381
| .

Ετσι ξαφνικά, το 2016

Ανδρέας Ζαμπούκας Ανδρέας Ζαμπούκας 1 Ιανουαρίου 2016, 16:42

Ετσι ξαφνικά, το 2016

Ανδρέας Ζαμπούκας Ανδρέας Ζαμπούκας 1 Ιανουαρίου 2016, 16:42

Και στις δύο θεωρίες του Φρόιντ για το άγχος, θεμελιώδη ρόλο διαδραματίζει η απουσία εκφόρτισης, συμπεριλαμβανόμενης ακόμα και της ενστικτώδους ικανοποίησης. Από την άλλη, ο φόβος του κινδύνου εξουδετερώνεται από την αναμονή μιας αίσιας έκβασης. Από την ελπίδα, την προσδοκία, την ανακουφιστική ηδονική προσμονή του αναπάντεχου που θα αλλάξει τα πάντα. Είτε πρόκειται για ικανοποίηση μιας βασανισμένης libido είτε για τη δημιουργία μικρών νέων κόσμων απελευθέρωσης με την ανάληψη νέων ρόλων.

Οπως και να έχει, όλοι κάτι περιμένουμε από το 2016. Και βέβαια, κάτι θετικό, κάτι λυτρωτικό από την ανεπάρκεια του 2015. Μπορεί όλα να γίνουν χειρότερα, μπορεί να συμβούν άπειρα άσχημα πράγματα, μπορεί ακόμα και να μην φτάσουμε ποτέ στο 2017. Όμως εμείς εκεί, γενναίοι και προετοιμασμένοι για το καλύτερο, το απροσδόκητο.

Ετσι λοιπόν, κάποια μέρα, ένα βαριεστημένο καταθλιπτικό πρωινό, από κείνα με τον άθλιο ήλιο που δεν ταιριάζει με την απαισιοδοξία σου, θα χτυπήσει το τηλέφωνο. Θα είναι μια νέα πρόταση για δουλειά, ένας φίλος που τον είχες ξεχάσει, μια νέα είδηση που δεν την περίμενες και ίσως, ίσως εκείνος που έπαιζε μόνο στη φαντασία σου.

Αλλο λοιπόν το ταξίδι και άλλο η Ιθάκη. Άλλη γλύκα έχει τα σχέδιο κι άλλη η γλύκα της ανατροπής. Και σκέψου πόσο ανούσια θα ήταν και τα δύο αν το ένα γνώριζε το άλλο

Ετσι ξαφνικά, μέσα στο 2016 θα πάρεις πτυχίο, θα φύγεις για Αμερική, θα ξεκινήσεις δική σου δουλειά, θα σου κάνει πρόταση γάμου ή θα αρχίσει να σε βλέπει διαφορετικά ένας φίλος. Ετσι ξαφνικά, θα συμβεί κάτι που θα στρέψει το ρέμα αλλού, εκεί που δεν φαντάζεσαι καν.

Ευτυχία λοιπόν είναι αυτό που περιμένουμε να έρθει αλλά  μιλάμε μόνο για το ταξίδι. Κι αν τώρα, χαιρόμαστε με την αναμονή, αυτό που θα συμβεί θα αλλάξει στα αλήθεια τη ζωή μας. Άλλο λοιπόν το ταξίδι και άλλο η Ιθάκη. Άλλη γλύκα έχει τα σχέδιο κι άλλη η γλύκα της ανατροπής. Και σκέψου πόσο ανούσια θα ήταν και τα δύο αν το ένα γνώριζε το άλλο.

Κι αν η ελπίδα είναι το αντίδοτο στο κουτί της Πανδώρας, το ξαφνικό και το αναπάντεχο είναι αυτό που βάζει τη σημασία στην προοπτική της. Αυτό είναι που δίνει την περιπέτεια «εις το εναντίον των πραττομένων μεταβολή» και σπρώχνει τη ζωή προς το νόημά της.

Έτσι ξαφνικά λοιπόν, το 2016 θα παίξει μια νέα έκπληξη για σένα. Αυτό να προσδοκάς. Χωρίς κάθαρση, μόνο μεταβολή…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...