453
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αι Ειδοί του Μαρτίου και ο Γιάνης Βαρουφάκης

|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αι Ειδοί του Μαρτίου και ο Γιάνης Βαρουφάκης

Παραμονή των Ειδών του Μαρτίου και εν μέσω της εθνικής προσπάθειας για τον περιορισμό του κορονοϊού ήρθε η δημοσιοποίηση των ηχογραφημένων συνομιλιών του Eurogroup από τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜΕΡΑ25.

Καιρό τώρα προετοιμάστηκε προσεκτικά από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ανακοινώθηκε πομπωδώς άπειρες φορές και άρα δεν είναι σε καμία περίπτωση προϊόν βρασμού ψυχικής ορμής αλλά σαφέστατα προμελέτης.

Η επιλογή του χρόνου έχει συνεπώς το συμβολισμό της και γεννά τα πρώτα ερωτήματα: ακόμα κι αν υποθέσουμε πως, ως άλλος Ιούλιος Καίσαρας, ο Βαρουφάκης όχι μόνο αγνόησε αλλά και επιδίωξε τους αρνητικούς οιωνούς της ημερομηνίας, δεν αντιλήφθηκε άραγε ότι όλο αυτό κινδυνεύει να αποπροσανατολίσει την επικαιρότητα από την ενημέρωση και προφύλαξη του κοινού από τον κορονοϊό;

Είναι αυτονόητο πως δεν υπολογίζω καν την πιθανότητα να εξέταζε ο Γιάνης Βαρουφάκης το ενδεχόμενο οι «συγκλονιστικές» του αποκαλύψεις να χάνονταν μέσα στην επικαιρότητα του κορονοϊού, γιατί δεν αντανακλά την εικόνα που έχει το συγκεκριμένο πρόσωπο για τον εαυτό του. Ισως πάλι -κι αυτό είναι ένα εύλογο σενάριο- να ήταν η δημοσιοποίηση αυτή μια κοινωνική του προσφορά για την παραμονή μας στο σπίτι, εφόσον βρίσκουμε το Netflix ή το Διαδίκτυο υπερβολικά ανιαρά. Ας είναι.

Ας περάσουμε όμως στην ουσία της υπόθεσης. Τι περιέχουν αυτές οι ώρες ηχογραφήσεων που προαναγγέλθηκαν ως συγκλονιστικές; Είναι μια θλιβερή υπενθύμιση όσων συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Περιλαμβάνουν συζητήσεις στις οποίες ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιδίδεται σε ακαδημαϊκές διαλέξεις και βερμπαλισμούς σε ένα όργανο άσκησης οικονομικής πολιτικής και μάλιστα στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία.

Είναι δε εντυπωσιακό ότι ο ίδιος θεωρεί τους αρχικά αποσβολωμένους και αμήχανους και κατόπιν απαξιωτικούς προς το πρόσωπό του υπουργούς Οικονομικών των άλλων κρατών ως δήθεν φορείς αντιδημοκρατικών πεποιθήσεων. Δεν του περνά από το μυαλό, ούτε καν τώρα, πως η όποια απαξίωση δεν αφορούσε στη χώρα μας ή στη λαϊκή ετυμηγορία του 2015, αλλά στο ίδιο το πρόσωπό του και στους ψευδοακαδημαϊσμούς με τους οποίους επιχειρούσε να αντιμετωπίσει την πιο πιεστική οικονομικά κατάσταση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, φέρνοντας την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής και τους Ελληνες στα πρόθυρα της φτώχειας, κατόρθωσε να αποκτήσει παγκόσμια φήμη και να αυξήσει κατά πολύ τους τραπεζικούς του λογαριασμούς μέσω της κυκλοφορίας των βιβλίων του και της σειράς διαλέξεών του. Είναι επίσης εξαιρετικά τυχερός, καθώς περνώντας γρήγορα μετά την παρ’ ολίγο καταστροφή μας στην αφάνεια και επανεμφανιζόμενος μόλις το 2019 στην πολιτική σκηνή πρώτης γραμμής, κατόρθωσε να αποφύγει το μεγαλύτερο βάρος του ψόγου για τους καταστροφικούς χειρισμούς του.

Επανέρχεται όμως πάντα το ερώτημα, ιδίως τώρα υπό το φως των ηχογραφήσεων του Eurogroup: τι είδους κριτήριο επιλογής προσώπων έχει ο τότε Πρωθυπουργός, τώρα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ώστε να αναθέσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην πιο κρίσιμή της φάση, σε κάποιον ο οποίος επεδίωκε απλώς να φλυαρεί για να καταστεί παγκόσμιο celebrity;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...