326
O Εμανουέλ Μακρόν εναποθέτει τα παράσημα στο φέρετρο του Μπελτράμ. «Η θυσία σου Αρνό, μας τιμά και μας εξυψώνει» | REUTERS/Christian Hartmann

Υπάρχουν ήρωες ακόμα;

O Εμανουέλ Μακρόν εναποθέτει τα παράσημα στο φέρετρο του Μπελτράμ. «Η θυσία σου Αρνό, μας τιμά και μας εξυψώνει»
|REUTERS/Christian Hartmann

Υπάρχουν ήρωες ακόμα;

Ασφαλώς ναι. Και, όσο κι αν ετούτη την ώρα ακούγεται ακόμα και προσβλητικό, ευτυχώς που υπάρχουν.

Η οικογένεια του Αρνό Μπελτράμ, 44, του γάλλου αστυνομικού που σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή προσφέροντας τον εαυτό του ως όμηρο σε τρομοκράτη για να αφεθεί ελεύθερος ένας απλός πολίτης, θρηνεί τον χαμό του αγαπημένου της.

Η πατρίδα του η Γαλλία, που με την ιλιγγιώδη ταχύτητα που πια μαθαίνονται τα νέα παντού έχει μεταλλαχθεί σε πλέον παγκόσμιά του πατρίδα (εννοείται των πολιτισμένων, φιλειρηνικών και δημοκρατικών ανθρώπων), τον υμνεί ως ήρωα. Και σήμερα, τον κήδεψε με τις τιμές που του άξιζαν.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, απευθύνθηκε σε αυτόν μπροστά στο σημαιοκαλυμένο φέρετρό του και του είπε «η θυσία σου Αρνό, μας τιμά και μας εξυψώνει».

Σε αντίθεση με την ιδεολογία του τρομοκράτη φονιά του, του φανατικού ισλαμιστή Ρεντουάν Λακτίμ, 25, και όλων των ομοίων του, που αφαιρούν τη ζωή αθώων ανθρώπων για να εξασφαλίσουν, τάχα, μια θέση σε έναν ανύπαρκτο παράδεισο, ο Μπελτράμ γίνεται ένα σύμβολο γενναιότητας και αυτοθυσίας προστατεύοντας έναν συνάνθρωπό του από τον θάνατο. Δηλαδή, γλυτώνοντας μια ζωή.

Ο Λακτίμ καθάρισε τέσσερεις ανθρώπους, στο όνομα μιας τρέλας. Οι όμοιοί του το ονομάζουν καθήκον.

Ο Μπελτράμ «έδωσε τη ζωή του για να γλυτώσει ξένους σε αυτόν ανθρώπους, γνωρίζοντας ότι οι δικές του πιθανότητες να ζήσει ήταν σχεδόν μηδενικές», είπε ο αδελφός του, Σεντριάκ.

«Εάν αυτό δεν τον καθιστά ήρωα, τότε δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να τον κάνει τέτοιον», συμπλήρωσε.

Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά, μεταξύ του τρομοκράτη, που θερίζει αθώους ανθρώπους, και ενός απλού αστυνομικού που χάνει τη δική του ζωή για να τους σώσει.

Ο ένας βαφτίζεται «μάρτυρας». Ο άλλος, καταξιώνεται ως «ήρωας».

Κάποιοι θα ισχυριστούν ίσως ότι αυτή είναι και η επιβεβαίωση της πρόβλεψης του αμερικανού πολιτικού επιστήμονα Σάμιουελ Χάντινγκτον, 1927-2008, περίπου 27 χρόνια πριν, ότι η ανθρωπότητα θα βιώσει «έναν πόλεμο πολιτισμών». Πιο κοντά μάλλον στην πραγματικότητα πρέπει να είναι όσοι μιλάνε απλά για «πόλεμο αξιών».

Και σε αυτόν τον πόλεμο, ας επιλέξει ο καθένας ποιοι είναι πραγματικοί ήρωες. Εγώ, σίγουρα επιλέγω τον Αρνό Μπελτράμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...