372
| .

Βαριά πέφτει στους τουρίστες στο Κολοράντο η μαριχουάνα

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2016, 15:41

Βαριά πέφτει στους τουρίστες στο Κολοράντο η μαριχουάνα

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2016, 15:41

Η απελευθέρωση της πώλησης κάνναβης στο Κολοράντο αποδείχτηκε μια χρυσοφόρα κίνηση για την πολιτεία, που είδε τα έσοδα της να εκτοξεύονται από τον αυξημένο τουρισμό.

Εχει όμως πλέον να αντιμετωπίσει τις παράπλευρες συνέπειες από την υπερκατανάλωση κάνναβης στα νοσοκομεία της τα οποία βλέπουν να πολλαπλασιάζονται τα επείγοντα περιστατικά, ειδικά από όσους προέρχονται από άλλες περιοχές και συρρέουν εκεί για το νόμιμο ναρκωτικό.

Οπως αναφέρει το Quartz, το 2014, την χρονιά κατά την οποία νομιμοποιήθηκε η χρήση μαριχουάνας για μη ιατρικούς λόγους (recreational marijuana), ο αριθμός των ασθενών που κατάγονται από άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και εισήχθησαν στα επείγοντα αυξήθηκε από 85 ανά 10.000 σε 168 ανά 10.000 περιστατικά. (Τα πορίσματα της έρευνας γιατρών δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicine).

Την ίδια ώρα οι ντόπιοι που μπήκαν στα επείγοντα με συμπτώματα υπερκατανάλωσης αυξήθηκαν ελαφρά από 106 επισκέψεις ανά 10.000 το 2013, σε 112 επισκέψεις το 2014.

Αυτό που φέρνει τους τουρίστες στα επείγοντα (υποθέτουμε με βαρύ κεφάλι) είναι η απειρία τους, αντίθετα με τους κατοίκους πολιτείας για τους οποίους γίνονται εκστρατείες υπέρ της ασφαλούς χρήσης μαριχουάνας.

Οι τουρίστες επιβαρύνονται και από προϊόντα όπως τα κουλουράκια με μαριχουάνα, γράφει το Quartz. Επειδή αργούν να δράσουν, ξεγελούν τον χρήστη σε υπερκατανάλωση που με τη σειρά της έχει πιο έντονα συμπτώματα. Και ποια είναι αυτά; Παραισθήσεις, ανησυχία, υψηλή πίεση και εμετός, που περνούν πάντως μετά από λίγες ώρες.

Για την αραιοκατοικημένη πολιτεία στα Βραχώδη Ορη η απόφαση για την νομιμοποίηση της μαριχουάνας αποδείχτηκε χρυσωρυχείο, δημιουργώντας μία πραγματική τουριστική βιομηχανία με επισκέπτες από όλη τη χώρα.

Ενα σημαντικό ποσοστό από τους τουρίστες στην πολιτεία, σύμφωνα με την Denver Post, επηρεάστηκαν για την απόφασή τους να μεταβούν στο Κολοράντο ακριβώς από την απελευθέρωση της χρήσης. Λίγοι πάντως είναι αυτοί που τελικά δοκιμάζουν το απαγορευμένο σε άλλες πολιτείες ναρκωτικό στα ειδικά καταστήματα.

Να σημειωθεί πάντως ότι η μαριχουάνα φορολογείται πολύ περισσότερο από το αλκοόλ στην πολιτεία. Ο φόρος φτάνει το 25% ενώ υπάρχουν επιπλεόν και άλλοι φόροι πολιτειακοί και των τοπικών κοινοτήτων. Αυτό έφερε και μεγάλη κέρδη στα ταμεία της πολιτείας: Για το 2014 τα έσοδα από τους φόρους ήταν 70 εκατομμύρια δολάρια, έγραφε πέρυσι το Time, την ώρα που τα έσοδα από το αλκοόλ ήταν 42 εκατομμύρια δολάρια. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, ένα οικονομικά απόλυτα επιτυχημένο πείραμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...