540
O Γιάννης Μπουτάρης στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος μπερδεύει πολύ και πολύ άσχημα τα πράγματα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δήμαρχε, μη σηκώνεις τηλέφωνο αγουροξυπνημένος

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 14 Φεβρουαρίου 2018, 10:24
O Γιάννης Μπουτάρης στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος μπερδεύει πολύ και πολύ άσχημα τα πράγματα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δήμαρχε, μη σηκώνεις τηλέφωνο αγουροξυπνημένος

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 14 Φεβρουαρίου 2018, 10:24

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας και πάλι από τον θάλαμο διακυβερνήσεως. Πετάμε στον εναέριο χώρο τ… της… ε… χμ… των Σκοπίων και έχουμε ήδη αρχίσει την κάθοδό μας για τη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να προσγειωθούμε μέσα στα επόμενα 20 λεπτά». Hταν εμφανής η αμηχανία του έρμου του πιλότου την ώρα που προσπαθούσε βρει πώς να αποκαλέσει την ακατονόμαστη με τρόπο ώστε να μην εκτεθεί και να μην εξάψει πάθη. Η chef de cabin, από την άλλη, μας καλωσόρισε «στη Θεσσαλονίκη», όχι στο «αεροδρόμιο Μακεδονία». Μου έκαναν εντύπωση και οι δυο αναγγελίες, τόσο του πιλότου όσο και της αεροσυνοδού, διότι έγιναν μέσα στις ταραγμένες ημέρες των συλλαλητηρίων, με το θυμικό να ξεχειλίζει.

Ωστόσο, δεν μπορώ να φανταστώ τουρίστα να προετοιμάζει τις διακοπές του ή το city break του, να πακετάρει βαλίτσες, να ονειρεύεται νησιά και χαλκιδικιώτικες ακτές και, όταν φτάνει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης να νομίζει ότι φτάνει στη ΠΔΓΜ. Αν το σκεφτείς, δηλαδή, έχει την πλάκα του και άνετα μπορείς να γελάσεις με τη σκέψη. Να το φανταστείς σαν ταινία, να βάλεις στη θέση του πρωταγωνιστή έναν γκαφατζή σαν τον Μπεν Στίλερ ή –για ακόμη πιο hard core απόλαυση- τον Μίστερ Μπιν και να κάτσεις να διασκεδάζεις με τις ώρες.

Μπορεί να υπάρχει, όμως, και χειρότερο από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»; Βεβαίως! Το ΚΤΕΛ «Μακεδονία», που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Εκεί να δει κανείς μπέρδεμα! Ξεκινά το λεωφορείο από το Μπουργκάς το πρωί, διασχίζει όλη τη Βουλγαρία, μαζεύει στο δρόμο κι άλλους επιβάτες, φτάνει στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 10 το βράδυ, βλέπουν οι Βούλγαροι το «Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονία» και νομίζουν ότι έφτασαν στα Σκόπια!

Αυτά μας είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης το βράδυ της Δευτέρας. Oτι οι τουρίστες, λέει, μπερδεύονται όταν ακούν «αεροδρόμιο Μακεδονία» και «ΚΤΕΛ Μακεδονία» και νομίζουν ότι φτάνουν στα Σκόπια αντί για τη Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτόν το λόγο, να δούμε τι θα κάνουμε εμείς, μήπως πρέπει να αλλάξουμε ονομασίες. Το πρωί της Τρίτης, το έκανε χειρότερο. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι δεν είπε να το αλλάξουμε, αλλά προβληματίστηκε, αλλά πάντως θα μπορούσε να μετονομαστεί το αεροδρόμιο σε «Νίκος Γκάλης». Το μεσημέρι της Τρίτης, κατάφερε να περάσει τις δηλώσεις του σε άλλη διάσταση. «Παρερμηνεύτηκαν», λέει, «αυτά που είπα. Εγώ δεν φταίω. Εγώ κοιμόμουν και μου τηλεφώνησαν από τον ΣΚΑΙ, με μπέρδεψαν και πάνω στη σαστιμάρα και τον ύπνο μου τους είπα για τον Γκάλη. Εξέφρασα την ανησυχία μου, επειδή 100 και πλέον χρόνια, 150 χώρες έχουν αναγνωρίσει το όνομα “Μακεδονία”».

Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ούτε κατά διάνοια. Ενας δήμαρχος αγουροξυπνημένος, να λέει ό,τι του έρχεται στο μυαλό στο πρωινό τοκ σόου. Ο ίδιος δήμαρχος, λίγες ώρες αργότερα, να ανασκευάζει όσα έλεγε το πρωί και να ρίχνει ευθύνες στους συντελεστές του πρωινού τοκ σόου, βγάζοντας όλους τους άλλους τρελούς που δεν μπόρεσαν να τον καταλάβουν.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μπερδεύει πολύ και πολύ άσχημα τα πράγματα. Ενώ ο ίδιος λέει ότι δεν είναι δουλειά του να κάνει εξωτερική πολιτική, στην πραγματικότητα εμπλέκεται επικίνδυνα σε χωράφια τα οποία δεν είναι δικά του και δεν είναι καθόλου εύκολα. Το «εγώ δεν είμαι πολιτικός» που συνηθίζει να λέει, δεν είναι πάντα χρήσιμο ούτε για τον ίδιο ούτε για τη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της. Του είναι απαραίτητο να αποκτήσει κάποια χαρακτηριστικά πολιτικού, με αίσθηση κινδύνου και σωστού timing.

Πρώτα πρώτα, για τη δική του αυτοπροστασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News