542
Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ στη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση Μόλερ | REUTERS

Ο Τραμπ δεν συνεργάστηκε με τη Ρωσία ούτε παρανόμησε, επιμένει ο αμερικανός υπ. Δικαιοσύνης

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2019, 17:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/04/2019 18:06
Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ στη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση Μόλερ
|REUTERS

Ο Τραμπ δεν συνεργάστηκε με τη Ρωσία ούτε παρανόμησε, επιμένει ο αμερικανός υπ. Δικαιοσύνης

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2019, 17:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/04/2019 18:06

Από την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μόλερ, δεν διαπιστώθηκε πως ο Ντόναλντ Τραμπ ή στελέχη του επιτελείου του συνεργάστηκαν με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016, είπε την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ.

Από την έρευνα «δεν διαπιστώθηκε ότι στελέχη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ συνωμότησαν ή συντονίστηκαν με τη ρωσική κυβέρνηση στις ενέργειες ανάμειξής της στις εκλογές».

Ομως, σύμφωνα με τον Μπαρ, ο Ρόμπερτ Μόλερ δεν απήλλαξε εντελώς τον αμερικανό πρόεδρο από τις κατηγορίες για παρεμπόδιση της έρευνας για τη Ρωσία. «Ο ειδικός εισαγγελέας διερεύνησε 10 περιστατικά πιθανής παρακώλυσης της Δικαιοσύνης», είπε ο Μπαρ. Ομως, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε καμία περίπτωση ο Τραμπ δεν παρανόμησε, άρα δεν υπάρχει λόγος για απαγγελία κατηγοριών εναντίον του.

Ο Μπαρ, ο οποίος διορίστηκε τον Φεβρουάριο στη θέση του υπουργού από τον ίδιο τον Τραμπ, τόνισε ότι αποστολή του Μόλερ ήταν να συντάξει μία εμπιστευτική έκθεση που προοριζόταν αποκλειστικά για τον υπουργό Δικαιοσύνης και αυτό δίνει στον ίδιο το δικαίωμα να αποφασίσει ποια κομμάτια της δεν θα δημοσιοποιήσει, ενώ ήταν αποκλειστικά δική του -και όχι του Κογκρέσου- υποχρέωση να αποφασίσει για το αν θα υπάρξουν διώξεις κατά του Τραμπ.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης, ότι οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν λάβει αντίγραφο της έκθεσης με την αφαίρεση κάποιων «ευαίσθητων» πληροφοριών, πριν λίγες ημέρες, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα των New York Times, που είχαν εξοργίσει την Τετάρτη τους Δημοκρατικούς.

Πρόσθεσε επίσης, ότι τα μέλη των επιτροπών του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα, θα λάβουν αντίγραφα της έκθεσης, «σχεδόν χωρίς καμία αφαίρεση στοιχείων».

Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, η έκθεση εστάλη στο Κογκρέσο.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ πανηγύρισε στο Twitter με τη φράση «Τέλος παιχνιδιού».

Εξαλλοι οι Δημοκρατικοί με τον Γουίλιαμ Μπαρ

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης για προσπάθεια παρερμηνείας του περιεχομένου της αναφοράς με στόχο την προστασία του προέδρου.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, έγραψε στο Twitter, ότι ο Μπαρ «έπληξε την αξιοπιστία του, αλλά και την ανεξαρτησία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την προσωπική του προσπάθεια να προστατεύσει τον πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

«Ο αμερικανικός λαός αξίζει την αλήθεια κι όχι μία ωραιοποιημένη έκδοση της αναφοράς του Μόλερ η οποία έχει την έγκριση της κυβέρνησης Τραμπ», πρόσθεσε.

Οι Δημοκρατικοί, που είναι μέλη στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, οργάνωσαν βιαστικά μία συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης, στην εκλογική περιφέρεια του προέδρου της επιτροπής, Τζέρι Νάντλερ (Νέα Υόρκη), ασκώντας κριτική στον τρόπο διαχείρισης της αναφοράς του Μόλερ από τον Μπαρ.

«Είμαι βαθιά προβληματισμένος από τις αναφορές ότι ο Λευκός Οίκος έχει ενημερωθεί για την αναφορά του Μόλερ ΠΡΙΝ από την δημοσιοποίησή της», έγραψε χαρακτηριστικά ο Νάντλερ στο Twitter πριν από την συνέντευξη Τύπου.

Στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Νάντλερ τόνισε ότι o Mπαρ «φαίνεται να διεξάγει μία εκστρατεία για λογαριασμό του προέδρου Τραμπ με αντικείμενο, το βασικό ζήτημα της έρευνας που βρίσκεται στην καρδιά της αναφοράς του Μόλερ».

Ο Νάντλερ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να ζητήσει από τον Μόλερ να καταθέσει, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν χρήσιμο να ζητήσει κι από άλλα μέλη της ομάδας έρευνας να καταθέσουν.

Τα μέλη της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων έκαναν ένα δικομματικό αίτημα προς τον Μόλερ και την ομάδα έρευνας, τον προηγούμενο μήνα, προκειμένου να έχουν ενημέρωση από τον ίδιο για τα ευρήματα της έρευνας του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...