855
| Aris Oikonomou / SOOC

Οι βρούβες του Νίκου Παππά

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 1 Νοεμβρίου 2016, 13:13

Οι βρούβες του Νίκου Παππά

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 1 Νοεμβρίου 2016, 13:13

Όταν ο Νίκος Παππάς ύστερα από 14 λεπτά ραδιοφωνικής συνέντευξης στο Νίκο Χατζηνικολάου ρωτήθηκε γιατί πήγε στη Βενεζουέλα με τον Κύπριο δικηγόρο και ειδικό offshoreολόγο Αρτέμη Αρτεμίου τον Αύγουστο του 2013, δεν δίστασε στιγμή να απαντήσει: «Αυτό το ταξίδι προφανώς και έχει γίνει τότε. Υπήρχε και άλλη συνοδεία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει προκύψει τίποτα, τότε υπήρχε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφτεί τη Βενεζουέλα. Και διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό. Αλλά νομίζω ότι εντάξει καταλαβαίνει ο κόσμος ότι δεν είναι τυχαία ούτε η δημοσίευση αυτή η συγκεκριμένη, και ούτε τυχαία βέβαια η στοχοποίηση του προσώπου μου από την αξιωματική αντιπολίτευση. Εν πάση περιπτώσει είναι, νομίζω, μια αποτυχημένη προσπάθεια αλλαγής της κουβέντας. Σήμερα είναι η μέρα της διάσκεψης των προέδρων και η προσπάθεια της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλέορασης, και όποιος αφήνει τέτοια υπονοούμενα καλά θα κάνει να απολογηθεί και να εξηγήσει γιατί τρέχανε οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πανικόβλητοι όταν η κυβέρνησή μας έφερε τη ρύθμιση που απαγορεύει τη συμμετοχή σε οποιουδήποτε τύπου εταιρίας του εξωτερικού των πολιτικών προσώπων». Και στο σημείο αυτό, χωρίς το παραμικρό σχόλιο, ακούγεται η φωνή του Νίκου Χατζηνικολάου: «Σας ευχαριστώ πολύ κύριε υπουργέ», σημάδι ότι η συνέντευξη είχε φτάσει στο τέλος της.

Τα ράφια της ευημερίας

Λέτε όντως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να διερευνούσαν την πιθανότητα να χρειαστούν τη βοήθεια της Βενεζουέλας; Δεν αποκλείεται. Λέτε να μη γνώριζαν, όμως, ότι η Βενεζουέλα είχε ήδη μπει στο κατώφλι της φτώχειας, ότι ο πληθωρισμός κινούνταν σε δυσθεώρητα επίπεδα κι ότι η εγκληματικότητα ήταν σε δραματικό σημείο; Μπορεί, κάλλιστα να μην το γνώριζαν ή να μην ήθελαν να το δεχτούν. Δεν μπορεί κανείς να ερμηνεύσει διαφορετικά την ειρωνεία της τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Χατζησοφιά το Δεκέμβριο του 2014, όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Καράκας ανέβασε στο facebook φωτογραφίες από ένα εμπορικό κέντρο (βιτρίνα με παπούτσια και κόσμος να πηγαινοέρχεται) σχολιάζοντας: «Είναι που τα ράφια στη Βενεζουέλα είναι άδεια. Και είναι ένα από τα “λαϊκά” εμπορικά κέντρα. Α, κι έχουν τρέλα με τα Χριστούγεννα». Ο Γιάννης Κουζηνός, Έλληνας που ζει στο Καράκας και πλέον αρθρογραφεί από εκεί για το liberal, επισκέφτηκε άμεσα το ίδιο εμπορικό, για να παραθέσει τις δικές του φωτογραφίες που έδειχναν την τιμή ενός «λαϊκού» ζευγαριού παπουτσιών: 7.463 πέσος τα παπούτσια, 4.500 πέσος ο βασικός μισθός. Χθες που ο κ. Κουζηνός ανέτρεξε στη συγκεκριμένη ανάρτηση, είδε ότι τα δικά του σχόλια είχαν διαγραφεί από την κυρία Χατζησοφιά.

O Αρτέμης Αρτεμίου, πάντως, αμφισβήτησε στο twitter την εκδοχή του κ. Παππά: «Σιγά να μην πήγαμε στα supermarket της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια», έγραψε. Ενδιαφέρουσα η ειρωνεία του, και στο όριο του ξεκατινιάσματος. Από την άλλη, όμως, και ο κ. Αρτεμίου δείχνει ακριβώς την ίδια απαξίωση που δείχνει ο κ. Παππάς τόσο απέναντι στους Έλληνες πολίτες όσο και σε εκείνους της Βενεζουέλας. Οι Έλληνες έχουμε ανάγκη να ακούσουμε την αλήθεια, να μας αποκαλυφθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης, να μάθουμε πού είχαν την πρόθεση να μας οδηγήσουν. Όσο για τους κατοίκους της Βενεζουέλας, ας μάθει ο κ. Αρτεμίου ότι θεωρούν πολύτιμα αγαθά τις πιπεριές και τα φασόλια που εκείνος περιφρονεί. Όσο περίεργο και αν του φαίνεται, στη Βενεζουέλα ο κόσμος πεινάει, δεν πηγαίνει για brunch στο Χίλτον.

Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι ο κ. Αρτεμίου λέει με αυτόν τον ιταμό τρόπο την αλήθεια. Ότι, όντως, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε στη Βενεζουέλα για να ψωνίσει από τα σούπερ μάρκετ. Το γιατί πήγε δεν το γνωρίζουμε και δε θέλουμε να το εικάσουμε. Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί ο Νίκος Παππάς έδωσε αυτήν την απάντηση.

Είναι δεδομένο ότι ο κ. Παππάς δεν αυτοσχεδίασε εκείνη τη στιγμή, ότι είχε προσεκτικά επιλέξει τι θα πει. Και επέλεξε κάτι τόσο παράλογο, ώστε να μας αφήσει για μια ακόμη φορά με το στόμα ανοιχτό. Αντί να δώσει μια λογικοφανή εξήγηση, επέλεξε να δώσει μια σουρεαλιστική, μια απάντηση από εκείνες που μας παγώνουν το μυαλό, μας κάνουν να σκεφτόμαστε μήπως ζούμε σε κάποιο «Τρούμαν σόου». Ένα πολύ καλό σχόλιο έκανε ο δικηγόρος Περικλής Κοντόγγονας στο facebook. «Όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται ο κ. Παππάς να διασώσει τα προσχήματα, αλλά επιδιώκει να σου φτύσει κατάμουτρα την αδιαφορία του. Γιατί μπορεί. Ναι, πήγαμε στη Βενεζουέλα για τρόφιμα. Κι άμα γουστάρουμε μπορεί να πάμε και στη Σαχάρα για νερό. Αυτή είναι η απάντησή μας κι αν δεν σου αρέσει έχουμε κι άλλες».

Ο κ. Παππάς έχει την εντύπωση ότι τρίβει την απάντηση αυτή στα μούτρα της Νέας Δημοκρατίας και του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη, ο οποίος έκανε την αποκάλυψη για το ταξίδι. Αλλά δεν είναι έτσι. Ο κ. Κοντόγονας συνεχίζει: «Μόνο που η χλευαστική, απαξιωτική και επιδεικτικά ειρωνική απάντηση του Παππά δεν στρέφεται (μόνο) κατά της Νέας Δημοκρατίας ή της ήσσονος αντιπολίτευσης. Είναι μια ευθεία πρόκληση σε μένα και σε σένα, που περιμένουμε και απαιτούμε μια κανονική απάντηση, αλλά αντ’ αυτού εισπράττουμε μια εξυπνακίστικη δικαιολογία, επιπέδου κάπου μεταξύ πρέφας και ταβλιού στο καφενείο. Είναι μια υπεροπτική περιφρόνηση και ένας ξεδιάντροπος εμπαιγμός προς το σύνολο της κοινωνίας -τουλάχιστον προς το κομμάτι εκείνο που όταν το ρωτάνε αν πετάει ο γάιδαρος δεν απαντάει “κελαδάει και νότες”» και καταλήγει: «Η αλαζονεία αυτού του ανθρώπου είναι κάτι το αδιανόητο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News