1578
|

To savoir vivre της καραντίνας

To savoir vivre της καραντίνας

— Κάνε μια προσπάθεια να είσαι αβρός όταν βγαίνεις από το σπίτι για κάτι πέραν της ρίψης των σκουπιδιών. Αποτόλμησε εσύ τα περισσότερα ζικ ζακ στο πεζοδρόμιο (πχ μόλις αντικρύζεις ηλικιωμένο), μην πετάς κάτω τα πλαστικά γάντια σου, κράτα τις αποστάσεις στην ουρά έξω από το φαρμακείο, προσπάθησε να μην επιδεικνύεις τόσο κραυγαλέα την δυσαρέσκεια σου κάθε φορά που απαντάς οιονδήποτε εκπρόσωπο του ανθρώπινου γένους (αν και είναι αδύνατο να αποφύγεις το très a la mode τρίπτυχο «μερικό γύρισμα πλάτης- άδειο βλέμμα-σφύξιμο χειλιών»).

— Μην νιώθεις την παραμικρή τύψη που κρύβεις τσιπς και σοκολατάκια από τα παμφάγα τέκνα σου. Στο κάτω κάτω ποιος παίζει το κεφάλι του κάθε φορά που μπαίνει στο σουπερμάρκετ;

— Είναι σημαντικό να αποδεχτείς ότι στη διάρκεια της καραντίνας μέρα και νύχτα είναι ένα και το αυτό. Η ζωή σου είναι ένας παχύρρευστος, ομοιόμορφος και -ενίοτε- κοχλάζων πολτός. Εξ ου και συχνά δεν γνωρίζεις τι μέρα και τι ώρα είναι, αν πρέπει να κοιμηθείς ή να εργαστείς κοκ Χρειάζεται προσοχή να μην το επιτείνεις. Ετσι όταν πχ βλέπεις τον σύντροφό σου στον καναπέ με το κινητό, τσέκαρε πρώτα αν : α) μαθαίνει ισπανικά στο Duolingo, β) στέλνει επαγγελματικό μέιλ, γ) ανακυκλώνει memes και βιντεάκια για την Covid-19, δ) μιλάει με τη θεία του στην Ελβετία, ε) χαζεύει «Φιλαράκια», ζ) ξεκοκαλίζει ένα βαρυσήμαντο μετα-αποκαλυπτικό άρθρο για άλλους ιούς που ελλοχεύουν, η) ετοιμάζεται να τυπώσει τις ασκήσεις που έστειλε η δασκάλα του μικρού από το σχολείο, θ) τίποτε από τα παραπάνω. Τοιουτοτρόπως αποφεύγεις περιττές τριβές.

— Αν δουλεύεις από το σπίτι προσπάθησε, αν μη τι άλλο, να κρατήσεις ένα μίνιμουμ αισθητικής και υγιεινής, προκειμένου να περισώσεις ό,τι έχει απομείνει από το επαγγελματικό κύρος σου. «Αν δεν πρόκειται να βγάλεις τη ρόμπα, τουλάχιστον φόρα μια ωραία ρόμπα» προειδοποιούσε τους τηλεργαζόμενους στην προ κορονοϊού ακόμα εποχή η σκιτσογράφος του New Yorker Ντάνα Μάιερ λανσάροντας το λουκ «Χέντι Λαμάρ». Σημειωτέον ότι οι διάφορες πλατφόρμες τηλεργασίας σου δίνουν ευτυχώς κάποιες λύσεις πχ το The Cut του περιοδικού New York ενημερώνει για τι μπορείς να κάνεις προκειμένου να δείχνεις πιο ευπρεπής στην άκρως δημοφιλή πλατφόρμα Zoom: επιλέγεις στην κάτω αριστερή πλευρά της οθόνης το «Video Settings» και εν συνεχεία τσεκάρεις το κουτί «Touch Up My Appearance». Αδυνατούν παρ’όλα αυτά να ραφινάρουν το πιασμένο με κλάμερ υπόπτου καθαριότητας μαλλί, την βαμβακερή πιζάμα με τα ελεφαντάκια, τη γενειάδα αλα Σπιναλόγκα και την απουσία στηθόδεσμου.

— Ζήτησε να «μοιραστείς» λίγο την τηλεφωνική αναμονή, όταν ο σύντροφός σου έχει καλέσει κάποιο κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου και έχει παρέλθει άνω του μισαώρου.

— Καθιέρωσε να τρως στο τραπέζι. Χωρίς οθόνες.

— Πρόσεξε τι πληροφορίες και τι εικόνες ανακυκλώνεις. Γνωστή μου ηλικιωμένη που είχε βγει ένα μικρό περίπατο (συνοδευόμενη από τον μεσήλικο γιό της) πληροφορήθηκε σοκαρισμένη ότι μια γειτόνισσα την φωτογράφισε από το απέναντι μπαλκόνι και την έδειχνε (για παράδειγμα προς αποφυγήν ή για κουτσομπολιό;) στην οικογένειά της.

— Αποδέξου ότι κάποιοι μπορεί να είναι πιο φοβισμένοι από σένα.

— Μην δοκιμάζεις στο σπίτι τα επικίνδυνα για τη σωματική σου ακεραιότητα challenges του Διαδικτύου (πχ ο Τομ Χόλαντ και ο Τζέικ Τζίλενχαλ φόρεσαν το αθλητικό τους μπλουζάκι ενώ έκαναν κατακόρυφο). Καλό είναι να μη χρειαστείς ορθοπεδικό μεσούσης της πανδημίας. Επίσης, δεν είσαι 15 χρονών.

— Βάλε στη θέση τους αυτούς που αντιμετωπίζουν τους ηλικιωμένους σαν κατοικίδια. «Γιατί τη βγάζετε έξω;» ρώτησε προ ημερών υπάλληλος μανάβικου γυναίκα που συνόδευε την υπερήλικη μητέρα της σε μια μικρή βόλτα του τετραγώνου.

— Οταν νιώθεις ψυχικά φορτισμένος ή ευερέθιστος , απόλαυσε μια σιέστα. Γλυτώνεις τον περίγυρό σου από αρνητικά vibes και, όπως λέει κάποιος που γνωρίζω, είναι όπως στον στρατό: «Οσο πιο πολύ κοιμάσαι, τόσο λιγότερο υπηρετείς».

— Μην χλευάζεις εκείνους που δεν μπορούν να χειριστούν σωστά τη νέα τεχνολογία και τώρα τα έχουν βρει μπαστούνια. Βοήθησέ τους.

— Μην εγκαταλείπεσαι στην διαδικτυακή κοπρολογία. Είμαστε όλοι συναισθηματικά ασταθείς αυτήν την περίοδο, κινδυνεύεις να εκστομίσεις πράγματα που θα σε εκθέσουν.

— Οταν εκτίθεσαι καθ΄οιονδήποτε τρόπο πχ κάνεις πιλάτες με κολλητή τρύπια φόρμα, κάλυψε τα νώτα σου, ο διασυρμός στον κυβερνοχώρο καραδοκεί. Μην περνάς πχ δίπλα από την κόρη σου την ώρα που κάνει μάθημα μαθηματικών στο What’s Up.

— Είναι πλέον δύσκολο να αποφύγεις τους ανεπιθύμητους με τις παλιές κλασικές δικαιολογίες («Εχω πολλή δουλειά», «Είμαι στον δρόμο», «Εχω μπλέξει αυτόν τον καιρό με πολλά»). Το μόνo που σου έχει απομείνει είναι το κάπως ασθενές: «Χτυπάει, δυστυχώς, η άλλη γραμμή..».

— Προσπάθησε να είσαι αβρός με τους υπαλλήλους του σουπερμάρκετ και του φαρμακείου. Πες τους μια καλή κουβέντα, ακόμα και μέσα από τη μάσκα, πιάνει τόπο. Στο κάτω κάτω είναι η μόνη σου επαφή με τον (σάρκινο) έξω κόσμο.

— Κάνε μια προσπάθεια να μην αντιληφθεί ο σύντροφος σου την ευρύτητα στην γκάμα της καλπάζουσας υποχονδρίας σου. Ωραία, καθάρισες μία μία τις συσκευασίες από το σουπερμάρκετ, υπάρχει λόγος τώρα να σε παρακολουθεί σε slow motion να πιάνεις με χαρτί κουζίνας τη φέτα από το ψωμί του τοστ;

— Μην διαπληκτίζεσαι μέσω What’s Up. Ειδικά τώρα που είσαι αξύριστος ή με μαλλί Ραπουνζέλ. Eίναι, αν μη τι άλλο, γελοίο.

— Κάνε τον κόπο να μην υπενθυμίζεις στον καθένα με τον οποίο επικοινωνείς το «έλλειμμά» του. Mην πεις στον μεσήλικα σινγκλ φίλο σου «Eίναι σημαντικό να έχεις παιδιά, σου δίνουν ένα κίνητρο σε αυτή την κόλαση», σε αυτόν που έχει αλαλιάσει από τις φωνές των πεντάχρονων διδύμων του «Aπολαμβάνω την ησυχία μου μόνος στο σπίτι· έχω καεί στις σειρές και στο πορνό», σε αυτόν που μένει σε 50 τετραγωνικά «Αράζουμε όλη μέρα στον κήπο», στον ηλικιωμένο «Καλά έκανε ο Τζόνσον και ήθελε να χώσει μέσα τους άνω των 70», σε εκείνον που δεν μαγειρεύει και έχει «καεί» στο ντιλίβερι «Εφτιαξα με τα χεράκια μου ψωμί» κοκ

— Προσποιήσου ότι δεν ακούς τις απειλές που ξεστομίζουν γονείς εφήβων στο διπλανό διαμέρισμα («Θα ξαναδείς Netflix σε πέντε μήνες» κοκ).

— Μην προσποιείσαι ότι δεν ακούς τις άλλες φωνές από το διπλανό διαμέρισμα. Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι πλάκα.

— Εσύ που δοκιμάζεις για πρώτη φορά την τηλεργασία με τα παιδιά στο σπίτι, μη νιώθεις τύψεις που έχεις καταργήσει όλους σου τους κανόνες για τη χρήση τάμπλετ, κινητών κοκ προκειμένου να εξασφαλίσεις λίγες ώρες απερίσπαστης εργασίας. Πρόσεχε μόνο μην επιδεικνύεις online την εύλογη απελπισία σου. Ούτε ο αδιαμφισβήτητος βετεράνος του είδους Ρόμπερτ Κέλι δεν τα καταφέρνει (θυμίζω ότι πρόκειται για τον αμερικανό πολιτικό αναλυτή που έγινε viral το 2017, όταν την ώρα που έδινε live συνέντευξη στο BBC World μπούκαραν στο δωμάτιο ο εννιάμηνος γιός του Τζέιμς με τη στράτα του, η αφηνιασμένη τετράχρονη αδελφή του Μάριον και, αλλόφρων, η μητέρα τους). Μόλις προ ημερών, ο Κέλι επαναπροσκλήθηκε από το BBC προκειμένου να δώσει συμβουλές στους working from home γονείς της καραντίνας. «Τσακωνόμαστε συνέχεια μαζί τους, δεν έχουν τι να κάνουν, σκαρφαλώνουν στους τοίχους, είναι πραγματικά πολύ πολύ δύσκολο» δηλώνει ο εμφανώς απαυδισμένος Κέλι, δίπλα στην πιο στωική συζυγό του. Την ίδια ώρα η μικρή Μάριον και ο μικρός Τζέιμς παρότι έχουν μεγαλώσει αρκετά, δίνουν on air νέο νόημα στην έκφραση «spoiled brat» («κακομαθημένο βρωμόπαιδο»).

— Απόφυγε το οιοδήποτε σχόλιο για την εμφάνιση του συντρόφου σου. Αυτή την περίοδο μπορεί να αποβεί ολέθριο για την αυτοεκτίμησή του. Μια γνωστή μου έλεγε ότι ο σύζυγός της ρωτούσε επιμόνως: «Μα τι συμβαίνει με τα φρύδια σου;». «Πώς να του εξηγήσω ότι μια ζωή τα βάφω;» αναρωτιόταν η ίδια.

— Μην τηλεφωνείς σε κανέναν στις 6 μ.μ.. Η ώρα Τσιόδρα είναι για τους περισσότερους ιερή (ακόμα και αν για κάποιους απώτερος στόχος είναι να περιαδράξουν πάραυτα στα social media τον Χαρδαλιά).

— Να είσαι κόσμιος με τον μάστορα που θα έρθει να σου επιδιορθώσει το πλυντήριο των ρούχων ή το σιφόνι στην κουζίνα. Μην τον αφήσεις επ’ ουδενί λόγω να δει ότι παρακολουθείς πόσα πόμολα άγγιξε, πόσα βήματα έκανε, σε ποιο σημείο πάτησε (για να το ξανασφουγγαρίσεις), αν η μάσκα του πέφτει λίγο από τη μύτη. Ρώτησέ τον αν θέλει έναν καφέ ή ένα ποτήρι νερό (θα το αρνηθεί διότι αμφότεροι γνώριζετε ότι θα προτιμούσες να σουλατσάρεις σε διάδρομο δημόσιου νοσοκομείου από το να του το προσφέρεις).

— Κάνε τουλάχιστον ένα τηλέφωνο την ημέρα σε κάποιον που βρίσκεται σε πιο δεινή θέση από εσένα. Δεν σημαίνει ότι χάρη στον κορονοϊό έχουν εκλείψει τα λοιπά ανθρώπινα δράματα: ένας χωρισμός, ένας θάνατος (από άλλη αιτία), ένας γάμος που αναβλήθηκε επ ΄αόριστον κοκ

— Την ώρα που ο σύντροφός σου χαλαρώνει βλέποντας μια ταινία ή διαβάζοντας ένα βιβλίο (που δεν είναι η «Πανούκλα» του Καμύ ή το «Περί τυφλότητας» του Σαραμάγκου), μην τον διακόπτεις για να του πεις «Εκατόμβη νεκρών πάλι σε Ιταλία και Ισπανία» ή «Πάνω που είχες πάρει τα πάνω σου στη δουλειά, τώρα πάλι το κεφάλι κάτω».

— Δείξε κατανόηση στους δασκάλους και καθηγητές που παλεύουν να μορφώσουν διαδικτυακά τα παιδιά σου. Προ ημερών δασκάλα σε ιδιωτικό σχολείο μου εξομολογείτο πώς προσπαθεί να κάνει online μάθημα σε καμιά εικοσαριά τετράχρονα. Οπως είναι φυσικό, το μάθημα καταλήγει συχνά σε ακατέργαστο σκετς των Μόντι Πάιθονς, με το ένα νήπιο να νευριάζει και να φεύγει από την οθόνη, το άλλο να ζητάει μερέντα κοκ.

— Μην διστάσεις, παρ’ όλα αυτά, να γελάσεις με τα παιδιά σου όταν αποπειρώνται να ξεθυμάνουν από την κλεισούρα, κανιβαλίζοντας τους καθηγητές με διάφορα φίλτρα πχ τοποθετώντας, μέσω Snapchat, κεφάλι πατάτας στον καθηγητή της Χημείας.

— Ευπρεπίσου. Σύμφωνοι, είναι η εποχή των μπάγκι ρούχων και του «no makeup» μέικ απ («Σώθηκα με τη μάσκα! Δεν βάζω πια τίποτα» μου έλεγε μια ιδιαιτέρως κοκέτα, προ κορονοϊού, φίλη) αλλά χρειάζεται προσοχή να μη απολεσθεί κάθε αισθητική. Προσοχή επίσης στα extreme trends που ευδοκιμούν αυτήν την περίοδο. Το να φοράς το νυφικό σου στο πρωινό ή στο γραφείο, δεν είναι μηχανισμός άμυνας, είναι ανοησία.

— Οταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, ξέχασε κάθε έννοια savoir vivre. «Ελα να αραιώνουμε! Θέλετε να κλείσει και τις λαϊκές;» προειδοπούσε προ ημερών ευέξαπτη μεσήλικη όσους στριμώχνονταν δίπλα της για ένα ματσάκι σέληνο.
Είμαι πεπεισμένη ότι πολλοί ακόμη κανόνες ευπρέπειας θα μπορούσαν να βελτιώσουν αυτές τις αναξιοπρεπείς μέρες της καραντίνας. Ιδέες ευπρόσδεκτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...