713
Ο Σον Πεν και ο Γκουσμάν στις 2 Οκτωβρίου 2015 κάπου στο Μεξικό | Rolling Stone

Η ματαιοδοξία ενός βαρόνου των ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2016, 12:52
Ο Σον Πεν και ο Γκουσμάν στις 2 Οκτωβρίου 2015 κάπου στο Μεξικό
|Rolling Stone

Η ματαιοδοξία ενός βαρόνου των ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2016, 12:52

Ηθελε να γυριστεί η ζωή του σε ταινία. Συναντήθηκε και μίλησε με τον Σον Πεν και η συνέντευξη δημοσιεύεται στο Rolling Stone. Μήπως αυτές οι ασυνήθιστες κινήσεις για έναν από τους πλέον καταζητούμενους βαρόνους των ναρκωτικών έφεραν τη σύλληψη του «Ελ Τσάπο»;

Ελάχιστες ώρες μετά τη σύλληψή του και την επιστροφή του στην φυλακή από όπου διέφυγε με τούνελ τον Ιούλιο του 2015, ο Χοακίν Γκουσμάν, ο Ελ Τσάπο, στη συνέντευξη-ποταμό προς τον Πεν, μιλά για πολλά: για τη ζωή ενός ανθρώπου χωμένου στο έγκλημα, για το πώς έφτασε από το τίποτα σε μια εξαιρετικά άνετη ζωή.

Καμβάς σε αυτά είναι μια εντυπωσιακή αφήγηση από τον Πεν για το πώς έφτασε κοντά στον καταζητούμενο, που ήταν κρυμένος κάπου στην αχανή χώρα. Η συνάντηση τον Οκτώβριο έγινε σε ένα δάσος – η υποδοχή ήταν θερμή λέει ο Πεν – και είχε διάρκεια επτά ωρών. Ακολούθησαν συνεντεύξεις από το τηλέφωνο και μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις.

«Εκεί που μεγάλωσα δεν υπήρχε και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιβιώσεις» πέρα από τα ναρκωτικά, λέει ο Ελ Τσάπο

«Πουλάω περισσότερη ηρωίνη, μεταμφεταμίνες, κοκαΐνη και μαριχουάνα από οποιονδήποτε άλλο. Εχω ένα στόλο από υποβρύχια, αεροσκάφη, φορτηγά και πλοία» λέει με προφανή αυταρέσκεια. «Τα ναρκωτικά σκοτώνουν, αλλά εκεί που μεγάλωσα δεν υπήρχε και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιβιώσεις», αναφέρει σε άλλο σημείο δικαιολογώντας την δραστηριότητά του λόγω της καταγωγής του. (Ο Γκουσμάν κατάγεται από το Μπατιραγουάτο του κρατιδίου Σιναλόα, μια από τις πιο φτωχές περιοχές στη χώρα).

Αλλά και πάλι, αυτός ο άνθρωπος, που λέει ότι δεν έχει να πάρει ναρκωτικά εδώ και 20 χρόνια, παραδέχεται ότι «δεν θέλω να εμφανίζομαι και σαν να είμαι καμιά καλόγρια».

2016-01-09T054543Z_1295161664_GF20000088585_RTRMADP_3_MEXICO-GUZMAN
Ο Ελ Τσάπο συνοδέυεται από αστυνομικούς μετά την τελευταία σύλληψή του την Παρασκευή (REUTERS/Edgard Garrido)

Ο Ελ Τσάπο (το παρατσούκλι του σημαίνει «ο κοντούλης») μίλησε και για την απόδρασή του και πώς έστειλε για εκπαίδευση στη Γερμανία μηχανικούς οι οποίοι έλυσαν το πρόβλημα με υπόγεια νερά που απειλούσαν τη σήραγγα διαφυγής. Ενα εντυπωσιακό έργο, σε κάθε περίπτωση, που ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο σε μήκος από το λουτρό του στη φυλακή μέχρι έξω από τον περίβολο.

Για τον Πεν ο Γκουσμάν είναι ένα είδος Ρομπέν των Δασών που προσφέρει πολλά στους φτωχούς. «Είναι πρώτα απ’ όλα ένας επιχειρηματίας που καταφύγει στη βία μόνο όταν του φαίνεται συμφέρουσα για τον ίδιο και τα επιχειρηματικά του συμφέροντα», προσθέτει για τον Γκουσμάν σε σύγκριση με άλλους βαρόνους των ναρκωτικών που διακρίνονται για την εξαιρετικά βίαιη συμπεριφορά τους. Η χώρα εξάλλου μετρά τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες θανάτους από το στρατό την αστυνομία και ξεκαθαρίσματα συμμοριών.

Η παρέμβαση της τηλεοπτικής «βασίλισσας των ναρκωτικών»

Ο ηθοποιός, που έχει ένα διακριτό πολιτικό στίγμα, γράφει ότι για την συνάντηση με τον Γκουσμάν είχε μεσολαβήσει η Κέιτ ντελ Καστίγιο, ηθοποιός που είχε υποδυθεί την «βασίλισσα» μιας συμμορίας σε μεξικανική τηλεοπτική σειρά. Η ίδια είχε κάνει στο παρελθόν δηλώσεις στις οποίες έδειχνε την απόστασή της από την κυβέρνηση της χώρας: «Πιστεύω περισσότερο στον Γκουσμάν πάρα στις κυβερνήσεις που κρύβουν την αλήθεια, ακόμα και αν αυτή πονάει», έλεγε το 2012.

Η Καστίγιο είχε έρθει σε επαφή με τον καταζητούμενο όσο ήταν φυλακισμένος, ενώ αντάλλασσαν και μηνύματα μετά την απόδραση του Γκουσμάν τον περασμένο Ιούλιο. Ανέλαβε μάλιστα χρέη διερμηνέα στη συνέντευξη του Πεν. Και ο Γκουσμάν, γράφει ο Πεν στο Rolling Stone, την υποδέχτηκε «σαν ένας πατέρας την κόρη που επιστρέφει από το πανεπιστήμιο».

Los-Mochis-Chapo
Ο Τσάπο μετα τη σύλληψή του στις 8 Ιανουαρίου

Τελικά, όπως γράφει ο Guardian, ήταν αυτές οι φιλοδοξίες για μια χολιγουντιανή επική βιογραφία που έφεραν τη σύλληψη, αν και προσπάθησε να διαφύγει από το φτηνό μοτέλ στο Λος Μότσις του δυτικού Μεξικού όπου βρισκόταν, μέσα από ένα – τι άλλο;- τούνελ.

Θα μπορούσε η συνέντευξη του Πεν να οδήγησε στη σύλληψη; Η εισαγγελέας είπε ότι οι Αρχές συγκέντρωσαν πληροφορίες για τις φιλοδοξίες του βαρόνου μετά από συναντήσεις που είχαν με δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τον Γουσμάν. Ωστόσο δεν ανέφερε τον Σον Πεν ονομαστικά.

Τώρα πια, μετά την επιστροφή του στην φυλακή από όπου είχε αποδράσει, το Μεξικό άρχισε τις διαδικασίες για την έκδοση του Γκουσμάν στις ΗΠΑ όπου έχει να αντιμετωπίσει κατηγορίες για δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρημάτων. Λόγω των προσφυγών και των αιτημάτων που θα μπορούσαν να καταθέσουν οι δικηγόροι του η όλη διαδικασία θα κρατήσει αρκετά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...