384
Πριν την πανδημία, τη Βενετία επισκέπτονταν περίπου 5,5 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο | Davide Bonaldo/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Πόλεμο στα Airbnb κήρυξε η Βενετία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 17:03
Πριν την πανδημία, τη Βενετία επισκέπτονταν περίπου 5,5 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο
|Davide Bonaldo/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Πόλεμο στα Airbnb κήρυξε η Βενετία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 17:03

Ο δήμαρχος της Βενετίας επιβεβαίωσε τα σχέδια για τον περιορισμό των Airbnb στην πόλη, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των τουριστών που την κατακλύζουν.

Ο Λουίτζι Μπρουνιάρο δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να αποθαρρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το να εκμισθώνουν τις ιδιοκτησίες τους σε επισκέπτες για περισσότερες από 120 ημέρες τον χρόνο.

«Δεν θέλουμε να γίνει η πόλη και η λιμνοθάλασσά της μέρη μόνο για τουρίστες. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό», δήλωσε ο Μπρουνιάρο στην ιταλική εφημερίδα Quotidiano Nazionale.

Καθώς οι τουρίστες επιστρέφουν κατά ορδές στη Βενετία, ο πληθυσμός της πόλης έχει πέσει κάτω από 50.000, καθώς οι υπάρχοντες κάτοικοι νοικιάζουν τα σπίτια τους και φεύγουν. Κάποτε η Βενετία είχε 150.000 κατοίκους.

Ο δήμαρχος σχεδιάζει να χρεώσει τους τουρίστες με ένα τέλος εισόδου και ελπίζει ότι περιορίζοντας τις ενοικιάσεις σε τέσσερις μόνο μήνες του έτους, θα μπορέσει να ανακόψει το κύμα των διαμερισμάτων που μετατρέπονται σε Airbnb.

Εκπρόσωπος της πλατφόρμας βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων δήλωσε ότι η πλειονότητα των κατοίκων που νοικιάζουν σε τουρίστες συνεχίζουν να ζουν στα σπίτια τους και ότι το 40% ισχυρίζεται ότι το εισόδημα από την ενοικίαση ήταν αυτό που τους επέτρεψε να παραμείνουν.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Καλωσορίζουμε τη ρύθμιση και έχουμε υποβάλει προτάσεις για σαφείς και απλούς εθνικούς κανόνες που θα στηρίζουν τις οικογένειες και θα πατάξουν τους κερδοσκόπους που οδηγούν σε ανησυχίες για τη στέγαση και τον υπερτουρισμό».

Η Ιταλία δεν έχει θεσπίσει όρια στη χρονική διάρκεια των ενοικιάσεων. Το Παρίσι έχει όριο 120 ημερών στις ενοικιάσεις ανά έτος, το Λονδίνο 90 ημέρες και το Αμστερνταμ μόνο 30 ημέρες.

Πέρυσι η ιταλική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που επιτρέπει στη Βενετία να λάβει μέτρα, αλλά η πόλη εξακολουθεί να διαμορφώνει κανόνες για να αποφύγει τις μηνύσεις, δήλωσε ο Σιμόνε Βεντουρίνι, επικεφαλής του τουρισμού στην πόλη.

«Αναμένουμε νομικές προκλήσεις -αν πρόκειται για έναν κανόνα που ισχύει μόνο για μια πόλη, θα είναι πιο ευάλωτη σε δικαστικές υποθέσεις. Ετσι είναι η Ιταλία. Θα ήταν πιο εύκολο αν ο νόμος ίσχυε σε εθνικό επίπεδο».

Αλλες ιταλικές πόλεις επίσης θέλουν να περιορίσουν τα Airbnb, όπως η Ρώμη, όπου ο πληθυσμός του ιστορικού κέντρου έχει μειωθεί κατά περίπου 20.000 τα τελευταία 30 χρόνια και η Φλωρεντία, όπου περίπου ένα στα πέντε σπίτια διατίθεται για τουριστική μίσθωση.

Στο Μιλάνο, 15.000 ακίνητα που διατίθενται σε τουρίστες έχουν συμβάλει στην αύξηση των ενοικίων κατά περισσότερο από 40% τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ οι τοπικοί μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά 5%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...