861
| INTIMEnews

Τι σημαίνει η σύμπραξη ONEX – DFC – Fincantieri στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 12:42
|INTIMEnews

Τι σημαίνει η σύμπραξη ONEX – DFC – Fincantieri στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 12:42

Το σπουδαίο –λυτρωτικό για πολλούς– deal έκλεισε και η ONEX Shipyards του Πάνου Ξενοκώστα ενώνει δυνάμεις με την ιταλική Fincantieri Group και την αμερικανική επενδυτική τράπεζα DFC, με στόχο την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και τη δημιουργία ενός από τα πλέον σύγχρονα ναυπηγεία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Εχοντας πλέον ως στρατηγικό εταίρο τον ιταλικό ναυπηγικό κολοσσό Fincantieri (με παρουσία σε 18 χώρες και τζίρο πάνω από 5,9 δισ. δολ.) και με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της DFC, η Onex ετοιμάζεται μέχρι το τέλος του έτους να καταθέσει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ναυπηγεία Ελευσίνας βρίσκονται σε πτωχευτική διαδικασία (υπαγωγή στο άρθρο 106 β & δ του Πτωχευτικού Κώδικα), με συσσωρευμένα χρέη ύψους 430 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη διαχείριση.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου εξυγίανσης που προκρίνει η ONEX αφορούν την αποπληρωμή στο ακέραιο των δεδουλευμένων των εργαζομένων, που ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ, την ξεχωριστή ανάπτυξη του αμυντικού και του εμπορικού τομέα των ναυπηγείων, καθώς και το «κούρεμα» περίπου στο 50% των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί.

Η Onex έχει δεσμευτεί ότι σε πρώτη φάση θα εξοφλήσει 235 εκατ. ευρώ και θα επενδύσει άλλα 200 εκατ. σε βάθος δεκαετίας, για αναβάθμιση υποδομών.

Το deal έκλεισε επισήμως την Πέμπτη (κατά πληροφορίες οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Αύγουστο), καθώς ο όμιλος Fincantieri εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να ξεκινήσει τη διαδικασία για να συμμετάσχει στην προσπάθεια εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε συνεργασία με την ΟNEX.

«Στόχος μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής ναυπηγήσεων του ιταλικού ομίλου, Τζουζέπε Τζιόρντο, «είναι να συμβάλουμε ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μία από τις καλύτερες ναυπηγικές βιομηχανίες παγκοσμίως».

Πλέον, δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, μπήκαν τα θεμέλια ώστε να μπορέσει η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας να οδηγήσει σε ναυπηγικό κόμβο ηγέτη για την περιοχή και «μαζί με τον κόσμο μας -πρόσθεσε- είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε».

Ο ρόλος του αμερικανικού παράγοντα

Εκ των  σημαντικότερων παικτών της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας, ο όμιλος Fincantieri έχει αναπτύξει ισχυρή συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθώς θυγατρική της έχει αναλάβει την κατασκευή πλοίων για το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό σε συνεργασία με τη Lockheed Μartiin. Υπό το πρίσμα αυτό, παρατηρητές σημείωναν ότι μόνο τυχαία δεν είναι η είσοδος του ιταλικού κολοσσού στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με δεδομένες τις τελευταίες κινήσεις των Αμερικανών όσον αφορά τη στρατιωτική –αλλά και ενεργειακή– συνεργασία με την Ελλάδα.

Αδωνις Γεωργιάδης: Ιστορική συμφωνία – Τρία ναυπηγεία εν λειτουργία επί των ημερών μας

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία καθώς, όπως υπογράμμισε, «ο μεγαλύτερος όμιλος στην Ευρώπη αποφάσισε να συμπράξει συνεταιρισμό με την εταιρεία ONEX για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας». «Στόχος είναι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να έχει κατατεθεί η πρόταση στο δικαστήριο ώστε από άνοιξη αν η ελληνική Δικαιοσύνη το εγκρίνει, να προχωρήσει η εφαρμογή του με καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζομένους και επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οταν φτάσαμε στο υπουργείο με τον (αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων) κ. Παπαθάναση, βρήκαμε τρία ναυπηγεία κλειστά εδώ και δεκαετίες. Οταν έρθει η ώρα να αποχωρήσουμε, θα έχουμε τρία ναυπηγεία που λειτουργούν (Σύρος, Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα). Αυτή την Ελλάδα ονειρευόμαστε. Η Ελλάδα των επενδύσεων, της εργασίας, της παραγωγής. Είναι από μόνη της η είδηση, μια πολύ μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία, στους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ.Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τον κ. Παπαθανάση και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο (μέσω τηλεδιάσκεψης), με τον πρόεδρο και CEO της ONEX, Πάνο Ξενοκώστα, και τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή ναυπηγήσεων του ομίλου Fincantieri, Τζουζέπ Τζιόρντο (φωτογραφίες κάτω), ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι με την είσοδο του ιταλικού κολοσσού έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

«Ενας από τους μεγαλύτερους ομίλους Ναυπηγείων στον κόσμο, ο όμιλος Fincantieri, εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να ξεκινήσει τη διαδικασία για να συμμετάσχει στην προσπάθεια εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε συνεργασία με την ΟNEX. H ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει αυτή την πρόταση και χαιρετίζει αυτό το εγχείρημα. Η Ελλάδα για να έχει ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία χρειάζεται και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε σταθερά με τα Ναυπηγεία της Σύρου, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας ώστε να φτιάξουμε επιτέλους ξανά μια ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία στη χώρα για την οποία όλοι οι Έλληνες θα είμαστε πολύ υπερήφανοι».

Για ιστορική ημέρα, που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της πατρίδας μας, έκανε λόγο και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης. «Μέσω της συνεργασίας της Fincantieri με την ΟΝΕΧ, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας γυρίζουν σελίδα και θα βρεθούν σύντομα σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, καθότι ο μεγάλος αυτός όμιλος εγγυάται τη συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία τους», τόνισε.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι κ.κ. Γεωργιάδης και Παπαθανάσης είχαν συνάντηση, παρουσία του κ. Ξενοκώστα, με αντιπροσωπεία εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Παπανικολάου, εκ μέρους των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, δήλωσε:

«Εκ μέρους των 600 εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό, κ. Αδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Νίκο Παπαθανάση, καθώς και τον κ. Πάνο Ξενοκώστα της ONEX για την επιμονή τους όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση, μετά από πάρα πολλά χρόνια, να νιώθουμε υπερήφανοι ως εργαζόμενοι για την επόμενη ημέρα που έρχεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Σας ευχαριστούμε όλους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...