675
O Αλ. Τσίπρας σκεπτικός στην επίσκεψή του στο Μάτι. Γύρω του επιλεγμένος κόσμος κυρίως από το γραφείο του - μη συμβεί και κάνα κακό... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/Andrea Bonetti

Οι αυθαίρετοι

O Αλ. Τσίπρας σκεπτικός στην επίσκεψή του στο Μάτι. Γύρω του επιλεγμένος κόσμος κυρίως από το γραφείο του - μη συμβεί και κάνα κακό...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/Andrea Bonetti

Οι αυθαίρετοι

Πραγματικά μού τη δίνει η προσπάθεια που γίνεται από μία πλευρά να αποδοθεί όλη η ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι στους ασυνείδητους πολίτες που γέμισαν την Ελλάδα με αυθαίρετα.

Δεν αμφισβητείται το κακό αυτό σπορ, ούτε και η επικράτησή του μέσα στη νεοελληνική κοινωνία. Αμφισβητείται, και μάλιστα πολύ έντονα, η σπουδή των κυβερνώντων και των υποστηρικτών τους να μετατοπίσουν την προσοχή σε αυτό το πεδίο, αφήνοντας εκτός πλάνου (παρά τον αδιαμφισβήτητο συναισθηματικό φόρτο από την απώλεια τόσων ανθρώπων) τις δικές τους ευθύνες.

Ευθέως ισχυρίζομαι ότι και να μην έστεκε ούτε ένα αυθαίρετο στο Μάτι, πάλι θα είχαμε πολλούς νεκρούς. Διότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο, κανένας συντονισμός, καμία γνώση του αντικειμένου…, τίποτα.

Νομίζουν ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι μια θεωρητική άσκηση επαναστατικής παιδικής χαράς. Οτι μπορούν εύκολα να σπρώχνουν κάθε πρόβλημα στο αμαρτωλό παρελθόν, συνδέοντάς το με πρόσωπα και πράξεις – άλλες υπαρκτές, άλλες όχι.

Εβαλαν φραγή κλήσεων στον μισό ελληνικό λαό, και απαντούν στα τηλεφωνήματα μόνο των δικών τους.

Δεν ξέρουν να διοικούν. Το κάνουν μόνο επικοινωνιακά. Αυτό ακριβώς που κάνουν και ετούτη τη στιγμή. Με την στημένη σύσκεψη στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, την ίδια στιγμή που γνώριζε ο Πρωθυπουργός ότι υπήρχαν «δεκάδες νεκροί πρόεδρε», και αυτός ρωτούσε από πού ήρθε ο άνεμος, για να ρίξει το φταίξιμο στα «ακραία φαινόμενα». Δίπλα του, οι περιστρεφόμενες κεφαλές του Τόσκα, της Δούρου, του Τζανακόπουλου, του Σπίρτζη, του Φάμελλου, του Πολλάκη, του Σκουρλέτη… Σαν εκείνα τα ανθρωπάκια –θυμάστε;– στα λούνα παρκ που έριχνεες ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ στο ορθάνοικτό τους στόμα και αν κυλούσε σε τυχερό αριθμό έφευγες με κάνα κουκλάκι ή κονιάκ δύο αστέρων.

Δυστυχώς, τα πιο ακραία φαινόμενα είναι αυτοί.

Που όλα τα αντιμετωπίζουν πρόχειρα, και καθ’ οδόν βλέπουμε.

Να θυμηθώ τις παλινωδίες με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς; Πόσο έτοιμοι ήταν να τους δώσουν στον Ερντογάν, μέχρι που τους έβαλε πάγο ο Αρειος Πάγος; Τώρα, μαζεύτηκαν, ευτυχώς. Αλλά μέχρι πότε θα επαναλαμβάνεται και θα περνάει έτσι, στο ντούκου, κάθε παρόμοια πολιτική παλινωδία;

Κι αν τώρα, ο εχθρός που μας «καθάρισε» σχεδόν 100 συνανθρώπους μας ήταν «ο στρατηγός άνεμος», όπως έλεγε ο Πολύδωρας, τρέμω στην ιδέα τις θα γίνει εάν σε αυτό το απροστάτευτο κράτος αποφασίσει να επιτεθεί ή να ρίξει μια δική του καταιγίδα ο εξ ανατολών άνεμος. Με Καμμένο υπουργό Αμυνας….

Εχω έναν φίλο που, την προηγούμενη μέρα της συμφοράς στο Μάτι, έλαβε μήνυμα sms από τη μαρίνα στην Αμφιθέα, ότι θα επικρατήσουν ακραία καιρικά φαινόμενα με πολύ δυνατούς ανέμους το απόγευμα στην Αττική «και ελάτε να φροντίσετε για την ασφάλεια του σκάφους σας».

Το «Ελ. Βενιζέλος», που επίσης γνώριζε για τα καιρικά φαινόμενα, ειδοποίησε όλες τις αεροπορικές εταιρείες για το τι αναμενόταν το απόγευμα της επόμενης μέρας, και αρκετές από αυτές ακύρωσαν ή καθυστέρησαν τις πτήσεις τους.

Σε αυτό το μπορντέλο που λέγεται κράτος, δεν υπάρχει ένας τόσο απλός μηχανισμός για το Μάτι; Το όποιο Μάτι;

Και ανακαλύπτουμε τώρα, ότι φταίνε τα αυθαίρετα;

Να τα γκρεμίσουμε, Ok. Ποιος θα το κάνει όμως; Κι αυτός που έχετε υπ’ όψιν σας όσοι πάθατε αμό με τα αυθαίρετα, είστε σίγουροι ότι μπορεί; Οτι έχει τα κότσια και τους ανθρώπους; Οτι μπορεί να το οργανώσει όλο αυτό το πράγμα;

Εδώ, ένα απλό sms δεν μπόρεσαν να στείλουν – θα γκρεμίσουν τα αυθαίρετα; Πολλά από τα οποία είμαι σίγουρος ότι ανήκουν και σε δικούς τους ψηφοφόρους. Είστε σίγουροι ότι θα θελήσουν να στενοχωρήσουν έστω έναν από δαύτους, ιδίως τώρα που έχουν πάρει την κατρακύλα;

Αυθαίρετα, ναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία, επαναλαμβάνω.

Αλλά επειδή τους έχω για εντελώς άχρηστους, προτείνω να αναθέσουμε όλο το πρότζεκτ σε ειδικούς από το εξωτερικό. Κατά προτίμηση Γερμανούς ή και Σκανδιναβούς.

Ετσι δεν κάναμε παλιά και με τις διαιτησίες ποδοσφαιρικών αγώνων, αφού οι δικοί μας ήταν διάτρητοι από παντού;

Γιατί λοιπόν να μην κάνουμε outsourcing αυτό το πρότζεκτ; Να το εκπονήσουν ικανοί, εκπαιδευμένοι άνθρωποι. Αλλά όχι! Εμείς δεν είμαστε που φωνάζαμε «Go back» και με αυτό εκλεγήκαμε να κυβερνήσουμε; Θα πουλήσουμε τώρα σε Γερμαναράδες την τακτοποίηση και των αυθαιρέτων μας;

Φαύλος κύκλος. Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση, πάντα, κάποιος ανίκανος, να φωτογραφίζεται με τους δυστυχείς, άλλοτε παρηγορώντας τους, και άλλοτε μαλώνοντάς τους που έφτιαξαν αυθαίρετα.

Σε μια χώρα που, όπου κι αν κοιτάξεις, αυθαιρεσίες θα δεις. Σε κτίρια, σε ανθρώπους, και προπαντός σε κυβερνώντες.

Ξέσπασα! Συγγνώμη!