325
Εικoνογραφική προσθήκη από το Protagon πάνω σε μια φωτογραφία του Πικάσο - με όλο τον σεβασμό στον μεγάλο ζωγράφο | CreativeProtagon / Shutterstock

Κώδικας Πικάσο: «Πτου, πτου, πτου!»

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 1 Ιουλίου 2021, 14:25
Εικoνογραφική προσθήκη από το Protagon πάνω σε μια φωτογραφία του Πικάσο - με όλο τον σεβασμό στον μεγάλο ζωγράφο
|CreativeProtagon / Shutterstock

Κώδικας Πικάσο: «Πτου, πτου, πτου!»

Ρέα Βιτάλη Ρέα Βιτάλη 1 Ιουλίου 2021, 14:25

Σαβουριάστηκε ο Πικάσο. Συμβαίνει. Εδώ σαβουριάζονται ντερέκια μέχρι εκεί πάνω! Άλλωστε, ο συγκεκριμένος πίνακας έχει διαχρονικά τραβήξει των παθών του τον τάραχο. Τι σε σπηλιές, τι σε ποτάμια. «Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είναι οι κάμποι, μην είναι οι θάλασσες και τα βουνά;». Θαρρείς γι΄αυτόν εγράφη το ποίημα. Έμαθε στη γύρα. Τον ασίγαστο έχει.

Μπορεί να έπεσε και από μόνος του. Να πήρε πρωτοβουλία. Πώς δακρύζουν οι Παναγίες; Σχολιάστηκε, λένε, το συμβάν στον διεθνή Tύπο. Καλά! Τόσα και τόσα γράφονται και σχολιάζονται. Ο καθείς και οι πομπές του. Αυτό όμως που απασχολεί πλέον τα «διεθνή» είναι η μετάφραση των αυθόρμητων λόγων του κυρίου που του έλαχε το ατυχές.

Εκεί έχει στραφεί το ενδιαφέρον. Λαμπρά μυαλά έχουν εντρυφήσει. Όπως Κώδικας Ντα Βίντσι, Κώδικας Πικάσο. Ο κύριος-βαστάζος είπε αρχικά «Πτου!». Το «πτου» όμως εν Ελλάδι έχει διπλή ερμηνεία. Χρησιμοποιείται ως ένδειξη αγανάκτησης, ως σιχτίρισμα αλλά και ως ξεμάτιασμα άρα για κάτι άξιο θαυμασμού. Αναρωτιούνται λοιπόν αν ήτο ένα το «πτου» ή διπλό; Ήτο «πτου» με συνεχόμενο «σσσσσς» που έκλεινε με «ου» άρα «πτουσσσσΟΥ»; Ή ήτο διπλό-τριπλό «Πτου, πτου, πτου!».

Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση και μπορείτε να αντιληφθείτε το αίνιγμα να παραμένει άλυτο. Ακολούθως, λένε, ο ίδιος είπε -μέσα του αλλά βγήκε λίγο έξω του- κάτι σαν «Να σας χέσω την τέχνη! Που θα βρω κανένα μπελά για την μαλακία σας». Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για λαό που έχει δώσει τα φώτα του στην ανθρωπότητα. Ποιος μεταφέρει κάτι τέτοια; Ποιος μας διαβάλλει τοιουτοτρόπως; Ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες γελοιότητες; Τέλος, όπως επίσης διατείνονται, ενώ ο αρμόδιος το ακουμπούσε ψιθύρισε «Γαμώ την μπανακόλλα μου, γαμώ!». Φράση ανερμήνευτη. Τι σημαίνει «μπανακόλλα»; Τι μήνυμα έστελνε και σε ποιον; Το μυστήριο συνεχίζεται. 

Αγαπητοί μου αναγνώστες. Είμαστε και πάλι στο διεθνές επίκεντρο. Αλλοι ξοδεύουν μια περιουσία για να είναι! Σιγά! Ο Πικάσο επέστρεψε σπίτι του. Η τέχνη φλερτάρει με αναγνώσεις και αναγνώσεις. Μεταξύ μας, το πιο φυσιολογικό σ΄αυτή την ιστορία είναι ο εσωτερικός διάλογος του άτυχου κυρίου. Αν και εσωτερικός τον ακούσαμε όλοι!   

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News