509
| Menelaos Myrillas / SOOC

Αντρες και ρομπότ «πνίγουν» τις γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2016, 10:28

Αντρες και ρομπότ «πνίγουν» τις γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2016, 10:28

Αν τα ποσοστά ανεργίας σας φαίνονται εφιαλτικά για την Ελλάδα, τότε καλό είναι να κοιτάξετε και τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων. Οχι για την Ελλάδα, αλλά για όλον τον κόσμο. Κι αυτό γιατί το μέλλον προβλέπεται ακόμη πιο ζοφερό. Ακόμη πιο ζοφερό, όμως, όχι για όλους, αλλά για τις γυναίκες.

Tο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έδωσε στη δημοσιότητα τη μελέτη με τίτλο The Future of Jobs. Και τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά.

Η Αρχιτεκτονική, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και ο τομέας των μηχανικών, δεν είναι μόνο επιστήμες και κλάδοι που διαχρονικά απορροφούν πολλά και καλά μυαλά. Είναι οι επιστήμες και οι κλάδοι που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ανάμεσα στα υπόλοιπα επαγγέλματα. Και τα πράγματα σε αυτούς τους τομείς δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τις γυναίκες. Μόλις, το 11% των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών είναι γυναίκες, ενώ το ποσοστό αυτό για τα άτομα στον τομέα των Μαθηματικών και της Πληροφορικής είναι κάτω από το ¼, συγκεκριμένα 23%.

Οι προσπάθειες για ισότητα και ίση αντιμετώπιση τόσο στην πρόσβαση στην εργασία, όσο και στις απολαβές δεν αποδίδουν όσο καλά περίμεναν οι υπεύθυνοι. Και, πλέον, ζητούν ακόμη μεγαλύτερη κινητικότητα από τις γυναίκες και περισσότερες σχετικές καμπάνιες

Οπως η γράφει η Κέισι Γουέμπερ στο Quarz, το κρίσιμο σημείο είναι στα άτομα που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των STEM. Δηλαδή, σε Science, Technology, Engineering, Mathematics. Και την ώρα που η διείσδυση των αντρών σε αυτούς τους κλάδους είναι μεγάλη, αυτή των γυναικών παραμένει σταθερά μικρή. «Για κάθε μία θέση στις STEM καριέρες που κερδίζει μία γυναίκα, αντιστοιχούν άλλες 20 χαμένες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, για τους άντρες η αναλογία είναι μία θέση για μία στις τέσσερις», αναφέρει στην έκθεσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Κι, όμως, τα δύσκολα δεν σταματούν εδώ. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όσο περνούν τα χρόνια κι όσο η αυτοματοποίηση εντείνεται. Αυτοματοποίηση παντού, από το διαδίκτυο μέχρι τη ρομποτική. Και το παράδοξο έρχεται αν σκεφτεί κανείς πως η αυτοματοποίηση πριν μερικές δεκαετίες ήταν η κινητήρια δύναμη για να βοηθηθούν οι γυναίκες σε πολλές οικιακές δουλειές.

Τα ρομπότ «σκοτώνουν» τις γυναίκες

Με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη, η ένταση της αυτοματοποίησης πλήττει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άντρες. Πάρτε για παράδειγμα τις θέσεις εργασίας σε γραφεία ή τις γραμματειακές θέσεις. Η πλειονότητά τους καλύπτεται από γυναίκες. Αυτές οι θέσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία, είναι από τις πρώτες που θα πληγούν με την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη της ρομποτικής. Αν και οι θέσεις εργασίας των αντρών που θα χαθούν είναι περισσότερες, αναλογικά και ποσοστιαία, η ζημιά είναι μεγαλύτερες για το γυναικείο φύλο.

Και; Τι κάνουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι γι αυτό;

Οι εταιρείες έχουν εντοπίσει το πρόβλημα. Και μιλάνε για πρόβλημα όχι γιατί δεν αντιλαμβάνονται το πόσα χρήματα θα εξοικονομούν, αλλά γιατί πολύ απλά θα δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να βρουν τον κατάλληλο υπάλληλο. «Οι εταιρείες πληροφορικής δημιουργούν θέσεις εργασίας, λόγω των αναγκών τους, με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ ό,τι μπορούν να τις καλύψουν, λέει η Σαάντια Ζαχίντι, εκ μέρους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στην Ελλάδα, πάντως, έχουμε χρόνο για όλα τα παραπάνω. Μέχρι τότε, υπομονή. Εχουμε να λύσουμε το θέμα της ανεργίας. Γενικότερα.

Διαβάστε εδώ τη μελέτη αναλυτικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...