543
Ευκαιρία για μια αγελάδα να διασχίσει έναν χιονισμένο δρόμο στην πολιτεία του Μεξικού, Τσιουάουα, που συνορεύει με την πολιτεία Νέο Μεξικό των ΗΠΑ... | REUTERS/ Jose Luis Gonzalez

Χριστούγεννα με καιρικές ανατροπές στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2015, 20:22
Ευκαιρία για μια αγελάδα να διασχίσει έναν χιονισμένο δρόμο στην πολιτεία του Μεξικού, Τσιουάουα, που συνορεύει με την πολιτεία Νέο Μεξικό των ΗΠΑ...
|REUTERS/ Jose Luis Gonzalez

Χριστούγεννα με καιρικές ανατροπές στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2015, 20:22

Ολοι ονειρεύονται λευκά Χριστούγεννα. Οι περισσότεροι βέβαια, θα επιθυμούσαν λευκά Χριστούγεννα με ήλιο, αλλά κάθε χρόνο η φύση αποδεικνύει ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Φέτος απέδειξε και ότι, όταν πρόκειται για το κλίμα, τίποτα δεν είναι αναμενόμενο.

Η Νέα Υόρκη, κατά παράδοση, βιώνει κρύα Χριστούγεννα – περίπου στους πέντε βαθμούς Κελσίου. Το τελευταίο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας της μητρόπολης καταγράφηκε το 1982, όταν το θερμόμετρο έδειξε 17,7 βαθμούς Κελσίου. Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ανήμερα Χριστούγεννα, ο δείκτης στην περιοχή του Σέντραλ Παρκ έδειχνε 18,8 βαθμούς Κελσίου.

Η Νέα Υόρκη και άλλες πολλές πόλεις κατά μήκος των ανατολικών πολιτειών των ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν. Τα Χριστούγεννα του 2015 κάποιες είχαν τις θερμοκρασίες της περασμένης άνοιξης. Σύμφωνα με το CNN, μόνο τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν περισσότερα από 2.600 ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τα δεδομένα της εποχής σε πολλά σημεία της χώρας, ενώ οι αμερικανικές υπηρεσίες μετεωρολογίας αναφέρουν ότι τα βράδια οι θερμοκρασίες στην ανατολική πλευρά των ΗΠΑ βρίσκονται 10 βαθμούς άνω του φυσιολογικού. Ακόμα και το Σικάγο έζησε λαχταριστές στιγμές λιακάδας.

Η εξήγηση για τις απροσδόκητα υψηλές θερμοκρασίες στις ανατολικές πολιτείες βρίσκεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο. Ο Ειρηνικός ωκεανός θερμαίνεται και μαζί του ανατρέπονται τα μοτίβα που ακολουθεί το κλίμα κάθε χρόνο. Δεν είναι, όμως, μόνο το Ελ Νίνιο, όπως παρατηρούν οι ειδικοί. Είναι μία ζώνη υψηλής πίεσης στην ατμόσφαιρα που πλαισιώνει την ανατολική πλευρά των ΗΠΑ. Και είναι ακριβώς το αντίθετο -μία ζώνη χαμηλής πίεσης- που προκαλεί διαφορετικού τύπου ανατροπές στο κλίμα των νοτιοανατολικών και δυτικών πολιτειών.

Τα Χριστούγεννα για κάποιες οικογένειες στις κεντρικές και νότιες πολιτείες, όπως το Τέξας, το Μιζούρι και το Ιλινόι, αποδείχθηκαν τραγικά. Τουλάχιστον 40 άτομα έχουν πεθάνει, μέχρι σήμερα, από τους ανεμοστρόβιλους, τις έντονες καταιγίδες και τις πλημμύρες που προέκυψαν σε διαφορετικές περιοχές την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος κυκλώνας που προκάλεσε τους φονικούς ανεμοστρόβιλους και τις πλημμύρες σε κεντρικές και νότιες πολιτείες, έφερε σε άλλες περιοχές του νοτιοανατολικού τμήματος την πρώτη χιονοθύελλα του φετινού χειμώνα.

Το Νέο Μεξικό, το Τέξας Πάνχανλτ και κάποιες περιοχές της Οκλαχόμα θάφτηκαν κάτω από το χιόνι. Δρόμοι έκλεισαν, κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και οι τοπικές αρχές δημοσίευσαν οδηγίες για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι χρήστες του Twitter έδειξαν, με εικόνες, τι συμβαίνει όταν πέφτει πολύ χιόνι και οι άνεμοι ταξιδεύουν με 60 μίλια την ώρα.

Την ώρα της χιονοθύελλας στη Φριόνα, στην κομητεία Πάρμερ, Τέξας

Αυτοκίνητα κάτω από το χιόνι στο Ετζγουντ, στην κομητεία και πρωτεύουσα του Νέου Μεξικού, Σάντα Φε.

Η Τζένετ Λιν αναρτεί φωτογραφία του σπιτιού της φίλης της. Αυτή είναι η πίσω βεράντα του σπιτιού, στο Πορτάλες, κομητεία Ρούσβελτ, στο Νέο Μεξικό.

Κάτι που μοιάζει με ιγκλού, στο Τέξικο, στην κομητεία Κάρι, Νέο Μεξικό.

Το αποτύπωμα της πόρτας στο χιόνι θυμίζει έργο τέχνης. Κλόβις, στην κομητεία Κάρι, Νέο Μεξικό.

Ο αυτοκινητόδρομος 282 εξαφανίστηκε. Παραλίγο να εξαφανιστούν και τα οχήματα που παρέμεναν ακινητοποιημένα στην εθνική οδό της Πάμπα, πόλης του Τέξας, στην κομητεία Γκρέι.

«Αν πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψετε, να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα για μία χειμερινή καταγίδα: αλυσίδες, καλώδια φόρτισης μπαταρίας αυτοκινήτου, κουβέρτες, επιπλέον ρουχισμό, φαγητό και νερό. Κρατήστε αν μπορείτε τις μπαταρίες στα κινητά σας γεμάτες! Αν αποκλειστείτε παραμείνετε εκεί, ανάψτε τα φώτα εκτάκτου ανάγκης ή σηκώστε το καπό. Ανάβετε τη μηχανή κατά διαστήματα, επιβεβαιώνοντας πρώτα ότι ο σωλήνας εξάτμησης δεν έχει χιόνι και ότι ένα παράθυρο είναι ανοιχτό», προειδοποιούσε σε επίσημη ανακοίνωση η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αλμπουκέρκης, της μεγαλύτερης πόλης του Νέου Μεξικού.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...