346
Αλέξης Τσίπρας απέναντι στην Ελλην Στάη, η οποία του έθεσε έξυπνα την ερώτηση για τις ευθύνες Καραμανλή | OpenTV/CreativeProtagon

Μαστίγιο και καρότο για τον Καμμένο

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 9 Ιανουαρίου 2019, 21:25
Αλέξης Τσίπρας απέναντι στην Ελλην Στάη, η οποία του έθεσε έξυπνα την ερώτηση για τις ευθύνες Καραμανλή
|OpenTV/CreativeProtagon

Μαστίγιο και καρότο για τον Καμμένο

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 9 Ιανουαρίου 2019, 21:25

Τι είναι αυτό που στην πραγματικότητα είπε ο Τσίπρας στη Στάη ή, καλύτερα, στον Καμμένο; Είπε ότι αν χρειαστεί, έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σταθεί στη Βουλή και χωρίς τους ΑΝΕΛ. Αν η Βουλή δεν του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα πάει άμεσα σε εκλογές. Ο Καμμένος θα πνιγεί στα απόνερα.

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο ένστικτο αυτοσυντήρησης του Πάνου Καμμένου. Το ύφος του θύμιζε τη διατύπωση απειλής, υπό τη μορφή προειδοποίησης. «Θέλω να πιστεύω ότι ο Πάνος Καμμένος θα είναι συνεπής και δεν θα άρει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη». Αν την Παρασκευή ο Καμμένος του πει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, θα πάει αμέσως στο Κοινοβούλιο για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και μάλιστα πριν φέρει τη συμφωνία για το Μακεδονικό. «Να πάμε να αναμετρηθούμε στη Βουλή».

Eδειξε βέβαιος ότι θα κερδίσει αυτήν τη ψηφοφορία. Και αν κοίταζε κανείς πίσω από το χαμόγελό του, μπορεί και να διέκρινε και κανένα υπονοούμενο προς τον Καμμένο. Αν του φύγουν τρεις βουλευτές, τα χάνει όλα. Και αν πάμε σε εκλογές, θα χαθεί στο σκοτάδι της πολιτικής ανυπαρξίας. Ο Τσίπρας δείχνει πειστικός όταν δηλώνει ότι θέλει να πάει μέχρι την τελευταία μέρα της κυβερνητικής του θητείας. Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Μέχρι την Παρασκευή, λοιπόν, ο Καμμένος θα πρέπει να βρει τις σωστές λέξεις και την κατάλληλη διατύπωση. Αν πει ότι αίρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, τότε αυτοκτονεί. Θα πει κάτι άλλο. Προφανώς ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία. Ενδεχομένως και ότι αποσύρονται από την κυβέρνηση. Και έχει το περιθώριο να διαγράψει Κουντουρά και Παπαχριστόπουλο που προτίθενται να δώσουν ψήφο επικύρωσης.

Κατά τα λοιπά, ο Πρωθυπουργός δεν μας είπε και κάτι που δεν ξέραμε. Ίσως να μετακινήθηκε ελαφρώς πιο πίσω στην υπόθεση Novartis, επανέλαβε τα γνωστά και ψευδή για τα οικονομικά, ενώ για πρώτη φορά απέδωσε ευθύνες στη διαχείριση Καραμανλή για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Δεν θα του άρεσε αυτό, αλλά έτσι όπως το έθεσε η Στάη, δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς. Σε γενικές γραμμές, με εξαίρεση τα οικονομικά, έδειχνε ειλικρινής. Παραδέχθηκε και ότι έκανε λάθος επιλογές προσώπων. Τώρα είναι αργά για αυτά.