1635
Η Σούμερ γίνεται η «φωνή» των γυναικών | Theo Wargo/Getty Images/Ideal Image

Γιατί όλοι μιλάνε για την Εϊμι Σούμερ

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 14 Ιανουαρίου 2016, 09:59
Η Σούμερ γίνεται η «φωνή» των γυναικών
|Theo Wargo/Getty Images/Ideal Image

Γιατί όλοι μιλάνε για την Εϊμι Σούμερ

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 14 Ιανουαρίου 2016, 09:59

Είσαι η Ανι Λίμποβιτς (ας υποθέσουμε), η σημαντικότερη εν ζωή φωτογράφος διασημοτήτων και τα διεθνή μέσα ασχολούνται μαζί σου καθώς ανακοινώνεις τη νέα σου έκθεση «Γυναίκες» που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Για την ακρίβεια, είναι μια έκθεση που συνεχώς ανανεώνεται με νέες φωτογραφίες ισχυρών γυναικών. Είσαι λοιπόν η Λίμποβιτς (επιστρέφουμε στην αρχική υπόθεση) και σου παίρνει συνέντευξη η Κριστιάν Αμανπούρ για το CNN.  Και τι σε ρωτάει; Ποια απάντησή σου γίνεται viral; Η γνώμη σου για την απολαυστική, δαιμονικά ευφυή και απελευθερωμένη ηθοποιό Εϊμι Σούμερ που φωτογράφισες γυμνή για το ημερολόγιο της Pirelli.

Seems I’m an absolute pleasure to shoot.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης @amyschumer στις

Ναι, συνέβη αυτό το βράδυ της Τετάρτης. Και δείχνει πως η Σούμερ, με το σώμα που δεν υπακούει τους νόμους των εξωφύλλων, αλλά με το χιούμορ που κατακρεουργεί κάθε στημένη εικόνα, είναι αυτή τη στιγμή η πιο καυτή φωνή του σταρ σύστεμ. Την αγαπούν οι άντρες για το χιούμορ της, την σεξουαλικότητά της που δεν υπακούει σε τερτίπια και κανόνες τύπου «πως θα τον κάνεις να πέσει στα πατώματα για σένα». Αλλά και οι γυναίκες, επειδή τις εμπνέει να είναι ο πραγματικός τους εαυτός. «Είναι αυτό το κορίτσι που ήξερες στο σχολείο που είχες δημιουργήσει στη φαντασία σου. Όταν ευχόσουν οι αστείοι τύποι να είναι και ευγενικοί, όταν αναρωτιόσουν γιατί κανένας από τους πραγματικά έξυπνους δεν είχε κότσια, όταν ήθελες το “σέξι” να είναι κάτι πραγματικά εκθαμβωτικό και πολύ πιο ενδιαφέρον από μία κλασική φιγούρα δράσης. Τότε ονειρευόσουν την Εϊμι». Με αυτά τα λόγια, και χαρακτηρίζοντάς την μία «βόμβα ειλικρίνειας», υπέγραψε την αφιέρωσή της στη Σούμερ η ηθοποιός Τίλντα Σουίντον στο περιοδικό TIME, στο τεύχος του περασμένου Μαρτίου, με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή.

TimothyACLaryAFPGetty
Η βουτιά της Σούμερ μπροστά από το ζεύγος Καρντάσιανς (Timothy A. Clary/AFP/Getty Images)

Στο αντίστοιχο γκαλά που διοργάνωσε για την ετήσια λίστα με τους «100» το αμερικανικό περιοδικό η Εϊμι Σούμερ έδειξε να ανταποκρίνεται με ακρίβεια στην περιγραφή της ηθοποιού. «Ξέρετε, εκείνη τη στιγμή –εμένα μου συμβαίνει συνέχεια- που σου μιλούν οι δημοσιογράφοι και ξαφνικά βλέπουν τον πιο ενδιαφέροντα σταρ πίσω από εσένα και αρχίζουν να λοξοκοιτούν και να εύχονται να πέσεις;», περιέγραφε τη σκηνή, αργότερα, στην εκπομπή του BBC, Graham Norton Show. Αναφερόταν στη στιγμή κατά την οποία εμφανίστηκαν στο κόκκινο χαλί οι Καρντάσιανς. «Οι τούμπες είναι το πιο διασκεδαστικό πράγμα. Πήρα φόρα και βούτηξα. Εκτελώ το θέλημα του Θεού», είπε κερδίζοντας το σχόλιο «γαμάτο», από τον, επίσης καλεσμένο του Γκράχαμ Νόρτον, ηθοποιό Σάμιουελ Τζάκσον.

ροιτερς
Συγκινημένη και, όπως πάντα, ξεκαρδισμένη, παραλαμβάνει το πρώτο της βραβείο Emmy (Reuters)

Φυσικά –φαίνεται- η 34χρονη Σούμερ είναι πάνω απ’ όλα κωμικός. Και ύστερα ηθοποιός, παραγωγός και συγγραφέας. Το χιούμορ της, γνήσιο, συχνά καυστικό, και εξασκημένο στη stand-up comedy από το 2004, είναι ο δρόμος που επιλέγει για να θίξει κοινωνικά ζητήματα και τα στερεότυπα που ορίζουν την εικόνα της γυναίκας, και όχι μόνο. Η βραβευμένη με Emmy σειρά «Inside Amy Schumer», στην οποία είναι παραγωγός και πρωταγωνιστεί από το 2013, είναι ο «χώρος» -στην πραγματικότητα αποτελείται από σκετς, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ στον δρόμο- όπου πραγματεύεται τα στερεότυπα των δύο φύλων, τους κοινωνικούς ρόλους που αποδίδονται στους ανθρώπους και ιδίως στις διασημότητες καθώς και το φλέγον, αλλά σχετικά θαμμένο, θέμα της σεξουαλικότητας. Και ο αυθορμητισμός της είναι ο τρόπος με τον οποίο σπάει κάθε μέρα, κάθε στερεότυπο που ορίζει τι είναι το Χόλυγουντ και τι σημαίνει να είσαι μία όμορφη, διάσημη, δυνατή γυναίκα στο Χόλυγουντ. Είναι πληθωρική, κάνει γκριμάτσες, τρώει τούμπες, αυτοσαρκάζεται, αφήνεται, τσαλακώνεται, είναι ευάλωτη και μιλάει «βρώμικα», λέει αυτό που σκέφτεται. «Είμαι 80 κιλά και μπορώ ανά πάσα στιγμή να βρω ένα πέος», όπως δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο, στην εκδήλωση του βρετανικου περιοδικού Glamour για τις Γυναίκες της Χρονιάς.

amy-schumer-gun-control
Με τον ξάδερφό της Τσακ Σούμερ κατά τη διάρκεια εκστρατείας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής (Twitter)

Προκαλεί γιατί της αρέσει να κάνει τον κόσμο να γελάει. Αλλωστε, αυτή είναι η δουλειά της. Παράλληλα, όμως, είναι έντονα πολιτικοποιημένη. Συμμετείχε σε ένα βίντεο που θίγει την αμερικανική πολιτική απέναντι στα μέτρα αντισύλληψης σε αντιδιαστολή με τη νοοτροπία της οπλοκατοχής, η οποία είναι ελεύθερη για όλους στις ΗΠΑ. Η ταινία που παιζόταν στον κινηματογράφο Λαφαγιέτ, στη Λουιζιάνα, όταν 59χρονος ένοπλος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας άλλα εννιά, ήταν η πρώτη της κινηματογραφική παραγωγή, το «Κατακούτελα». Από τότε έχει συμμαχήσει με τον ξαδερφό της, γερουσιαστή Τσακ Σούμερ, σε μια εκστρατεία για την υιοθεσία νομοθεσίας που περιορίζει την αγορά όπλων.

We really hope you think we look pretty #hillarybdayparty @kirstengillibrand @hillaryclinton Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης @amyschumer στις

Η ρομαντική κομεντί, «Κατακούτελα» (2015) για την οποία κέρδισε το σχόλιο «ένα αστέρι γεννήθηκε» από τον αντιπρόεδρο και επικεφαλής αναλυτή του Box Office, Φιλ Κοντρίνο, είναι ένας καθρέφτης της ζωής της. «Είμαι εγώ που κοιτάω την Εϊμι Σούμερ», έχει δηλώσει η ίδια, σε μία ακόμη «έκρηξη» ειλικρίνειας, αναφερόμενη στον αγώνα της να βρει την αυτοπεποίθησή της. Χρειάστηκε χρόνος, για να βρει η ίδια την εμπιστοσύνη στον εαυτό της, ώστε να μην την επηρεάζει, πια, η απόφαση του περιοδικού «Men’s Health» να δημοσιεύσει ένα άρθρο της αλλά με άλλη φωτογραφία («ένα 16χρονο μοντέλο με μία μύτη του κλόουν για να υποδείξει ότι το άρθρο είναι χιουμοριστικό»). Ή για να φτάσει στο σημείο να φωτογραφηθεί γυμνή από την Ανι Λίμποβιτς για το νέο ημερολόγιο της Pirelli.

Στην 43η έκδοση, για το 2016, που κυκλοφορεί μόνο σε λίγους εκλεκτούς, η Σούμερ και η Σερένα Ουίλιαμς, είναι οι μόνες που φωτογραφίζονται χωρίς ρούχα. «Το πορτρέτο της Εϊμι Σούμερ έδωσε ένα διασκεδαστικό τόνο. Είναι σαν η ίδια να μην έπιασε το μήνυμα ότι έπρεπε να παραμείνει ντυμένη», δήλωσε η διάσημη φωτογράφος, η οποία θαυμάζει τους κωμικούς. Το αποτέλεσμα ήταν μία υπέροχη αυθεντικότητα. Και το σχόλιο της κωμικού στο Twitter ήταν ακόμα καλύτερο: «όμορφη, αηδιαστική, δυνατή, λεπτή, χοντρή, χαριτωμένη, άσχημη, σιχαμένη, αψεγάδιαστη, γυναίκα. Σ’ ευχαριστώ Ανι Λίμποβιτς».

Το τελευταίο επίτευγμα της κυρίας Σούμερ ονομάζεται «The Girl with the Lower Back Tattoo». Είναι το καινούργιο της βιβλίο, που περιλαμβάνει τα απομνημονεύματά της σε χιουμοριστικό, πάντα, ύφος, που, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από το Hollywood Reporter αγόρασε ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster για ποσό που βρίσκεται ανάμεσα στα 8 με 10 εκατ. δολάρια. Ασφαλώς, τα πολλά μηδενικά ίσως να μην έμπαιναν αν η ίδια δεν ήταν μία διασημότητα του Χολυγουντ. Και μέχρι να προκύψει αυτή η φήμη, από το 2004 που άρχισε το stand-up comedy μέχρι την Εϊμι Σούμερ του 2016, μεσολάβησε και ένα σημαντικό –για τους νόμους της φήμης- στοιχείο: η φιλία της με την πρωταγωνίστρια των «Αγώνων Πείνας» και λατρεμένη ηθοποιό Τζένιφερ Λόρενς.

MichaelKovacGetty
Σε μία από τις ομιλίες με τις οποίες εμπνέει εκατοντάδες οπαδούς (Michael Kovac/Getty Images/Ideal Image)

«Ενα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του διδύμου Σούμερ – Λόρενς είναι πως έχει διαδραματιστεί η σχέση τους στα μίντια, με όλα τα επίπεδα μίας ρομαντικής σχέσης διασημοτήτων», σημειώνει το Vanity Fair. Πράγματι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για μία φιλία ανάμεσα σε δύο γυναίκες που δείχνουν να βοηθούν η μία την άλλη να είναι ο εαυτός τους σε έναν κόσμο που συνήθως σε αλλοιώνει. «Αυτή η φιλία έκανε θαύματα και για τις δύο γυναίκες. Προώθησε τη δύναμη της Σούμερ στο Χόλιγουντ και έδωσε μία άγκυρα προσγείωσης στη Λόρενς», προσθέτει Τζοάνα Ρόμπινσον. Είναι, δηλαδή, το κορίτσι που σε εμπνέει να είσαι ο εαυτός σου.

Το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται, όπως στην εκδήλωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ms Foundation for Women, το 2014: «Είμαι μία γυναίκα με σκέψεις και ερωτήσεις. Εγώ θα πω αν είμαι όμορφη. Εγώ θα πω αν είμαι δυνατή. Δεν θα προσδιορίσεις εσύ την ιστορία μου –εγώ θα το κάνω. Εγώ θα μιλήσω και θα μοιραστώ και θα κάνω σεξ και θα αγαπήσω και δεν θα απολογηθώ σε κανέναν από τους εκατομμύρια τρομαγμένους που μισούν τον εαυτό τους επειδή δεν τόλμησαν ποτέ να το κάνουν. Στέκομαι εδώ και είμαι υπέροχη, για σένα. Όχι εξαιτίας σου. Δεν είμαι αυτός με τον οποίο κοιμάμαι. Δεν είμαι το βάρος μου. Δεν είμαι η μητέρα μου. Είμαι εγώ. Και είμαι καθένας από εσάς. Και σας ευχαριστώ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...