558
Πού πάει το κορίτσι; Δεν έχει σημασία. Είναι στο προφίλ σου | Nikos Libertas / SOOC

Ξέρω τι κάνετε φέτος το καλοκαίρι

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 1 Αυγούστου 2017, 07:52
Πού πάει το κορίτσι; Δεν έχει σημασία. Είναι στο προφίλ σου
|Nikos Libertas / SOOC

Ξέρω τι κάνετε φέτος το καλοκαίρι

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 1 Αυγούστου 2017, 07:52

Καμιά φορά, καθώς τεντώνομαι στο κρεβάτι και φέρνω το μαξιλάρι πάνω από το κεφάλι, μήπως και πνίξω τις κακές σκέψεις, σκέφτομαι ότι θα ήθελα και εγώ, έστω για λίγο, να ζήσω μέσα στην ευτυχία των social media.

Πιο παλιά ζήλευα την ευτυχία των διαφημίσεων. Βλέπεις κάποιες φιγούρες, που με τον καιρό γίνονταν οικείες, να ζουν, επαναλαμβανόμενες στιγμές ευτυχίας. Ακόμα και όταν η διαφήμιση σταματήσει να προβάλλεται, έτσι και την αναζητήσεις στο YouTube, οι πρωταγωνιστές θα ξαναζήσουν τα ανέμελα, ευτυχισμένα δευτερόλεπτα τους.

Τώρα γίνεται ακριβώς το ίδιο με το facebook. Και είναι πιο αληθινό. Στο facebook δεν συναντάς ευτυχισμένους καταναλωτές που διαφημίζουν την επιτυχία των προϊόντων τους. Συναντάς αληθινούς ανθρώπους που διαφημίζουν την ευτυχία τους. Και εδώ το πρόβλημα είναι διπλό. Από τη μία δεν πρέπει να ζηλέψεις και από την άλλη, να μην μπεις στον ανταγωνισμό. Στις διακοπές αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Η timeline μου έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο, παλιομοδίτικο φυλλάδιο του ΕΟΤ. Η Ελλάδα, από τη Χαλκιδική (άντε να πω και Θάσο) μέχρι τη Γαύδο, προβάλλει ως φόντο ευτυχισμένων στιγμών. Μα τι στο διάολο γίνεται; Πώς είναι δυνατόν όλοι να περνούν τόσο όμορφα, τόσο σπουδαία, τόσο γαμάτα τόσο ουάου στις διακοπές τους; Τα τοπίο είναι μαγικό. Η θέα από το δωμάτιο καταπληκτική, η θάλασσα καθαρή  και τα πιάτα, αχ τα πιάτα, τόσο λαχταριστά! Η άμμος δεν καίει, η παρέα είναι υπέροχη και το μαύρισμα απαλό.

Και όσο και αν την τρέξεις, πάνω-κάτω, την timeline, ασχήμια δεν θα βρεις, ούτε δυστυχία, ούτε καν κακοτυχία. Μετράω άδεια μπουκαλάκια με ούζο, μυρίζω πιάτα που μόλις άδειασαν, αισθάνομαι και εγώ την άρμη από την πετσέτα. Λίγο να κουνήσω τα δάχτυλα θα αισθανθώ την άμμο μέσα στο πέδιλο. Στο τέλος δεν ξέρω τι γεύση μου αφήνουν όλα αυτά. Συχνά μου θυμίζουν το πρόβλημα με το αδυνάτισμα, που φοβάσαι να βγεις στην παραλία. Πώς θα βγω καλοκαιριάτικα στα social media χωρίς να έχω το ευτυχισμένο στιγμιότυπο και την τέλεια φωτογραφία;

Σίγουρα ο ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης Σέρτζιο Ράμος, έχει ένα καλό καλοκαίρι

Είναι όλοι τους τόσο ευτυχισμένοι; Περνούν, στα αλήθεια, τόσο υπέροχα; Ελπίζω πως οι περισσότεροι τα καταφέρνουν μια χαρά και όντως απολαμβάνουν ωραίες διακοπές, ίσως όχι στο βαθμό που περιγράφουν. Ξέρω όμως πως ανάμεσα τους υπάρχουν και αυτοί που υφίστανται τον καταναγκασμό της εικονικής ευτυχίας. Δεν έχει σημασία πώς περνάς, αλλά το πιστεύουν οι άλλοι για αυτό. Και γιατί σε νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι; Μα, επειδή η νέα κοινωνικότητα έχει μεγαλώσει το «χωριό» μας. Για πολλούς από μας, η έννοια του κοινωνικού περίγυρου έχει διευρυνθεί. Δεν αποτελείται μόνο από στενούς φίλους και συγγενείς, αλλά από εκατοντάδες, χιλιάδες άλλους, που αποκαλούμε «φίλους» και αποφασίσαμε να μοιραστούμε την κοινωνική μας ζωή μαζί τους.

«Τι κάνεις;»
Το «καλά είμαι» δεν αποτελεί πλέον ικανοποιητική απάντηση. Καλά είναι όλοι. Εσύ πρέπει να ταϊσεις την αυταρέσκεια και την ανάγκη για κοινωνική αποδοχή μέσα από τον θαυμασμό και, φυσικά, τη ζήλια των άλλων. Για πολλούς ανθρώπους οι διακοπές είναι καλές αν το πιστεύει το facebook. Δεν μετράνε αστέρια στον ουρανό, αλλά likes στην οθόνη. Και μετά, γυρίζοντας πίσω, δεν έχουν τι να απαντήσουν στο παραδοσιακό ερώτημα για τις διακοπές. Ολοι ξέρουν τι έκανες φέτος το καλοκαίρι. Αν το έκανες…

Η Τατιάνα περνάει υπέροχα…

Η λαϊκή τραγουδίστρια Εύα Μπάιλα (με μεγάλη επιτυχία το «Την κάνω) ευτυχισμένη στη Μύκονο

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...