649
| Jim Howe @flickr

Η πέμπτη άδεια

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 4 Σεπτεμβρίου 2016, 01:55

Η πέμπτη άδεια

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 4 Σεπτεμβρίου 2016, 01:55

Ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι κορυφαίος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ του είπε πώς ο ΣΚΑΙ θα κλείσει. Δεν πρέπει να λέει ψέματα. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το κλείσιμο του Mega και του ΣΚΑΙ άρχισε να συζητείται στην πιάτσα περίπου ως βεβαιότητα. Ναι, το άκουγες και από υπουργούς σε ιδιωτικές συζητήσεις. Και ενώ το Mega ξεδοντιάστηκε, όχι με άμεση ευθύνη της κυβέρνησης, για το πολιτικό προσωπικό της χώρας ο ΣΚΑΙ ήταν έτοιμος να παίξει το «Πράσινο Μίλι» με την ηλεκτρική καρέκλα.

Η Ολγα Γεροβασίλη έλεγε κάτι χαριτωμένα για ενενήντα μέρες, ενώ ο στρατός των τρολς άρχισε να μαζεύεται όπως το πλήθος μπροστά από το ικρίωμα, στο Παρίσι της Επανάστασης. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας: όλη η πιάτσα είχε ξεγράψει τον ΣΚΑΙ και απλώς έκανε διάφορους συνδυασμούς με τα ονόματα των υπολοίπων παικτών. Ποιοι θα ήταν οι τέσσερις; Ενας δημοφιλής συνδυασμός ήταν «Μαρινάκης, Κοντομηνάς, Βαρδινογιάννης, Καλογρίτσας». Ενας άλλος έβγαζε έξω τον Καλογρίτσα -«που πάει για να χάσει, έτσι για το ξεκάρφωμα»- και έβαζε στη θέση του τον Σαββίδη ή τον Κυριακού. Τελικά ήταν ο Σαββίδης που πήγε για να χάσει, αλλά αυτά τώρα είναι λεπτομέρειες. Οπως και να έχει, η γενική εκτίμηση ήταν πώς ο ΣΚΑΙ τελείωσε. Ηταν κυρίως η άγνοια για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού που ενίσχυε την άποψη για παρέμβαση της κυβέρνησης την κρίσιμη στιγμή, ώστε να δώσει τις άδειες εκεί που ήθελε. Αλλά και όσοι γνώριζαν πώς θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός, εκτιμούσαν ότι ο Αλαφούζος δεν θα είχε τις αντοχές να ακολουθήσει τους άλλους. Πιθανότατα αυτό να ήταν και σωστό. Ομως, τι ειρωνεία, με τον «Κανόνα της Αυγής», δηλαδή το εντυπωσιακό άνοιγμα στην αρχή,  ο Αλαφούζος πήρε την πρώτη άδεια και ανέβασε τον πήχη ψηλά για τις επόμενες.

«Η κατάσταση θυμίζει λίγο το δημοψήφισμα. Το Μαξίμου μπορεί να πανηγυρίσει, αλλά τώρα δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί το αποτέλεσμα» λέει στέλεχος της κυβέρνησης. Δεν έχει άδικο. Από τη δημοπρασία βγήκε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση. Οχι μόνο διατηρήθηκε εν ισχύ ο ενοχλητικός ΣΚΑΙ, αλλά ταυτοχρόνως προκύπτει θέμα με το Star και τον Αlpha, δηλαδή τους ομίλους Βαρδινογιάννη και Κοντομηνά τους οποίους, οι περισσότερες κυβερνήσεις, δεν θα ήθελαν να έχουν απέναντι. Η μεταστροφή του Alpha είναι θεαματική. Πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, η είδηση για τις περικοπές στις συντάξεις ούτε που έπαιζε στο δελτίο. Μετά τα αποτελέσματα, το δελτίο γέμισε «τσεκούρια» και «ψαλίδια». Οι δε σχολιαστές του, που τις προηγούμενες μέρες σημείωναν τις υποδειγματικές διαδικασίες του διαγωνισμού, άρχισαν να ωρύονται, ισχυριζόμενοι πως πρώτα έπρεπε να αποφανθεί το ΣτΕ επί των προσφυγών και μετά να γίνει η δημοπράτηση. Με τον Alpha η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα διπλό πρόβλημα: μετέτρεψε μια φιλική φωνή σε αντιπολιτευόμενη και πρέπει να εξηγήσει στην κοινωνία για ποιο λόγο κλείνει ένα κανάλι που είναι υγιές, πληρώνει μισθούς, φόρους, εισφορές και, εν τέλει, διέθεσε ένα υψηλό ποσό για άδεια, απλώς το κατέθεσε τη λάθος στιγμή του παιχνιδιού. Ομοίως και το Star που, μπορεί να μην πλειοδότησε σε κανένα σημείο του διαγωνισμού, όμως πρόκειται για μία εύρωστη επιχείρηση που θα υποχρεωθεί να κλείσει και, φυσικά, ανήκει στην ισχυρότερη επιχειρηματική οικογένεια της χώρας.

Τι θα γίνει; Αυτή τη στιγμή ούτε στην κυβέρνηση το ξέρουν. Περιμένουν να δουν πού θα κάτσει η μπίλια για ενδεχόμενες συνέργειες κ.λ.π. Ε, μετά, ως ύστατη καταφυγή, υπάρχει και η πέμπτη άδεια. Θα βγει ο Νίκος ο Παππάς, θα πει ότι τα λεφτά είναι πολλά και η καρδιά του μεγάλη. Μπορεί και η έκτη άδεια. Να παίρνουν από τις άδειες και να τα μοιράζουν ως αντίδωρο στις ευπαθείς ομάδες. Eίναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο; Οχι δεν είναι. Πώς θα δώσουν επιπλέον άδειες όταν ήδη έχουν υπογράψει συμφωνία με τους τέσσερις; Και, αλήθεια, πώς θα απελευθερώσει η ΝΔ την αγορά, αν δεν αποζημιώσει τους τέσσερις; Αλλά πρώτα θα πρέπει και εκείνοι να έχουν πληρώσει… Για αυτό και η λύτρωση ίσως έρθει από τη Δικαιοσύνη που θα σηκώσει τα πεσμένα πιόνια και θα τα ξαναβάλει στη θέση τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News