274
Η ποικιλία Savagnin Blanc που καλλιεργείται σήμερα στην περιοχή Ζύρα στην Γαλλία είναι ίδια με εκείνη που καλλιεργούσαν οι αμπελουργοί και στον Μεσαίωνα | Shutterstock

Πίνουμε τα ίδια κρασιά που έπιναν και κατά τον Μεσαίωνα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 09:35
Η ποικιλία Savagnin Blanc που καλλιεργείται σήμερα στην περιοχή Ζύρα στην Γαλλία είναι ίδια με εκείνη που καλλιεργούσαν οι αμπελουργοί και στον Μεσαίωνα
|Shutterstock

Πίνουμε τα ίδια κρασιά που έπιναν και κατά τον Μεσαίωνα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 09:35

Τα αμπέλια εξελίσσονται και ανανεώνονται είτε με φυσικό τρόπο είτε μέσω διασταυρώσεων. Ετσι θεωρείται ότι όλα τα αμπέλια που καλλιεργούνται σήμερα έχουν σχετικά νεαρή ηλικία. Υπάρχουν όμως υποψίες ότι ορισμένες ποικιλίες μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο ίδιες με εκείνες που καλλιεργούνταν στο απώτερο παρελθόν.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γιορκ επιβεβαίωσε αυτές τις υποψίες. Η γενετική μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές δείχνει ότι η ποικιλία σταφυλιών Savignin Blanc (διαφορετική ποικιλία από την ποικιλία Sauvignon Blanc) από την οποία παράγεται ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά κρασιά είναι η ίδια με αυτή που καλλιεργούσαν οι Γάλλοι αμπελουργοί πριν από 900 έτη.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν γενετικές μελέτες σε ρωμαϊκούς σπόρους σταφυλιών, ια να ερευνήσουν τις ποικιλίες σταφυλιών του παρελθόντος (University of York )

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC εκτός από αυτή την απρόσμενη ανακάλυψη υπήρξαν και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα σε αυτή την μελέτη. Η ανάλυση ευρημάτων από ρωμαϊκούς αμπελώνες αν και δεν έδειξε την άμεση σχέση κάποιας ποικιλίας εκείνης της εποχής με κάποια σημερινή ποικιλία εντούτοις έδειξε ότι οι Ρωμαίοι που ήταν εξαιρετικά ικανοί οινοποιοί έφτιαχναν κρασιά πανομοιότυπα με τα σημερινά δημοφιλή γαλλικά κρασιά Pinoit Noir και Syrah.

Αμπελώνας με σταφύλια ποικιλίας Savignin Blanc, στην περιοχή Ζύρα της Γαλλίας

Στην μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Plants» οι ερευνητές αναφέρουν ότι το ίδιο αμπέλι που καλλιεργούσαν οι αμπελουργοί στην κεντρική Γαλλία τον Μεσαίωνα καλλιεργείται και σήμερα στην οινοπαραγωγική περιοχή Ζυρά στην ανατολική Γαλλία αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης με την ονομασία Traminer.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...