969
Παρκουρίστες στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού, σβήνουν ηλεκτρικές διαφημιστικές πινακίδες και φωτεινές επιγραφές καταστημάτων | CreativeProtagon/On The Spot Parkour/Instagram

Σβήνουν τα φώτα στην Πόλη του Φωτός με… παρκούρ

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2022, 16:00
Παρκουρίστες στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού, σβήνουν ηλεκτρικές διαφημιστικές πινακίδες και φωτεινές επιγραφές καταστημάτων
|CreativeProtagon/On The Spot Parkour/Instagram

Σβήνουν τα φώτα στην Πόλη του Φωτός με… παρκούρ

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2022, 16:00

Αφού έκανε μερικά βήματα πίσω, ούτως ώστε να ξεκινήσει τρέχοντας, ο Χατζ Μπενχαλιμά έτρεξε προς το κτίριο μπροστά του, πίεσε τον τοίχο με το πόδι του, ώθησε το κορμί του προς τα πάνω και άπλωσε το χέρι του, καταφέρνοντας στο απόγειο του άλματός του να κατεβάσει έναν διακόπτη, τουλάχιστον τρία μέτρα ψηλά. Ακούστηκε ένα κλικ και αμέσως μετά έσβησαν τα λαμπερά φώτα ενός κουρείου.

«Ωωω», ζητωκραύγασαν οι φίλοι του, καθώς ο αδύνατος μαυροφορεμένος νεαρός προσγειωνόταν στο πεζοδρόμιο. Στην ανταπόκρισή του από το Παρίσι ο Κονστάν Μεϊέ των New York Times αναφέρει πως αυτός ήταν ο δεύτερος διακόπτης που είχε κλείσει κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής εξόρμησης στις πολυτελείς γειτονιές του Παρισιού, παρέα με τους φίλους του, οι οποίοι έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα: κατέβαζαν διακόπτες. Γιατί όμως;

«Τα τελευταία δύο χρόνια, ομάδες νεαρών αθλητών που εξασκούνται στο παρκούρ, περιφέρονται στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, σβήνοντας τις ενεργοβόρες (φωτεινές) πινακίδες καταστημάτων τη νύχτα, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της φωτορύπανσης και εξοικονόμησης ενέργειας», εξηγεί ο δημοσιογράφος της νεοϋορκέζικης εφημερίδας.

Τα βίντεο με τα spiderman-ικά κατορθώματά τους, στα οποία εμφανίζονται να αναρριχώνται σε πέτρινες προσόψεις και να κρεμιούνται από άκρες μπαλκονιών, πριν βυθίσουν τους δρόμους στο σκοτάδι, είναι δημοφιλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και καιρό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη On The Spot Parkour (@onthespotpk)

Αλλά αυτές οι μυστικές εξορμήσεις με την κωδική ονομασία «Lights Off» (Σβηστά Φώτα) έχουν αρχίσει να βρίσκουν μεγάλη απήχηση τους τελευταίους μήνες, καθώς και η Γαλλία έχει αρχίσει ήδη να καταβάλλει προσπάθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Το τελευταίο διάστημα οι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι παρκουρίστες της Γαλλίας επιχειρούν κυρίως στο Παρίσι. «Είναι αγαπημένος στόχος», γράφει ο Κονστάν Μεϊέ. Οχι μόνον γιατί είναι η Πόλη του Φωτός αλλά και επειδή την ώρα ή μάλλον τις ώρες που βυθίζονται στο σκοτάδι τα σημαντικότερα μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, οι φωτεινές επιγραφές πολλών καταστημάτων παραμένουν αναμμένες όλη τη νύχτα.

«Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο» στην εξοικονόμηση ενέργειας, δήλωσε ο Κέβιν Χα, ο αρχηγός της ομάδας «On The Spot Parkour» με περίπου είκοσι μέλη. «Χρησιμοποιούμε τις σωματικές μας ικανότητες για καλό σκοπό», πρόσθεσε ο νεαρός παριζιάνος παρκουρίστας.

Αρκετές φορές τον μήνα, ο Κέβιν Χα και οι φίλοι του κατεβαίνουν στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού, με σκοπό να σβήσουν το δυνατόν περισσότερες ηλεκτρικές διαφημιστικές πινακίδες και φωτεινές επιγραφές καταστημάτων. Αναζητούν τους διακόπτες ασφαλείας που είναι εγκατεστημένοι έξω από τις βιτρίνες, σε ύψος από τρία έως τέσσερα μέτρα.

«Ορισμένες ακριβές περιοχές, όπως τα Ηλύσια Πεδία, αποτελούν ιδανική παιδική χαρά για την ομάδα. Περπατώντας στη λεωφόρο, έσβηναν μία-μία τις ταμπέλες των πολυτελών καταστημάτων, χτυπώντας τους στόχους τους σαν επαγγελματίες ελεύθεροι σκοπευτές. “Κλικ”, Λουί Βιτόν. “Κλικ,”, Longchamp. “Κλικ” Rolex», αναφέρει ο απεσταλμένος των New York Times στο Παρίσι.

Σε όσους υποστηρίζουν ότι το να σκαρφαλώνει κανείς σε περιουσίες τρίτων και να σβήνει τα φώτα τους, αποτελεί μια μορφή καταπάτησης, οι παριζιάνοι παρκουρίστες απαντούν πως η δράση τους αποσκοπεί απλά και μόνο στην εφαρμογή κανόνων που σπανίως τηρούνται.

Και είναι αλήθεια πως, όχι πριν από μερικές εβδομάδες, λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά πριν από μία δεκαετία, ο δήμος της Πόλης του Φωτός εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία τα καταστήματα οφείλουν να σβήνουν όλες τις φωτεινές επιγραφές και τα φώτα στις βιτρίνες τους από τη μία το βράδυ έως τις έξι το πρωί.

Ομως «επί μία δεκαετία δεν υπήρξε καμία συνέχεια, κανένας έλεγχος, καμία κύρωση», δήλωσε η Αν-Μαρί Ντουκρού, επικεφαλής της Ενωσης για την Προστασία του Ουρανού και του Νυχτερινού Περιβάλλοντος της Γαλλίας, η οποία ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις για τη λήψη μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της φωτορύπανσης.

Νομικά το να επιβάλλεται μια εντολή από παρκουρίστες, και όχι από τις όποιες αρμόδιες αρχές, είναι σίγουρα προβληματικό αλλά οι ίδιοι δηλώνουν πως οι αστυνομικοί που συναντούν, κάθε άλλο παρά τους επιπλήττουν, αντιθέτως, τους επικροτούν, αρκεί να μην προξενούν ζημιές. Αλλωστε χαίρουν της αμέριστης υποστήριξης του δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας της Γαλλίας. «Εχουν δίκιο να αναλαμβάνουν δράση», δήλωσε ο Νταν Λερτ, αντιδήμαρχος του Παρισιού αρμόδιος για το περιβάλλον. «Xάρη σε αυτούς θα αποβάλουμε αυτές τις σοκαριστικές συνήθειες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...