο. Αυτό έγινε ακριβώς μία ημέρα μετά την αποστολή ερωτημάτων από το ICIJ προς τον Νταμιάνι σχετικά με τις δουλειές του δικηγορικού γραφείου του με τον πρώην αντιπρόεδρο της FIFA.

Σε μια παράλληλη υπόθεση, το δικηγορικό γραφείο του Νταμιάνι ήταν μεσάζοντας για εταιρεία που ανήκε στον Χιούγκο Χίνκις και τον γιο του Μαριάνο, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έχουν καταβάλει εκατομμύρια δολάρια σε μίζες για την απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε χώρες της Νότιας Αμερικής.

Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα είναι ένα δίκτυο εξυπηρετήσεων, μεσαζόντων και επαφών σε επαγγελματικό επίπεδο ανάμεσα στον Νταμιάνι και τον Φιγκουερέδο, το οποίο την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο φαινόταν να είναι ενεργό. (Ο Φιγκουερέδο αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτες και ξέπλυμα χρήματος και στην Ουρουγουάη)

Η εταιρεία του Λιονέλ Μέσι

Πέρα από αυτά, αποκαλύπτεται ένα δίκτυο με offshore τις οποίες κατέχουν παίκτες, ιδιοκτήτες ομάδων, ατζέντηδες και άλλοι αθλητικοί παράγοντες με σκοπό την μεταφορά χρημάτων σε φορολογικούς παραδείσους, μακριά από την προσοχή των Αρχών.

Οι παίκτες προέρχονται από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ελίτ -Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουάιτεντ και Ρεάλ- και είναι απόλυτα αναγνωρίσιμοι. Μεταξύ τους ο Λιονέλ Μέσι, οι φορολογικές περιπέτειες του οποίου με την ισπανική Δικαιοσύνη είναι γνωστές από καιρό. Εξίσου αναγνωρίσιμοι και οι ιδιοκτήτες των συλλόγων που εμπλέκονται, όπως της Μπόκα Τζούνιορς από την Αργεντινή.

Ο Μέσι έχει κατηγορηθεί για το πώς ο ίδιος και ο πατέρας του (είναι και ατζέντης του παίκτη) έχουν χρησιμοποιήσει offshore στη Μπελίζε και την Ουρουγούαη για να αποφύγουν φόρους εκατομμυρίων δολαρίων. Τα έγγραφα της Mossak Fonseca δείχνουν ότι κατείχε και άλλη μία εταιρεία στον Παναμά, την Mega Star Enterprises. Από την πλευρά του Λιονέλ Μέσι δεν θέλησαν να σχολιάσουν την υπόθεση.

Lionel Messi-T
O Λιονέλ Μέσι προσερχόμενος στον ανακριτή για να καταθέσει για την υπόθεση φοροδιαφυγής

Δεν πρόκειται ωστόσο μόνο για το ποδόσφαιρο. Τουλάχιστον 11 πρώην παίκτες χόκεϊ, από την National Hockey League, την κορυφαία κατηγορία του αθλήματος στις ΗΠΑ και τον Καναδά, έχουν εξωχώριες εταιρείες· πέντε παίκτες γκολφ επίσης εμφανίζονται στα έγγραφα της Mossak Fonseca.

Εξίσου βαρύ ποδοσφαιρικά -όχι μόνο γιατί ήταν θρύλος των γηπέδων- είναι το όνομα του επί χρόνια μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA Μισέλ Πλατινί, το οποίο και αυτό εμφανίζεται στα έγγραφα. Ο Πλατινί, επί χρόνια σύμβολο του γαλλικού ποδοσφαίρου, αποκαλύπτεται πως χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της  Mossak Fonseca για τη διαχείριση μιας offshore που δημιουργήθηκε στον Παναμά το 2007, την ίδια χρονιά που έγινε πρόεδρος της UEFA.

Υπενθυμίζεται ότι έχει παυθεί από τη FIFA τον περασμένο Οκτώβριο για έξι χρόνια λόγω μιας αμφισβητούμενης πληρωμής δύο εκατ. δολαρίων που έλαβε από την παγκόσμια ομοσπονδία το 2011.

Δικηγόρος του Πλατινί είπε ότι ο πελάτης του είναι ελβετός πολίτης και σημείωσε ότι «όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του, οι επενδύσεις και τα περιουσιακά στοιχεία είναι γνωστά στις ελβετικές αρχές»…

Μία παγκόσμια έρευνα του International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) και της Süddeutsche Zeitung. 

Συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης και φορείς: Aftenposten, ARD, BBC Panorama, CBC/Radio-Canada, Columbia University, De Tijd, El Confidencial, Gazeta Wyborcza, Guardian, Haaretz, Indian Express, Irish Times, Korea Center for Investigative Journalism/Newstapa, Kyiv Post, La Nacion, Le Matin Dimanche, Le Monde, L’Espresso, Miami Herald, NDR, OCCRP, Politiken, Premières Lignes, SVT, The Asahi Shimbun, The Australian Financial Review, Trouw, TVI24, UOL, Vedemosti, WDR και περισσότεροι από 70 ακόμα ειδησεογραφικοί οργανισμοί στον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και το Protagon.gr

Κείμενο που βασίστηκε στην έρευνα των Gary Rivlin, Marcos García Rey και Michael Hudson

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...