620
Καλοκαίρι: πολλή διάθεση και ευτυχία, λίγες αποσκευές και κάποια χρήματα στην τσέπη | Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

Πώς πας διακοπές;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 30 Ιουλίου 2017, 20:59
Καλοκαίρι: πολλή διάθεση και ευτυχία, λίγες αποσκευές και κάποια χρήματα στην τσέπη
|Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

Πώς πας διακοπές;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 30 Ιουλίου 2017, 20:59

Ο Ρόμπερτ Ορμπεν, γεννηθείς το 1927, είναι αμερικανός ταχυδακτυλουργός και συγγραφέας βιβλίων ταχυδακτυλουργικής. Επίσης, έγραψε και πολλά βιβλιαράκια με σύντομα αστεία και ανέκδοτα τα οποία -τη δεκαετία του ’50- χρησιμοποιήθηκαν, κατά κόρον, από stand-up κωμικούς στην Αμερική. Ανάμεσα στα υπόλοιπα, είχε γράψει: «”Με τα λεφτά δεν αγοράζεις την ευτυχία”». Αυτό, συνήθως, το ακούς απ’ αυτούς που δεν έχουν ούτε το ένα ούτε το άλλο», πέταξε ο ίδιος την αλήθεια-«καρφί» του. Επίσης, ο ίδιος είχε τονίσει: «Διακοπές είναι να μην έχεις τίποτα να κάνεις και να έχεις όλη τη μέρα για να το κάνεις».

Υπό κανονικές συνθήκες, ο Ορμπεν έχει δίκιο σε αυτά που σημείωσε – και αυτό δεν αποτελεί κάποιο ταχυδακτυλουργικό κόλπο. Είναι πραγματικά μαγικό, όμως, το να μπορείς να είσαι ευτυχισμένος και να κάνεις διακοπές. Επίσης, αρκετοί στα σχόλια αυτού του κειμένου μπορεί να μας θυμίσουν ότι «δεν χρειάζεσαι χρήματα για να κάνεις διακοπές, αρκεί να έχεις διάθεση και καλή παρέα».

Αυτό είναι απόλυτα σωστό, ειπωμένο -συχνά- στην υπερβολή του, αλλά υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: να μπορείς να αφήσεις πίσω σου τον χειμώνα και να πάψεις να τον κουβαλάς, μαζί με τα τεκταινόμενά του, στις αποσκευές σου.

Ακριβώς εδώ ελλοχεύει και η δυσκολία τού όλου εγχειρήματος. Είναι δύσκολο να αφήσεις πίσω σου τον «μεσαιωνικό» χειμώνα που πέρασε από τις ζωές μας, ξεχνώντας οικονομικές υποχρεώσεις που έχεις προς άλλους, προς το κράτος. Και γίνεται ακατόρθωτο το να μπορέσεις να πας διακοπές, διαγράφοντας τον «γοτθικό» χειμώνα που πέρασε, ακόμα κι αν έχεις κάποια περισσευούμενα λεφτά, αφού η μεγαλύτερη δυσκολία των διακοπών είναι να βρεις το κουράγιο για να πατήσεις το αδιόρατο κουμπάκι στον εγκέφαλό σου που γράφει «αποσυμπίεση από χειμώνα – τώρα».

«Να μαραζώσουμε κλεισμένοι στα καβούκια μας; Αφού ό,τι και να γίνει δεν θα σταματήσουμε να χρωστάμε»

Η Δευτέρα 31 Ιουλίου σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία θα πρέπει 2,5 εκατ. φορολογούμενοι -που τους βγήκε χρεωστικό εκκαθαριστικό- να πληρώσουν την πρώτη δόση (από τις συνολικά τρεις) του φετινού φόρου εισοδήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι για όσους αμελήσουν τις οφειλές τους θα χρεωθούν προσαυξήσεις από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, ενώ όσοι έχουν κάνει διακανονισμό στην Εφορία κινδυνεύουν να χάσουν και τις ρυθμίσεις οφειλών. Την ίδια ημέρα θα έληγε και η προθεσμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος και για τα νομικά πρόσωπα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εξέπνεε, επίσης, η προθεσμία για την καταβολή του ΦΠΑ β’ τριμήνου από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ταυτόχρονα, το υπέροχο χρονοδιάγραμμα της πληρωμής των φόρων -μέχρι τέλος του 2017- αναφέρει ότι έως 29 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, έως 29 Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, έως 31 Οκτωβρίου η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, έως 31 Οκτωβρίου οι δηλώσεις ΦΠΑ για το γ’ τρίμηνο του 2017, έως 30 Νοεμβρίου η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος. Τέλος, έως 29 Δεκεμβρίου, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, έως 29 Δεκεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ και έως 31 Ιανουαρίου η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Ανάσα… Και κάπως έτσι, θα ζήσουμε και τον πρώτο μήνα του 2018. Επειτα από όλα τα παραπάνω, άντε βρες κουράγιο για να απολαύσεις τις διακοπές σου, στην περίπτωση κατά την οποία έχεις το κουράγιο και τα χρήματα για να πας.

«Και τι να κάνουμε; Να μαραζώσουμε κλεισμένοι στα καβούκια μας, περιμένοντας τον επόμενο χειμώνα, με τα ίδια στιγμιότυπα, σαν σε replay; Αφού ό,τι και να γίνει δεν θα σταματήσουμε να χρωστάμε», θα υπογραμμίσουν πάρα πολλοί – και είναι προφανές ότι έχουν δίκιο.

Εάν ανήκετε και εσείς σε εκείνους που έχουν την παραπάνω άποψη, εύχομαι να περάσετε υπέροχα στις διακοπές σας. Να ξέρετε, όμως, ότι -δίπλα σας και πίσω στην πόλη- υπάρχουν πολλοί οι οποίοι σας ζηλεύουν για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε. Το «πώς πας διακοπές;», με αυτή την αμφίσημη ερμηνεία τής πρώτης ανάγνωσης, αποτελεί την πιο καυτή, εποχιακή ερώτηση της χρονιάς. Μπορείς να την απαντήσεις;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...