446
|

Το ανέκδοτο που έγινε απειλή

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 4 Νοεμβρίου 2014, 00:02

Το ανέκδοτο που έγινε απειλή

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 4 Νοεμβρίου 2014, 00:02

«Με λένε Τζόνι Ερνστ. Μεγάλωσα ευνουχίζοντας γουρούνια σ΄ένα αγρόκτημα στην Αϊόβα, οπότε όταν πάω στην Ουάσινγκτον θα ξέρω πώς να κόβω το λίπος. (…) Εκεί έχουν γεμίσει με σπάταλους. Ας τους κάνουμε λοιπόν να στριγγλίζουν». Τριάντα δευτερόλεπτα ήταν όλη κι όλη η διάρκεια της διαφήμισης που εκτόξευσε τη δημοτικότητα της μέχρι τότε άγνωστης Τζόνι Έρνστ, υποψήφιας για τη γερουσία στην πολιτεία της Αϊόβα. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα λογοπαίγνιο με γουρούνια και όρχεις, ένα μεγάλο αστραφτερό χαμόγελο, 9.000 δολάρια και όλη η Αμερική μιλούσε για τη νέα Σάρα Πέλιν των μεσοδυτικών πολιτειών.

Με συνέπεια η Αϊόβα ένα από τα τελευταία οχυρά των Δημοκρατικών στη μάχη τους να κρατήσουν τη Γερουσία, που βρίσκεται στα χέρια τους από το 2006, να κινδυνεύει τώρα να χαθεί. Η «μητέρα, στρατιώτης και συντηρητική» Ερνστ, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά επτά μονάδες του αντιπάλου της Μπρους Μπρέιλι. Αν νικήσει στη σημερινή αναμέτρηση, σε μια πολιτεία που το 2008 και το 2012 είχε κερδίσει ο Μπαράκ Ομπάμα, ο χειρότερος εφιάλτης πολλών προοδευτικών θα γίνει πραγματικότητα.

Η 44χρονη πολιτικός, η οποία εξελέγη το 2011 στη γερουσία της πολιτείας της, θεωρείται από πολλούς «πρόδρομος της αναγέννησης του Tea Party», αν και η στήριξή της πηγάζει από όλα τα μήκη και πλάτη του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Mother Jones, στηρίζει τροπολογίες που θα καταστούσαν όλες τις εκτρώσεις παράνομες και θα έθεταν σε κίνδυνο τη νόμιμη διάθεση αντισυλληπτικών χαπιών αλλά και την εξωσωματική γονιμοποίηση. Θέλει να ιδιωτικοποιήσει την κοινωνική ασφάλιση, να καταργήσει το Obamacare, τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος, και να απαγορεύσει τους γάμους ομοφυλοφίλων. Έχει δηλώσει, αν και ανακάλεσε αργότερα, ότι τα Ηνωμένα Έθνη ενορχηστρώνουν την άλωση της αγροτικής Αμερικής μέσω της Agenda 21, μιας μη δεσμευτικής συμφωνίας, η οποία εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση από τα κράτη που έχουν υπογράψει και αφορά τη ζήτημα της αειφόρου ανάπτυξης.

Οι ομιλίες της όμως δεν επικεντρώνονται σε επιμέρους πολιτικές αλλά σε γενικολογίες. Η Ερνστ ποντάρει στο βιογραφικό της και τη γοητευτική παρουσία της. Γέννημα θρέμμα μιας αγροτικής οικογένειας, έχει υπηρετήσει στην εθνοφρουρά της Αϊόβα. Το 2003 βρέθηκε στο Κουβέιτ να διοικεί ένα λόχο που συνόδευε ανεφοδιαστικά κομβόι στο Νότιο Ιράκ, ενώ μέχρι και σήμερα είναι αντισυνταγματάρχης στην εθνοφρουρά. Χαμογελαστή, αγκαλιάζει τους υποψήφιους ψηφοφόρους της και μοιράζει υποσχέσεις. Τους υπόσχεται ότι θα προστατεύσει τα παιδιά τους και τη χώρα ως στρατιώτης, ως μητέρα θα σώσει όλα τα… γονιμοποιημένα ωάρια και ως πρώην αγρότισσα θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες.

Οκτώ μήνες πριν η Τζόνι Ερνστ ήταν ένα ανέκδοτο και η νίκη του Δημοκρατικού Μπρέιλι σίγουρη. Η αμεσότητα και η γοητεία υπερτερούν σχεδόν πάντα όμως του περιεχομένου. Και έτσι η Αϊόβα κρέμεται από μια κλωστή μέχρι τα ξημερώματα της 5ης Νοεμβρίου. Όπως και η τύχη της Γερουσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News