211
Ο Καρθίκ Νεμάνι παραλαμβάνει το βραβείο του | REUTERS/Aaron P. Bernstein

Η «κοινωνία» του έδωσε τη νίκη στον αμερικανικό εθνικό διαγωνισμό ορθογραφίας

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2018, 19:18
Ο Καρθίκ Νεμάνι παραλαμβάνει το βραβείο του
|REUTERS/Aaron P. Bernstein

Η «κοινωνία» του έδωσε τη νίκη στον αμερικανικό εθνικό διαγωνισμό ορθογραφίας

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2018, 19:18

Μια ελληνική λέξη ήταν αυτή που έφερε στον 14χρονο Καρθίκ Νεμάνι από το ΜακΚίνι του Τέξας τη νίκη στον αμερικανικό εθνικό διαγωνισμό ορθογραφίας Spelling Bee.

Ο Νεμάνι συλλάβισε σωστά τα γράμματα της λέξης «koinonia», ελληνικής φυσικά ρίζας αλλά σπανίως χρησιμοποιούμενης στα Αγγλικά λέξης που σημαίνει την κυρίως τη θεία κοινωνία.

Ηταν μια έντονη μάχη για τον νεαρό μαθητή σε έναν διαγωνισμό που κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες καθηλώνει τους Αμερικανούς.

Οι μαθητές που μετέχουν από όλη τη χώρα καλούνται να συλλαβίσουν σωστά τις σπάνιες και δύσκολες λέξεις.

Για να τα καταφέρει ο νικητής χρειάστηκε να συλλαβίσει λέξεις όπως «praxitelean» (αυτός που αναφέρεται στον γλύπτη Πραξιτέλη), «condottiere» (ένα είδος ισπανού ιππότη-μισθοφόρου), «ankyloglossia» (αγκυλογλωσσία, η περιορισμένη κίνηση της γλώσσας), «shamir» (ένα είδος μικρού σκουληκιού), «haecceitas» (η κατάσταση της ύπαρξης του ατόμου) και «jagüey» (δέντρο της ανατολικής Ινδίας).

2018-06-01T030902Z_1860262985_RC19C66FFDF0_RTRMADP_3_USA-SPELLINGBEE
Η Νάισα Μόντι έφτασε στον τελικό, αλλά έχασε (REUTERS/Aaron P. Bernstein)

Ο Νεμάνι παρέμεινε πολύ ψύχραιμος σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού και μόνο όταν συλλάβισε σωστά την «koinonia» και κέρδισε, τότε έδειξε να ενθουσιάζεται.

Πολύ συχνά οι νικητές του Spelling Bee είναι παιδιά μεταναστών από την Ασία. Ο Νεμάνι εξάλλου είναι ο 11ος νικητής ή φιναλίστ τα τελευταία 14 χρόνια με καταγωγή από τη Νότια Ασία.

Το έπαθλο είναι 40.000 δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News