608
O Oλυμπος από μια ασυνήθιστη φωτογραφική γωνία. Στις ένθετες φωτογραφίες, o αμερικανικός Oλυμπος (Mount Olympus), η κορυφή Μάτερχορν των Αλπεων, «σωσίας» του δικού μας Μύτικα και η άλλη κορυφή του δικού μας Ολύμπου, το Στεφάνι | CreativeProtagon

Oh my Greece, Oh my Olympian Gods…

Εφη Μπάσδρα Εφη Μπάσδρα 5 Μαρτίου 2019, 18:15
O Oλυμπος από μια ασυνήθιστη φωτογραφική γωνία. Στις ένθετες φωτογραφίες, o αμερικανικός Oλυμπος (Mount Olympus), η κορυφή Μάτερχορν των Αλπεων, «σωσίας» του δικού μας Μύτικα και η άλλη κορυφή του δικού μας Ολύμπου, το Στεφάνι
|CreativeProtagon

Oh my Greece, Oh my Olympian Gods…

Εφη Μπάσδρα Εφη Μπάσδρα 5 Μαρτίου 2019, 18:15

Ανοικτή επιστολή στην υπουργό Tουρισμού Ελενα  Κουντουρά

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η νέα καμπάνια «Oh My Greece|Unlock the Feeling» της Marketing Greece για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Η καμπάνια βασίζεται στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος μας μέσα από την εξόρυξη συναισθημάτων στον επισκέπτη δημιουργώντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο βίντεο που «αποτυπώνει τη μαγεία της χώρας μας», βγάζει συναίσθημα και τελικά επιτυγχάνει το στόχο του.

Ολα καλά ως εδώ. Η νέα καμπάνια συνεχίζει τη διαχρονική λογική παρουσίασης της χώρας ως προορισμού καλοκαιρινών διακοπών με τουριστική ταυτότητα τύπου ήλιος και θάλασσα. Από αυτή την καμπάνια αποκλείονται ελληνικοί προορισμοί διεθνούς εμβέλειας και φήμης, κυριολεκτικά τουριστικοί κράχτες!

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον εμβληματικό Ολυμπο, το πιο φημισμένο βουνό της χώρας και του πλανήτη, που ανεξήγητα απουσιάζει από την τουριστική προώθηση της Ελλάδας. Ένα όνομα με συνειρμούς και παράγωγα για άλλα παγκόσμια brands όπως Olympic Games και Olympian Gods! Δεν είναι τυχαίο ότι το υψηλότερο όρος στον πλανήτη Αρη ονομάστηκε και αυτό Ολυμπος, όπως δεν είναι τυχαία και η ονομασία βουνών άλλων χωρών με το όνομα Όλυμπος.

Τελικά το OMG, του Oh My Greece ξέχασε τους θεούς του και αυτή τη φορά! Με τη διαχρονική παράλειψη της ανάδειξης του διάσημου Ολύμπου ως ελληνικού προορισμού έχουμε καταφέρει αφενός ο Ολυμπος να θεωρείται μυθολογική οντότητα τοποθετημένος κάπου στην αχλύ μεταξύ μυθολογίας και ιστορίας, αφετέρου άλλες χώρες να εκμεταλλεύονται την ονομασία του. Το brand name «Ολυμπος», ισχυρό παγκόσμια όσο αυτό της Σαντορίνης και της Μυκόνου, δωρεάν διαφημιστική χορηγία της φύσης και της ιστορίας, αγνοείται, με προφανείς συνέπειες.

Με ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά και φυσικό κάλλος -διαθέτει την πλουσιότερη χλωρίδα της χώρας, από τις πλουσιότερες της Μεσογείου-, με σημαντικότατους αρχαιολογικούς, ιστορικούς, και θρησκευτικούς τόπους, σπουδαίους υδροβιότοπους, εύκολα προσβάσιμος, επάνω στους κεντρικότερους οδικούς άξονες της χώρας και της Νότιας Ευρώπης, δίπλα στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο και λιμάνι της χώρας, αναδυόμενος μέσα από το γαλανό του Αιγαίου, με ιδιαίτερα φυσικά προϊόντα με φαρμακευτική δράση όπως το τσάι και το μέλι, με ονομαστά κρασιά και αμπελώνες, ο Ολυμπος και η γύρω περιοχή, αποτελεί ένα Ελντοράντο τουριστικής ανάπτυξης all year round, όχι μόνο για τη Μακεδονία αλλά για την Ελλάδα γενικότερα. Η προώθηση του, παράλληλα με τα ελληνικά νησιά, θα είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τουριστικής περιόδου καθώς και την αύξηση επισκεψιμότητας από ειδικές ομάδες τουριστών μεγάλου εισοδήματος (μελετητών χλωρίδας, πεταλούδων, πτηνών κ.α). Ομορες και λιγότερο γνωστές τουριστικές περιοχές θα ωφελούνταν επίσης.

Τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά. Δυστυχώς η προβολή και η σωστή αξιοποίηση του Ολύμπου παραμένει ζητούμενο μέχρι σήμερα. Με ένα προεδρικό διάταγμα που στοιχειώνει στα συρτάρια υπουργείων, με υποδομές που χωλαίνουν, με τη λογική χρόνων «ας είναι καλά τα Βαλκάνια», και με την ευκολία του «ήλιος και θάλασσα» των ελληνικών νησιών, γιατί να παιδευόμαστε με άλλα;

Ο υποτιθέμενος Μύτικας του Ολύμπου (στον κόκκινο κύκλο) είναι στην πραγματικότητα η κορυφή Μάτερχορν των Αλπεων (φψτογραφία δεξιά)

Πληροφοριακά, στο επίσημο site του ΕΟΤ (!) visitgreece.gr, αναζητώντας το όρος Όλυμπος και την πασίγνωστη κορυφή του, τον Μύτικα, εμφανίζεται η γνωστή χαρακτηριστική κορυφή Μάτερχορν των Άλπεων (βλ.: http://www.visitgreece.gr/el/nature/mountains)!!! Στο δε site discovergreece.gr της Marketing Greece, αναζητώντας το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου, αλλιώς και Εθνικός Δρυμός, ο πρώτος της χώρας από το 1938, εμφανίζεται το Ολυμπιακό Εθνικό Πάρκο της Πολιτείας Ουάσιγκτον των ΗΠΑ!!! Ναι υπάρχει και τέτοιο! (βλ.: https://www.discovergreece.com/el/mainland/macedonia/olympos). O,τι βρέθηκε πρόχειρο δηλαδή…

Κυρία Υπουργέ,

Ο Ολυμπος κάποια στιγμή θα βρει τον δρόμο του… Προς αποφυγήν όμως σύγχυσης στους επισκέπτες αλλά και στους ντόπιους -θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε-, παρακαλώ πολύ τοποθετήστε τις σωστές φωτογραφίες του Ολύμπου! Τουλάχιστον κάντε αυτό το απλό για αρχή!


* Η Εφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News