552
Η καλύτερη ημέρα της θητείας του ήταν η χθεσινή για τον πρόεδρο Τραμπ μετά τη δημοσίευση της σύνοψης της έκθεσης Μόλερ | REUTERS

Τι μέλλει γενέσθαι για τον Τραμπ μετά την έκθεση Μόλερ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2019, 13:41
Η καλύτερη ημέρα της θητείας του ήταν η χθεσινή για τον πρόεδρο Τραμπ μετά τη δημοσίευση της σύνοψης της έκθεσης Μόλερ
|REUTERS

Τι μέλλει γενέσθαι για τον Τραμπ μετά την έκθεση Μόλερ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2019, 13:41

Μετά από 675 ημέρες ερευνών, η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μόλερ για την εμπλοκή των Ρώσων στις προεδρικές εκλογές, δεν βρήκε τίποτα μεμπτό για τον αμερικανό πρόεδρο.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να αποδειχθεί κάποια συνεννόηση του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι Δημοκρατικοί όμως, δεν πείθονται και ζητούν την δημοσίευση της πλήρους έκθεσης και όχι της επιλεκτικής σύνοψης που ετοιμάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ.

Οι Times παρουσιάζουν όλα τα σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί από δω και πέρα:

Θα δει το φως της δημοσιότητας η πλήρης έκθεση Μόλερ;

Η έκθεση βρίσκεται στα χέρια του Γουίλιαμ Μπαρ, του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος θα αφαιρέσει το υλικό που έχει χαρακτηρισθεί ως απόρρητο και όσες λεπτομέρειες θεωρεί ότι δεν πρέπει να δημοσιευθούν. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι πρέπει να προστατευθούν αθώοι άνθρωποι και μέλη των υπηρεσιών αντικατασκοπείας. Αυτή η εκδοχή της έκθεσης θα δημοσιευθεί κάποια στιγμή.

Μπορεί το Κογκρέσο να πάρει στα χέρια του τον έλεγχο της έκθεσης;

Οι Δημοκρατικοί δηλώνουν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να εξαναγκάσουν τον υπουργό στη δημοσίευση της πλήρους έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων όλων των στοιχείων, αν δεν ικανοποιηθούν από την εκδοχή του Γουίλιαμ Μπαρ. Οι πρόεδροι των σχετικών επιτροπών του Κογκρέσου θα ενημερωθούν κατ’ιδίαν από τον υπουργό σχετικά με το απόρρητο υλικό, αλλά οι Δημοκρατικοί έχουν πει ότι θα αρνηθούν την ενημέρωση και θα ζητήσουν πλήρη διαφάνεια.

Χαμογελαστός, αφού διάβασε την έκθεση Μόλερ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, βγαίνει από το σπίτι του
Ποιες είναι οι κατηγορίες για παρεμπόδιση της έρευνας από τον αμερικανό πρόεδρο;

Υπήρχαν ισχυρισμοί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ καθαίρεσε τον Τζέιμς Κόμι από τη θέση του διευθυντή του FBI ώστε να αποτρέψει την διερεύνηση των δεσμών του με τη Ρωσία. Ο Τραμπ καταφέρθηκε επανειλημμένα κατά της έρευνας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προεδρικής αμνηστίας, που θα μπορούσε να είχε επηρεάσει τους μάρτυρες. 

Η τετρασέλιδη περίληψη της έκθεσης Μόλερ, που δόθηκε στη δημοσιότητα
Ποια ερωτήματα μένουν αναπάντητα;

Ο Ρότζερ Στόουν, ο επί σειρά ετών σύμβουλος του Τραμπ, πρόκειται να δικαστεί τον Νοέμβριο με τις κατηγορίες ότι είπε ψέμματα και προσπάθησε να παρεμποδίσει την έρευνα του Κογκρέσου για τις παρεμβάσεις των Ρώσων στις προεδρικές εκλογές. Ο Αντριου Μίλερ, πρώην βοηθός του Στόουν, αρνήθηκε να υπακούσει στην εντολή του δικαστηρίου να καταθέσει για τους δεσμούς του Στόουν με τα Wikileaks και εξακολουθεί να διώκεται. Οι ποινές δύο συνεργατών του Τραμπ, του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν και του στελέχους της προεκλογικής εκστρατείας Ρικ Γκέιτς, που παραδέχθηκαν ότι έλεγαν ψέμματα στο FBI, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ, που συνέταξε την έκθεση μετά από έρευνες 22 μηνών
Θα απονείμει ο Τραμπ αμνηστία σε όσους έχουν καταδικαστεί από τον Μόλερ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει πια σχέσεις με τον πρώην δικηγόρο του, Μάικλ Κόεν, ο οποίος δήλωσε στο Κογκρέσο, ότι δεν θα δεχόταν αμνηστία από τον πρόεδρο για να γλυτώσει την τριετή φυλάκιση. Για τον Πολ Μάναφορτ, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι είναι «καλός άνθρωπος» και ότι η αμνηστία είναι υπό σκέψη. Τα περισσότερα εγκλήματα που οδήγησαν στην ποινή επταετούς φυλάκισης, έχουν να κάνουν με τραπεζικές και φορολογικές απάτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...