925
Βάσει των δηλώσεων της Μπέρμποκ, ο ευρωπαϊσμός είναι η ιδεολογία των γερμανών Πρασίνων | Facebook

Η Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ θα είναι η επόμενη καγκελάριος;

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 09:30
Βάσει των δηλώσεων της Μπέρμποκ, ο ευρωπαϊσμός είναι η ιδεολογία των γερμανών Πρασίνων
|Facebook

Η Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ θα είναι η επόμενη καγκελάριος;

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 09:30

Πολλοί θεωρούν πως αυτή θα είναι η γυναίκα που θα διαδεχθεί την Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας. Και υποστηρίζουν πως μολονότι ο έτερος επικεφαλής των Πρασίνων, o Ρόμπερτ Χάμπεκ, είναι ο νέος σταρ της γερμανικής πολιτικής σκηνής, που προσελκύει κοντά του άνδρες  και κυρίως γυναίκες από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, εκείνη είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά κρατάει τα ηνία των Πρασίνων, του κόμματος που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, βελτιώνοντας εντυπωσιακά το ποσοστό του.

Η Αναλένα Μπέρμποκ είναι 38 ετών, μητέρα δύο παιδιών, σπουδαγμένη στο London School of Economics. Πρώτη φορά στην Μπούντεσταγκ εισήλθε τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ είναι πρόεδρος (μαζί με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ) των Πρασίνων από τον Ιανουάριο του 2018. Κατέληξε να είναι γνωστή ως «η φετιχίστρια της λεπτομέρειας» γιατί μέσα σε μερικούς μήνες κατάφερε να ξεπεράσει τη διαρκή εσωκομματική αντιπαράθεση μεταξύ πραγματιστών και «φονταμενταλιστών», όσον αφορά τις πολιτικές τους, και να καταστήσει το κόμμα της, ειδικά μετά την εξαιρετική επιτυχία των ευρωεκλογών, πρώτη πολιτική δύναμη της Γερμανίας στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 26%.

Το ηγετικό δίδυμο των γερμανών Πρασίνων, η Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ (EPA/FELIPE TRUEBA)

Εκείνη, ωστόσο, παραμένει προσγειωμένη και αποφασισμένη. Μιλώντας στην Corriere della Sera υπογράμμισε πως το σημαντικό, πλέον, είναι όχι τόσο να εξοικειωθούν οι Γερμανοί με την ιδέα μιας πράσινης καγκελαρίας, αλλά να αποδεχτούν τα υπόλοιπα κόμματα «το γεγονός πως τα ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των Πρασίνων, ειδικά η προστασία του κλίματος, δεν γίνεται να θεωρούνται δευτερεύοντα αλλά πρέπει να τεθούν στον πυρήνα του έργου κάθε κυβέρνησης».

Αυτό που χαρακτηρίζει δευτερεύον θέμα η ίδια είναι το ότι πολλοί πιστεύουν πως θα είναι αυτή η επόμενη καγκελάριος της Γερμανίας. Εξήγησε πως μαζί με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ διεκδίκησαν και κέρδισαν την προεδρία των Πρασίνων με στόχο «να αντιμετωπίσουμε τα πιο επείγοντα προβλήματα. Και η δράση μας είναι αρκετά επιτυχής. Εστιάζουμε σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή ή η προσφορά κατοικιών σε λογικές τιμές ή η καλύτερη λειτουργία της Ευρώπης». Σύμφωνα με την κυρία Μπέρμποκ, «όποιος χάνει χρόνο προβαίνοντας σε εικασίες, αποδυναμώνεται» και αυτό εξηγεί γιατί οι Πράσινοι της Γερμανίας δεν έχουν «ψύχωση με τις δημοσκοπήσεις» και εργάζονται «για να αναλάβουμε ευθύνες ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τις ιδέες μας».

Προς το παρόν οι Πράσινοι περιορίζονται στο να αναδεικνύουν τις δικές τους εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ανησυχητικά αποδυναμωμένος, σχεδόν παράλυτος κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλιστών

Η Μπέρμποκ υποστηρίζει πως οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να διερωτηθούν εάν έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν να κυβερνάνε τη Γερμανία. «Υπήρξε μοιραίο το ότι μετά τις εκλογές του 2017 η Ευρώπη αναγκάστηκε να περιμένει τόσο πολύ έως ότου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση στη Γερμανία. Στη συνέχεια ήρθαν οι γαλλικές προτάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της Ευρωζώνης, αλλά η γερμανική κυβέρνηση επέλεξε να σιωπήσει. Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει τη Γερμανία να κινηθεί και για αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει. Εάν δεν μπορεί, τότε πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν εκ νέου, επίσης γιατί όλα τα κόμματα απέκτησαν νέους ηγέτες, γιατί τα κεντρικά ζητήματα δεν είναι τα ίδια με τα ζητήματα του 2017, γιατί οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες. Είναι απαραίτητη μια νέα και πιο ισχυρή λαϊκή εντολή» υπογράμμισε η γερμανίδα πολιτικός.

 Το μέλλον της Ευρώπης

Δεδομένης της εξαιρετικής επιτυχίας που σημείωσαν οι Πράσινοι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κερδίζοντας 74 έδρες, η Μπέρμποκ θέλησε να τονίσει πως «η Ευρώπη διασφάλισε την ειρήνη επί 70 χρόνια. Και πάνω σε αυτή τη βάση θέλουμε να συνεχίσουμε στον 21ο αιώνα. Η ΕΕ ξεκίνησε ως Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα ενώ τώρα πρέπει να καταστεί η Ενωση της Προστασίας του Κλίματος. Πρέπει να υπαχθούν στην ενιαία αγορά όχι μόνον οι υπηρεσίες και τα αγαθά αλλά και τα ψηφιακά προϊόντα. Οι κολοσσοί του Διαδικτύου πρέπει να καταβάλουν φόρους και πρέπει να επενδύσουμε στη συνοχή της Ευρώπης. Η διαχείριση του στάτους κβο δεν έχει νόημα, γιατί έτσι δημιουργείται η αίσθηση πως η πολιτική προστατεύει την ισχύ και όχι τους ανθρώπους. Αντιθέτως, η οικονομία, η κοινωνική οικονομία της αγοράς, πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους».

Οσον αφορά την πιθανότητα ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν να είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που παραμένει το ισχυρότερο κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου, η Μπέρμποκ εμφανίζεται κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένη.

Χαρακτηρίζει θετικό το ότι ύστερα από πολύ καιρό οι τέσσερις πιο ισχυρές πολιτικές ομάδες (το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι) αποφάσισαν να προβούν σε εκτεταμένες συνομιλίες για το μέλλον της Ευρώπης. Αλλά θεωρεί πως αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι μια παθιασμένη ευρωπαΐστρια ή ένας παθιασμένος ευρωπαϊστής, «μια γυναίκα ή ένας άνδρας η οποία ή ο οποίος θα τολμήσει να την αλλάξει. Η μελλοντική ή ο μελλοντικός πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να αποδείξει πως διαθέτει ένα συγκεκριμένο όραμα για μια ΕΕ προηγμένη, βιώσιμη και κοινωνική. Εως σήμερα δεν έχω δει τίποτα από αυτά στον Μάνφρεντ» σημείωσε η Μπέρμποκ.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα θέλησε να υπενθυμίσει και να υπογραμμίσει πως το πιο σημαντικό για την πορεία της ΕΕ είναι οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί, και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, πως το μέλλον τους είναι η Ευρώπη.

«Για αυτόν τον λόγο προσέφυγαν μαζικά στις κάλπες. Ζουν σε διαφορετικούς τόπους αλλά τους ενώνει η ποικιλία της Ευρώπης. Τώρα αναμένουν να δουν το Ευρωκοινοβούλιο να αναλαμβάνει δράση. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε μία ή έναν πρόεδρο της Κομισιόν που θα αλλάξει την Ευρώπη με τρόπο ώστε να μην χάσουν οι νέοι την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρέπει να εφαρμοστεί η Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα αλλά και να ενισχυθεί η κοινωνική Ευρώπη, το πραγματικό κλειδί για τη συνοχή της ΕΕ. Μια ενιαία Ευρώπη πρέπει να έχει κοινά κοινωνικά δικαιώματα» δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...