228
O Πέδρο Σάντσεθ άφησε εκτός κυβέρνησης τους Podemos παρά τη στήριξη που του παρείχαν στην πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι | Εmilio Naranjo/Pool via REUTERS

Χωρίς Podemos τελικά η κυβέρνηση Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2018, 17:00
O Πέδρο Σάντσεθ άφησε εκτός κυβέρνησης τους Podemos παρά τη στήριξη που του παρείχαν στην πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι
|Εmilio Naranjo/Pool via REUTERS

Χωρίς Podemos τελικά η κυβέρνηση Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2018, 17:00

Ονειρο ήταν και πάει. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν θα δει τελικά κανέναν από τους Podemos να υπουργοποιείται, καθώς απόφαση και επιλογή του νέου πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είναι όλοι οι υπουργοί του να προέρχονται αποκλειστικά από τις τάξεις των Σοσιαλιστών.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό την Κυριακή η εκπρόσωπος του Σάντσεθ, Μαργκαρίτα Ρόμπλες, η νέα κυβέρνηση δεν θα διαθέτει κανέναν υπουργό που να προέρχεται από άλλο κόμμα πέραν του Σοσιαλιστικού και Εργατικού Κόμματος (PSOE).

Αυτό σημαίνει ότι ο Σάντσεθ, που κατάφερε να ρίξει τον συντηρητικό Ραχόι με τη στήριξη του Ιγκλέσιας και των Podemos στην ψηφοφορία της πρότασης μομφής, θα προχωρήσει τελικά στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

Σε σχετικό ερώτημα που της έγινε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής της συνέντευξης (αν δηλαδή θα υπάρχουν στη νέα κυβέρνηση μέλη των Podemos),  η εκπρόσωπος του Σάντσεθ δεν θα μπορούσε αν ήταν πιο σαφής;  «Όχι. Όχι. Η θέση του Πέδρο Σάντσεθ είναι καθαρή. Θα είναι μια κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας».

Οι Podemos πάντως, είχαν δηλώσει ότι θα επιθυμούσαν να βρίσκονται στη κυβέρνηση και αυτό γιατί, όπως είχε εξηγήσει ο Πάμπλο Εχενίκε (εκ των ηγετικών στελεχών των Podemos), μία μονοκομματική σοσιαλιστική κυβέρνηση με 84 βουλευτές θα ήταν «περισσότερο ασταθής σε σύγκριση με μια κυβέρνηση που θα περιελάμβανε και άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Η σύνθεση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεταξύ των μελών της και ανεξάρτητοι, εκτός Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...