581
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη με φόντο ξένα δημοσιεύματα για την εταιρεία της | CreativeProtagon

Και γιατί να μην έπαιρνε η Μαρέβα το Ηρώδειο;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 13 Ιανουαρίου 2018, 08:03
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη με φόντο ξένα δημοσιεύματα για την εταιρεία της
|CreativeProtagon

Και γιατί να μην έπαιρνε η Μαρέβα το Ηρώδειο;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 13 Ιανουαρίου 2018, 08:03

Την υπόθεση για το τι συνέβη με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και το Ηρώδειο, την εξηγεί η Κατερίνα Ι. Ανέστη στο άρθρο της. Όλα ξεκίνησαν με την είδηση ότι το ΚΑΣ δέχτηκε να παραχωρηθεί ο αύλειος χώρος του Ηρωδείου για επίδειξη του οίκου μόδας Zeus + Dione, στο πλαίσιο της 23ης Διεθνούς Εβδομάδας Μόδας, κάτι που προτάθηκε από την διοργανώτρια εταιρεία Athens Exclusive.

Σα να βλέπω μπροστά μου τους τίτλους για το θέμα, που εννοείται ότι θα έπαιζε μια βδομάδα παντού: «Ο οίκος της Μαρέβα στο Ηρώδειο» και «Πώς έφτασε η Μαρέβα στο Ηρώδειο;», ενώ στα social media θα γινόταν χαλασμός, με τη χολή να πέφτει με το κιλό πάνω στο χάσταγκ #Mareva_gate: «Αμα έχεις τα μέσα παίρνεις και το Ηρώδειο», θα συμπέρανε με βεβαιότητα ο μέσος χρήστης, κάνοντας μια ωραία σούπα με μόδα και πολιτική. Γιατί, στον χυλό του μυαλού του μέσου χρήστη, μια Μαρέβα Μητσοτάκη αποκλείεται να αξίζει να κάνει επίδειξη στο προαύλιο χώρο του Ηρωδείου (ο μέσος χρήστης θα νόμιζε επίσης ότι θα κάνει επίδειξη μέσα στο Ηρώδειο). Κι αν την κάνει, είναι επειδή τη λένε Μητσοτάκη και είναι η πρώτη κυρία της αντιπολίτευσης και της έκαναν χάρη.

Αυτή η επίδειξη βεβαίως δεν θα γίνει, καθώς οι ιδρύτριες του οίκου Zeus + Dione, η Μαρέβα δηλαδή και η Μιμίκα Κολοτούρα, δεν το επιθυμούν. Για την ακρίβεια, και σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, δεν το κάνουν «γιατί το ενδιαφέρον – από τα πρώτα κιόλας δημοσιεύματα – απομακρύνθηκε από τον αμιγώς επαγγελματικό, προωθητικό και πολιτιστικό χαρακτήρα που έχει μια τέτοια εκδήλωση και εστιάστηκε στο πρόσωπο της Μαρέβας Γκραμπόφσκι». Αποφάσισαν λοιπόν να σταματήσουν τον χείμαρρο κραξίματος και ανθρωποφαγίας που είδαν ότι έρχεται, ακυρώνοντας τη συμμετοχή τους. Δήλωσαν βέβαια ότι θα ήταν ύψιστη τιμή τους και εκπλήρωση ενός οράματος, να δούνε τις δημιουργίες τους στο συγκεκριμένο χώρο, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Αυτό λοιπόν είναι ξεφτίλα. Να ακυρώνεται μια επίδειξη μόδας εξαιτίας της πιθανής, δικής μας κακής μας αντίδρασης. Εξαιτίας του φόβου ότι θα πέσουν πάνω σου να σε φάνε, επειδή σε λένε Μητσοτάκη. Είναι η ξεφτίλα ενός λαού που δεν μπορεί να διαχωρίσει τα πράγματα και αδυνατεί να εκτιμήσει, να αναγνωρίσει, να κρίνει και να συμπεριφερθεί με αντικειμενικότητα απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις.

Είμαστε ο λαός που του αρκεί ν’ ακούσει Μαρέβα και Ηρώδειο στην ίδια πρόταση για να πιάσει το φτυάρι και ν’ αρχίσει το θάψιμο, αλαλάζοντας με λύσσα. Ναι, θα την κράζαμε τη Μαρέβα αν δεχόταν, μην το αρνείστε. Θα την στήναμε στους διαδικτυακούς μας τοίχους και θα τη λιθοβολούσαμε όπως κάνουμε συνήθως, επειδή έχουμε μάθει να κρίνουμε επιφανειακά, με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Αν δεν ήταν η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα λέγαμε ίσως: «τι ωραία! Μια επίδειξη μόδας στα πέριξ του Ηρωδείου! Και τι ωραία ρούχα!»… Θα γκουγκλάραμε και θα βλέπαμε και πόσο έχει διακριθεί ο οίκος Zeus + Dione στο εξωτερικό, και θα λέγαμε μπράβο που το κατάφερε ένας ελληνικός οίκος. Η Μαρέβα θα ήταν η ηρωίδα μας, το πρότυπό μας. Θα ανυπομονούσαμε να δούμε τις δημιουργίες της στο Ηρώδειο. Αλλά, είπαμε, είναι σύζυγος Μητσοτάκη, και μόνο γι’ αυτό είναι το κόκκινο πανί μας. Δεν της αξίζει τίποτα. Δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να ψάξουμε αν της αξίζει κάτι. Χι και πόρτα κατευθείαν, αντανακλαστικά.

Σάμπως και για τη σύζυγο του Τσίπρα τα ίδια δεν κάναμε; Στην ίδια γραμμή επιφανειακής κριτικής κινηθήκαμε όταν μπήκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αποκλείεται να μπήκε με το σπαθί της, λέγαμε. Αποκλείεται να την φώναξαν για επιστημονική διάλεξη στο Πεκίνο επειδή το αξίζει… Πάλι καλά που δεν ακύρωσε κι αυτή τη διάλεξή της, επειδή φοβόταν μην την κράξουμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News