616
Αδεια ράφια σε ιταλικά σουπερμάρκετ... Ενας κόσμος σε πανικό | CreativeProtagon

Σκέψεις ενός κατά φαντασίαν γιατρού…

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 29 Φεβρουαρίου 2020, 18:30
Αδεια ράφια σε ιταλικά σουπερμάρκετ... Ενας κόσμος σε πανικό
|CreativeProtagon

Σκέψεις ενός κατά φαντασίαν γιατρού…

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 29 Φεβρουαρίου 2020, 18:30

Κατά φαντασίαν γιατρός! Αυτός είμαι εγώ! Το ξεκαθαρίζω εξαρχής. Και οι σκέψεις που ακολουθούν είναι αποτέλεσμα ερωτημάτων που έχω θέσει σε έναν-δυο γιατρούς που θαυμάζω και εκτιμώ, κυρίως επειδή μερικές φορές (για να μην πω πολλές) βγαίνουν έξω από το γενικό πλαίσιο, τις κατεθυντήριες γραμμές. Ο ένας μάλιστα από αυτούς, συνηθίζει να μου λέει ότι «τα πρωτόκολλα είναι για τους μετρίους». Δηλαδή: Ναι, υπάρχουν. Ναι, είναι χρήσιμο και πρέπει να τα ξέρεις. Και όχι, δεν φτιάχτηκαν για να τα εφαρμόζεις κατά γράμμα. Γιατί; «Μα πολύ απλά δεν υπάρχουν δύο ασθενείς ταυτόσημοι, ακόμα κι αν πάσχουν από την ίδια ακριβώς νόσο».

Λοιπόν, η πρώτη σκέψη με αφορμή τον κορονοϊό, είναι ότι οπωσδήποτε θα γίνει πανδημία. Τι με φοβίζει σε αυτό; Οτι ο Covid-19 απειλεί περισσότερο την οικονομία, παρά τη δημόσια υγεία, που θα τα βγάλει πέρα καλύτερα από την πρώτη. Την απειλεί, διότι έχει προκαλέσει φόβο και πανικό και, ως γνωστόν, οι δύο αυτοί παράγοντες είναι θανατηφόροι για την οικονομία.

Παράπλευρη σκέψη: Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν τον χρόνο από τροχαία στις πιο πολλές χώρες του κόσμου. Δεν έχω δει κανένα χρηματιστήριο να γκρεμίζεται λόγω τροχαίων. Επίσης, άκουσα στο ραδιόφωνο ότι μέχρι στιγμής 77 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ελλάδα, από την αρχή του χειμώνα, από την εποχική γρίπη. Την τελευταία εβδομάδα, είχαμε 15 θανάτους. Κι όμως, ο αριθμός, σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι, είναι χαμηλότερος. Καμία χρηματαγορά δεν έχει τσακιστεί λόγω αυτών των θανάτων, ούτε έπαθε κανέναν πρόωρο κλονισμό η τουριστική μας βιομηχανία, το ισχυρότερο οικονομικό μας οπλοστάσιο.

Η απόσταση που μεσολαβεί μεταξύ τού να είμαστε ενήμεροι με πραγματικά στοιχεία για τη συγκεκριμένη ασθένεια, να εφαρμόζουμε τις συμβουλές υγιεινής των ειδικών και να λαμβάνουμε κάποια προληπτικά μέτρα, μέχρι του να βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε ένα ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας νέκρωσης δραστηριοτήτων, είναι μεγάλη και τρομακτική. Είναι άλλο πράγμα να κλείσει για 15 μέρες ένα σχολείο στο οποίο φοίτησε παιδί που διαπιστώθηκε ότι είναι φορέας του ιού, και άλλο να ματαιώνονται ταξίδια, ποδοσφαιρικοί αγώνες, καλλιτεχνικές παραστάσεις και να πλήττεται τόσο άγρια η αλυσίδα ειδών πρώτης ανάγκης. Η γνώση. Επανέρχομαι σε αυτήν, διότι αυτή λείπει σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που είναι διαθέσιμη από σοβαρές πηγές σε ολόκληρο τον παγκόσμιο ιστό, δηλαδή το Ιντερνετ. Η γνώση μάς έχει υποδείξει με τον πιο ξεκάθαρο, επιστημονικό τρόπο, ποιοι είναι οι πιο επιρρεπείς εάν «κολλήσουν» τον ιό. Είναι προφανές λοιπόν, ότι κάποιος που έχει άλλες χρόνιες παθήσεις, και που το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι αδύναμο να διαχειριστεί αυτήν την επίθεση, δεν θα μπει σε αεροπλάνο, δεν θα πάει στην Κίνα, θα δει ένα έργο στο σπίτι του και όχι στο σινεμά, κι αν έχει εισιτήριο για το Αρσεναλ – Ολυμπιακός θα το δώσει σε έναν φίλο του.

Ουσιαστικά, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μιας άλλης μορφής γρίπη, από αυτήν που ξέρουμε – τουλάχιστον αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία. Το πιο πειστικό από τα οποία είναι ότι μέχρι στιγμής τον χειριζόμαστε καλά αυτόν τον «κύριο». Ελπίζοντας ότι, ακόμα κι όταν ή και εάν γίνει πανδημία, πάλι θα αντιμετωπιστεί καλά, ώσπου να βρεθεί το εμβόλιο.

ΥΓ.: Δεν υπάρχει μεγάλο νοσοκομείο στον κόσμο που να μην έχει πάθει έξαρση social media με αυτόν τον κορονοϊό. Στο Facebook, Twitter και Instagram, βομβαρδισμός συμβουλών. Τι να προσέξουμε, τι να αποφύγουμε κ.λπ. Επικεντρώθηκα σε μερικά αναγνωρισμένα ογκολογικά κέντρα. Και πρόσεξα ότι και αυτά δίνουν γενικές συμβουλές στους ασθενείς τους. Ομως, κάθε σοβαρός ιατρός θα σου πει ότι και στην ογκολογία, για να μην πω ιδίως σε αυτήν, δεν είναι όλοι οι καρκινοπαθείς το ίδιο. Απλά, διότι ο ίδιος ο καρκίνος είναι μια σειρά από διαφορετικά νοσήματα. Δεν μπορείς, λοιπόν, με μια γενική οδηγία, τώρα με τον Covid-19, να τους καλύψεις όλους. Αλλιώς θα συμβουλέψεις κάποιον που κάνει χημειοθεραπεία για μεταστατικό όγκο στο πάγκρεας, αλλιώς κάποια που έκανε αφαίρεση μαστού, πήγε καλά, και το ανοσοποιητικό της σύστημα «πετάει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...