281
Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή με πράσινη σαλάτα | Shutterstock / Protagon creative

Τάρτα με ροκφόρ και αχλάδια

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 18 Δεκεμβρίου 2019, 08:20
Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή με πράσινη σαλάτα
|Shutterstock / Protagon creative

Τάρτα με ροκφόρ και αχλάδια

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 18 Δεκεμβρίου 2019, 08:20

Το ροκφόρ, ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά τυριά που παράγεται από  πρόβειο γάλα και ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές Κομπαλού σε βάθος 300 μέτρων, κοντά στην πόλη Ροκφόρ της νότιας Γαλλίας, θεωρείται ο βασιλιάς των τυριών. Τα αχλάδια πάλι είναι από τα πιο ευγενικά φρούτα χάρη στο άρωμα και τη γεύση τους. Και ο συνδυασμός «μουχλιασμένου» τυριού και αχλαδιού είναι από τα πιο κλασικά ντουέτα της γαστρονομίας, που επίσης μπορούν άνετα να συνδυαστούν και με καρύδια.

Για το φετινό γιορτινό τραπέζι λοιπόν διαλέξαμε να σερβίρουμε μια φίνα τάρτα με αχλάδια, ροκφόρ και καρύδια και βάση από ζύμη μπριζέ με αλεύρι Νο 1 Μύλοι Αγίου Γεωργίου. Γιατί Χριστούγεννα δεν γίνονται χωρίς κάλαντα, χωρίς γλυκά και μαγειρέματα, απλά Χριστούγεννα δεν γίνονται χωρίς τους Μύλους Αγίου Γεωργίου!

Η pâte brisée είναι μια από τις βασικές ζύμες της γαλλικής κουζίνας, απλή και ελαφριά, με βασικά συστατικά της το αλεύρι, το βούτυρο και το νερό, που πρέπει να είναι κρύα και να δουλευτεί γρήγορα σε κρύο πάγκο για να μη λιώσει το βούτυρο. Μετά την αφήνουμε να ξεκουραστεί οπωσδήποτε στο ψυγείο πριν την ψήσουμε.

Τάρτα με ροκφόρ και αχλάδια

Υλικά για τη ζύμη

  • 300 γρ αλεύρι σκληρό Νο 1 Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ παγωμένο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 αβγό βιολογικό
  • 2-3 κ.τ.σ, παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 3 ώριμα αχλάδια
  • 1 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • 150 γρ μασκαρπόνε
  • 150 γρ ροκφόρ
  • 50 γρ καρυδόψιχα τριμμένη
  • 2 μέτρια αβγά
  • 50ml φρέσκο γάλα πλήρες
  • 100 γρ καπνιστό μπέικον (προαιρετικά)
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.τ.γλ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή και τα tips εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...