497
Μερικά από τα μέλη του κόμματος μετά το τέλος του συνεδρίου | Βολτ Ελλάδας

Παράρτημα ενός πανευρωπαϊκού κόμματος: τι είναι και τι θέλει το Βολτ Ελλάδας;

Μερικά από τα μέλη του κόμματος μετά το τέλος του συνεδρίου
|Βολτ Ελλάδας

Παράρτημα ενός πανευρωπαϊκού κόμματος: τι είναι και τι θέλει το Βολτ Ελλάδας;

Κατεβαίνοντας, το Σάββατο, τα σκαλιά του θεάτρου «Αλάμπρα», είδα κάποια γνωστά πρόσωπα και προσπάθησα να θυμηθώ από πού τα ξέρω. Δεν ήταν δύσκολο. Τα είχα ξαναδεί σε εκδηλώσεις του «Ποταμιού». Κοίταξα στη σκηνή. Είδα μια νέα κοπέλα να απευθύνεται στο κοινό πίσω από ένα αναλόγιο στο οποίο είχε τοποθετηθεί η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και ρίχνοντας μια γενική ματιά γύρω μου διαπίστωσα ότι πρέπει να ήμουν από τους μεγαλύτερους στην αίθουσα.

Πήγα στο πρώτο συνέδριο του Βολτ Ελλάδας. Οι περισσότεροι δεν έχετε ιδέα περί τίνος πρόκειται. Ούτε και εγώ είχα. Το Βολτ Ελλάδας, λοιπόν, είναι παράρτημα του Volt, ενός πανευρωπαϊκού κόμματος που ομνύει σε προοδευτικές, φιλελεύθερες αρχές, μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού. «Είμαστε ευρωπαϊστές, πραγματιστές και προοδευτικοί. Κάνουμε τις απαραίτητες ερωτήσεις και καταθέτουμε ρεαλιστικές προτάσεις για πανευρωπαϊκές προκλήσεις». Το κόμμα πιστεύει στην ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών θεσμών στη βάση του φεντεραλισμού. Ενισχυμένο Κοινοβούλιο και ενιαία ευρωπαϊκή κυβέρνηση με ισχυρό πρωθυπουργό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από τις εργασίες του συνεδρίου, στο θέατρο «Αλάμπρα»

Προς το παρόν το Volt έχει έναν ευρωβουλευτή και κοινοβουλευτική παρουσία στην Ολλάνδία και στη Γερμανία. Και στην Ελλάδα έχει γίνει δουλειά στο προγραμματικό κομμάτι, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε διαβάζοντας τις θέσεις. Το Βολτ είναι ένα κόμμα που ανήκει στο μέτωπο της κοινής λογικής. Και ναι, θα μπορούσε να εντάξει στα κείμενα του θέσεις του «Ποταμιού» με copy paste. Αλλωστε ο πρωταρχικός πυρήνας μελών προέρχεται από το «Ποτάμι». Οπως και ο ένας από τους δύο προέδρους, ο Νικόλας Φουρναράκης. Συμπρόεδρος εξελέγη η Θεοδώρα Φαμπρικέζη. Το καταστατικό του Βολτ Ελλάδας προβλέπει δύο προέδρους με διαφορετική ταυτότητα φύλου.

Ο οργανωτικός πυρήνας αποτελείται από νέους ανθρώπους

Στο συνέδριο, λοιπόν, είχαν την ευκαιρία να υποβάλω τον εαυτό μου σε ενέσεις αισιοδοξίας, συνομιλώντας με νέα παιδιά, εκεί, γύρω στα 25. Καμία σχέση με τον κόσμο που συναντάς στις εκδηλώσεις των γνωστών συστημικών κομμάτων. Το πιο γνωστό πρόσωπο που είδα εκεί ήταν ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος που παρουσίασε μία εξαιρετικά συγκροτημένη πρόταση για το Μεταναστευτικό.

Παιδιά με καλές σπουδές, αρκετά από τα οποία ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό με διάθεση και φιλοδοξία να αλλάξουν κάποια πράγματα στην Ελλάδα. Και διέκρινα μία φρεσκάδα που με έκανε να αναρωτιέμαι αν θα καταφέρουν να επικοινωνήσουν με το ελληνικό πολιτικό ακροατήριο ή θα δείχνουν ως κάτι ξένο, κάτι για το οποίο η εγχώρια πολιτική σκηνή δεν είναι και τόσο δεκτική.

Το Βολτ Ελλάδας θα κατέβει στις εκλογές σε συμμαχία με τους Πράσινους και Οικολόγους και τα νέα πανευρωπαϊκά ρεύματα των Πειρατών, της πολιτικής Φιλοζωίας και του Οικοφεμινισμού. Λεφτά δεν υπάρχουν πέρα από τις εισφορές των μελών που, στην Ελλάδα, δεν ξεπερνούν τα 400.

Στόχος τους είναι να πετύχουν ένα εκλογικό ποσοστό που να επιτρέπει την άντληση κρατικής χρηματοδότησης. Το ερώτημα είναι πώς θα φτάσουν στην κοινή γνώμη ώστε να ζητήσουν τη ψήφο της. Λένε ότι θα καινοτομήσουν στην πολιτική επικοινωνία. Εδώ είμαστε, λοιπόν. Περιμένουμε να τους δούμε και να τους ακούσουμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...