874
| CreativeProtagon

Sex education στην εποχή της Covid-19

|CreativeProtagon

Sex education στην εποχή της Covid-19

Αρπάξτε τους αναμμένους πυρσούς και κάψτε ό,τι βρείτε μπροστά σας! Σε βανδαλισμούς, πικετοφορίες και αναθέματα θα είχε προβεί ο εδώ γονεϊκός όχλος, αν είχε προβληθεί κρατική διαφήμιση σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης με πρωταγωνιστές πορνοστάρ. Το πολυσυζητημένο νεοζηλανδέζικο σποτ (στο πλαίσιο της καμπάνιας «Κeep it real online») με τους τσίτσιδους πρωταγωνιστές της βιομηχανίας πορνό να χτυπούν την πόρτα στο σπίτι μιας «κανονικής» οικογένειας, θα είχε καεί σε πυρά στην πλατεία Συντάγματος, παρέα με τον ανώμαλο, τον έκφυλο, τον διανοητικά διαταραγμένο εμπνευστή του.

Εμείς στην Ελλάδα επιλέγουμε να ασχολούμαστε με το αν είναι συνετό να εισαχθεί (πιλοτικά!) από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στo σχολείo (νηπιαγωγείο-δημοτικό-γυμνάσιο), στο πλαίσιο των περίφημων «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων». Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το ζήτημα αυτό ήταν που πυροδότησε τα πια δηλητηριώδη διαδικτυακά σχόλια (από τα συνολικά 14.716), όταν το άρτι ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας τέθηκε σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση. Διατρέχοντας τα, αντιλαμβάνεσαι αμέσως το κλίμα στους κόλπους των διαφωνούντων. Αλλιεύω μερικά αντιπροσωπευτικά δείγματα γονεϊκού αποτροπιασμού: «Τέτοια ευαίσθητα θέματα πρέπει να τα αναλαμβάνουν ο μπαμπάς και η η μαμά (όχι το σχολείο)», «Η σεξουαλική αγωγή από το νηπιαγωγείο αμαυρώνει την αγνότητα των παιδιών», «Τι σας φταίνε αυτές οι αθώες ψυχές;», «Για ποιο λόγο να τα πονηρεύουμε από τόσα μικρά;», «Φθάνει πια με τον εκμαυλισμό των ψυχών των παιδιών».

Τα σχόλια αυτά μου υπενθύμισαν τα λόγια προ ετών ενός γιατρού δημόσιου νοσοκομείου με ειδίκευση στην προηγούμενη επιδημία, το AIDS. «Οσο παραμένει στην κοινωνία μας ταμπού το σεξ και όσο το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης παραμένει έξω από τα σχολεία των παιδιών μας, θα έχουμε μαθητές λυκείου με HIV. Πρέπει να πάψει το υπουργείο Υγείας να είναι εξαρτημένο από το υπουργείο Θρησκευμάτων. Εδώ πας να μιλήσεις σε ένα σχολείο και σου λένε: “Οχι, γιατί αν τους μιλήσεις για το σεξ στα 15 και στα 16, είναι σαν να τους παροτρύνεις να κάνουν σεξ!” Συχνά, μάλιστα, φτάνουμε στο άλλο άκρο. Βλέπεις ένα παιδί 19 ετών που φοβάται να έχει οποιαδήποτε επαφή, από φόβο μην κολλήσει οτιδήποτε».

Η μαμά και ο μπαμπάς στην Ελλάδα του 2020 αρνούνται συχνά να παραδεχτούν ότι φοβούνται να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ (από άγνοια, από αμηχανία, από ψευδοπουριτανισμό, από απλή βλακεία). Οτι η μέση ηλικία κατά την οποία ένα παιδί εκτίθεται για πρώτη φορά σε πορνογραφικό υλικό είναι τα 11-13. Οτι η ενημέρωση για την αντισύλληψη βρίσκεται ακόμα στην Εποχή του Χαλκού («Χρησιμοποιώ προφυλακτικό, απλά του βάζω πρώτα νερό να δω αν έχει τρύπα» είχε δηλώσει προ καιρού ένας πιτσιρικάς σε μία ειδικό στους εφήβους). Οτι στις πρόσφατες έρευνες, οι έλληνες έφηβοι (ηλικίας 13-16 ετών) παραδέχονται ότι η εκπαίδευσή τους γύρω από το σεξ γίνεται πρωτίστως από τους φίλους τους και το Διαδίκτυο, αλλά ότι οι ίδιοι θα προτιμούσαν να ενημερώνονται από πιο αξιόπιστες πηγές: τους γονείς τους και το σχολείο.

Οι εγχώριοι γονείς αρνούνται ακόμα να συμφιλιωθούν με το ότι μεγαλώνουν την πρώτη γενιά εφήβων με απεριόριστη πρόσβαση σε πάνω από 800 εκατομμύρια porn sites. Οτι, σύμφωνα με τον Economist, το διαδικτυακό πορνό θεριεύει ακόμα περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας (ενδεικτικό ότι το Porhnub σημείωσε τον Απρίλιο αύξηση της τάξεως του 22% στην επισκεψιμότητά του, σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο). Οτι ένα 25% των ετήσιων αμβλώσεων γίνονται σε κορίτσια κάτω των 16 ετών. Οτι το grooming (η διαδικτυακή αποπλάνηση) ανηλίκων δεν είναι επιστημονική φαντασία. Οτι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να ξεκινάει από πολύ νωρίς, προσαρμοσμένη φυσικά στην ηλικία του παιδιού. Πιστέψτε με, ο μπαμπάς και η μαμά δεν θα ήξεραν που να κρυφτούν αν λαθράκουγαν τι συζητούν σήμερα μεταξύ τους αγόρια και κορίτσια της ΣΤ΄ Δημοτικού.

Και όμως. Ο μπαμπάς και η μαμά στην Ελλάδα του 2020 θεωρούν ότι δεν έχουν κανένα έχουν λόγο να ανησυχούν. Οτι αυτή την «δεξιότητα ζωής» την έχουν στο τσεπάκι. Ο Μανωλάκης κάθεται ώρες ολόκληρες «ήσυχος» με το smartphone μέσα στο δωμάτιό του (ξύπνιος ακόμα και όταν οι ίδιοι κοιμούνται μακαρίως τη νύχτα). Η Ειρηνούλα βλέπει με τη μαμά ειδήσεις/πρωινάδικα/ μεσημεριανάδικα/ GNTM και μαθαίνει να φοβάται τις διαβολικές κερασφόρες κοκκινομάλλες που αρπάζουν, «μακριά από μας», μικρές Μαντλίν και μικρές Μαρκέλες. Η δεκαπεντάχρονη Αννα ετοιμάζεται τον Σεπτέμβριο για το Λύκειο και ο μόνος άνθρωπος που τής έχει μιλήσει ποτέ «επίσημα» για τα «τζιζ» θέματα ήταν μια «λοξή» δασκάλα στην Δ’ Δημοτικού που εξήγησε σε όλη την τάξη (και στα αγόρια) τι σημαίνει «έμμηνος ρύση».

Στην Ελλάδα αλλά και τον πλανήτη του 2020, με τα μαθησιακά χάσματα που προκάλεσαν τα lockdown, ποιος θα κάτσει να ασχοληθεί τώρα με τη σεξουαλική αγωγή; Στη Βρετανία που σκόπευαν φέτος να προωθήσουν την Relationships and Sex Εducation (RSE), το ανέβαλαν για το καλοκαίρι του 2021 (καλώς εχόντων των πραγμάτων).

Πάλι καλά δηλαδή που υπάρχουν και τα «ταχύρρυθμα» μαθήματα από την οθόνη. Σημειωτέον ότι τα γυρίσματα του τρίτου κύκλου του «Sex Εducation» του Νetflix, που πήγαν πίσω, λόγω Covid-19, ξεκινούν αισίως από τον Αύγουστο. «Ηρθαμε γιατί ο Ματ μας βλέπει» λέει το ζεύγος των πορνοστάρ στην εμβρόντητη μητέρα του Ματ, η οποία ανοίγει την πόρτα στο προαναφερθέν νεοζηλανδέζικο σποτ. «(Μας βλέπει) στο laptpop, στο i-Pad, στο Playstation, στο δικό του smartphone, στο δικό σας smartphone, στην “έξυπνη” τηλεόραση, στον προτζέκτορα».

Μεσούσης της Covid-19 που στερεί το ίδιο το άγγιγμα, λίγοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της σεξουαλικής αγωγής και της σεξουαλικής υγείας των παιδιών της πανδημίας. Εκείνων που μεγαλώνουν «ήσυχα», κλεισμένα μέσα σε ένα δωμάτιο, με ένα κινητό/τάμπλετ/λάπτοπ στο χέρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...