345
Τσίπρας και Λαγκάρντ την περασμένη άνοιξη. Η επόμενη άνοιξη θα είναι σταυδροδρόμι | INTIMENEWS

Το ΔΝΤ δείχνει εκλογές την άνοιξη

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 12 Οκτωβρίου 2017, 07:25
Τσίπρας και Λαγκάρντ την περασμένη άνοιξη. Η επόμενη άνοιξη θα είναι σταυδροδρόμι
|INTIMENEWS

Το ΔΝΤ δείχνει εκλογές την άνοιξη

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 12 Οκτωβρίου 2017, 07:25

«Ετσι και το ΔΝΤ πέσει μέσα στις προβλέψεις του, εγώ θα βάλω γραβάτα». Ο άνθρωπος από το υπουργείο Οικονομικών είναι τόσο σίγουρος, που ρισκάρει ακόμα και τη στιλιστική του αγνότητα. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και άλλοι σαν και αυτόν στο υπουργείο.

Το ΔΝΤ λέει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πιάσει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και εκτιμά ότι η επίδοση μας θα σταματήσει σε πλεόνασμα 2,2%. Kαι όσον αφορά το 2017, δεν θα πιάσουμε το 1,75% του ΑΕΠ, αλλά το 1,7%. Αν συμβεί αυτό, τότε ο Τσίπρας παίρνει ένα έξτρα ρεπό αφού δεν θα σταθεί μπροστά σε κάμερα μοιράζοντας «συντάξεις». Αλλωστε έχει ήδη δεσμευθεί ότι πρώτα θα παίρνει την έγκριση των θεσμών και μετά τηλέφωνο στην ΕΡΤ. Το πολύ να του μείνουν κάτι ψιλά για τα κάλαντα. Και μετά, πιθανότατα, θα έχει εκλογές την Ανοιξη του 2018.

Αν σε αυτό το στοίχημα των αριθμών έχει δίκαιο το ΔΝΤ και όχι το οικονομικό επιτελείο, τότε οι εκλογές δείχνουν ως η μοναδική καταφυγή για την κυβέρνηση. Εναλλακτικά, κάθεται στη θέση της, παίρνει νέα μέτρα και παρακολουθεί πώς ενεργοποιείται, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ο «κόφτης» στις δαπάνες. Χειρότερα:να φέρει μέσα στο 2018 τα μέτρα που, βάσει προγράμματος, ήταν για τον Μητσοτάκη, το 2019 και το 2020. Και ακόμα και αν διατηρήσει δυνάμεις και συνοχή, θα πρέπει να εξομαλυνθούν και οι σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, σημειώνουν ότι η φυγή στη Βραζιλία δεν πραγματοποιήθηκε μόνο για να αποφύγει ο Καμμένος τη συνεδρίαση της Βουλής -η ανακούφιση, υποθέτω ήταν αμοιβαία και για τη Βουλή. Το ταξίδι στη Βραζιλία εκτόνωσε την ένταση μεταξύ των δύο εταίρων η οποία εκπορεύεται και από διαφωνίες τους σε θέματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Την άνοιξη θα μάθουμε τα επίσημα και επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, για το 2017. Αν δεν έχουμε πιάσει το στόχο και ταυτοχρόνως το ΔΝΤ επιμένει σε δυσμενείς προβλέψεις, τότε ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει σε εκλογές ή θα μείνει να καθαρίσει το βάζο με το δάχτυλο. Η κοινή και η πολιτική λογική δείχνουν εκλογές, αλλά συχνά ο κυνισμός του Τσίπρα ακολουθεί άλλο δρόμο.