645
| Shutterstock

Αρέσει η μαριχουάνα στους αστακούς;

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2019, 14:38

Αρέσει η μαριχουάνα στους αστακούς;

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2019, 14:38

Ο θάνατός σου επίκειται. Και θα είναι επώδυνος. Λίγα λεπτά πριν όμως, σε ένδειξη ευσπλαχνίας, ο εκτελεστής σου σού πασάρει ένα τσιγαρλίκι…  Τι λέτε εσείς; Η Σαρλότ Τζιλ πάντως δήλωσε σχετικά στους New York Times: «Αν κάποιος μου πρόσφερε αυτή την επιλογή και έλεγε “θέλεις να κάνεις αυτό πρώτα;” θα απαντούσα με ένα ηχηρό “ναι”».

Η κυρία Τζιλ είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Charlotte’s Legendary Lobster Pound» στο Σάουθγουεστ Χάρμπορ του Μέιν στις ΗΠΑ, που είναι διάσημο για τα πιάτα των αστακών στο μενού του. Και επειδή μέρος της δουλειάς της είναι η θανάτωση των αστακών, θέλει να τους προσφέρει μια ανώδυνη βουτιά στο νερό που βράζει, με μερικές τζούρες μαριχουάνας. Τελευταία έχει ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος γύρω από το θέμα του βρασμού των αστακών ενώ είναι ακόμα ζωντανοί, η Ελβετία μάλιστα είναι η πρώτη χώρα που απαγόρευσε αυτή την βάρβαρη τακτική.

Τις τελευταίες ημέρες, λοιπόν, έχει δοθεί –και δικαίως- μεγάλη δημοσιότητα στις μεθόδους της Σαρλότ Τζιλ, η είδηση, εξάλλου, που έχει αρχίσει να κάνει το γύρο του κόσμου, έχει προκαλέσει  και μια  δόση υγιούς σκεπτικισμού: νιώθει πόνο ο αστακός; Μπορεί άραγε να «φτιαχτεί»; Και αν πράγματι μαστουρώνει, θα μπορούσε κάποιος που τον τρώει να απορροφήσει τη μαριχουάνα; Και τελικά όλα αυτά επιτρέπονται;

Η απάντηση στην τελευταία ερώτηση φαίνεται να είναι «όχι», τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Οι επιθεωρητές Υγείας της πολιτείας του Μέιν «αντιμετωπίζουν τα τρόφιμα που προσφέρονται στους καταναλωτές σε αδειοδοτημένους χώρους κατανάλωσης και επηρεάζονται από τη μαριχουάνα, όπως έχει περιγραφεί, ως νοθευμένα και ως εκ τούτου παράνομα», δήλωσε η Εμιλι Σπένσερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν, οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών από αστακούς που έχουν υποστεί ύπνωση με τη μαριχουάνα».

Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Σάρλοτ Τζιλ ποζάρει χαμογελαστή με έναν αστακό στο χέρι (Charlotte’s Legendary Lobster Pound/Facebook)

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων της με αστακούς, η Τζιλ κατέληξε ότι αναμφισβήτητα η μαριχουάνα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Σε μια σειρά δοκιμών, οι υπάλληλοι του εστιατορίου της έβαλαν έναν αστακό σε ένα μικρό δοχείο και πρόσθεσαν μερικά εκατοστά νερού. Κατόπιν διοχέτευσαν καπνό μαριχουάνας μέσω ενός σωλήνα μέχρι να γεμίσει το δοχείο και άφησαν εκεί μέσα τον αστακό για περίπου τρία λεπτά.

Πριν τον βάλουν στο δοχείο, ο αστακός κουνούσε την ουρά του και τις δαγκάνες του. Αλλά μετά την εισπνοή της μαριχουάνας, ήταν υπάκουος και γαλήνιος, είπε η Τζιλ. Εξακολουθούσε να είναι ζωντανός αλλά μπορούσες να τον αγγίξεις παντού χωρίς να γίνει επιθετικός. «Αυτή η μέθοδος είναι προτιμότερη», είπε, «από το να ρίξεις ένα ζωντανό αστακό σε βραστό νερό χωρίς μαριχουάνα».

Η 47χρονη Σάρλοτ Τζιλ έχει άδεια να καλλιεργεί μαριχουάνα στο σπίτι της καθώς στο Μέιν νομιμοποιήθηκε το 2017 η χρήση της από ενήλικες άνω των 21 ετών. Αλλά την περασμένη εβδομάδα έλαβε ειδοποίηση από το υγειονομικό τμήμα της πολιτείας  ότι χρησιμοποιεί μαριχουάνα με τρόπο που απαγορεύεται επειδή «υποτίθεται ότι μπορεί να την καπνίζει μόνον η ίδια και όχι οι αστακοί της».

Η ιδιοκτήτρια του «Charlotte’s Legendary Lobster Pound» δηλώνει φιλόζωη και λέει ότι είχε θέμα από τότε που άρχισε να σερβίρει αστακούς στο μαγαζί της, πριν από έξι χρόνια.  Και φέτος άρχισε να πειραματίζεται με την μαριχουάνα. Καθώς το πείραμα πήρε δημοσιότητα, μερικοί αναρωτήθηκαν μήπως το έκανε για λόγους μάρκετινγκ, αλλά η Τζιλ το αρνήθηκε.

Τα μέλη του προσωπικού εξέτασαν τα ούρα τους αφού έφαγαν αστακούς που είχαν εκτεθεί σε καπνό μαριχουάνας, είπε, αλλά δεν βρέθηκε κανένα ίχνος της ουσίας. Στο τελευταίο πείραμα, μάλιστα, ο 82χρονος πατέρας της κυρίας Τζιλ τρώει καθημερινά άφθονη ποσότητα «μαστουρωμένου» αστακού και σύντομα πρόκειται να κάνει εξέταση αίματος.

Ελπίζει, λοιπόν, ότι οι δοκιμές της θα μπορούσαν να αποδείξουν στο κράτος ότι οι αστακοί δεν απορροφούν τη μαριχουάνα. Από την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου όμως, φαίνεται ότι τα σχέδιά της για διάθεση αυτών των αστακών στο κοινό θα καθυστερήσουν, αφού η υγειονομική υπηρεσία δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως.