595
Γαλλική φρεγάτα τύπου FREMM | DNCS

Γιατί «προσάραξε» το σχέδιο για την παραχώρηση των γαλλικών φρεγατών

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2018, 11:17
Γαλλική φρεγάτα τύπου FREMM
|DNCS

Γιατί «προσάραξε» το σχέδιο για την παραχώρηση των γαλλικών φρεγατών

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2018, 11:17

Η είδηση την περασμένη Παρασκευή για την παραχώρηση από τη Γαλλία στην Ελλάδα με χρονομίσθωση δύο υπερσύγχρονων φρεγατών, την ώρα που η ένταση με την Τουρκία είχε ανέβει σε ανησυχητικά επίπεδα, τάραξε τα νερά.

Ερωτώμενος την ίδια ημέρα, 20 Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης είχε επιβεβαιώσει την είδηση και είχε μάλιστα εξηγήσει ότι «οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, έχει προηγηθεί μια ολόκληρη διαδικασία, είναι έτοιμες. Είναι δυνατόν να πλεύσουν και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέσα στο καλοκαίρι».

Πράγματι η απόκτηση των φρεγατών FREMM από τη Γαλλία -ή μάλλον η πρόθεση απόκτησης – μετρά πάνω από μια δεκαετία και έχει περάσει από πολλές φάσεις και το δημοσίευμα της «Καθημερινής» υποδείκνυε ένα καλό τέλος. Ο κ. Κουβέλης είχε απλώς υπογραμμίσει ότι για το καλό τέλος έβαλε το χέρι του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμφώνησε για το θέμα με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Οι λεπτομέρειες αυτής της πολύ εντυπωσιακής παραχώρησης, το ερώτημα αν είναι οι γαλλικές FREMM αυτό που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό και τι θα γίνει μετά το 2023 με την ενίσχυση του ΠΝ και με τις ακόμη πιο σύγχρονες επίσης γαλλικές φρεγάτες Belharra, συζητήθηκαν πολύ.

Αλλά το τρόπον τινά «θαύμα» της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με δύο υπερσύγχρονα και εξοπλισμένα πλοία σε μια κρίσιμη συγκυρία κράτησε λιγότερο από τρεις ημέρες.

Δηλώσεις της υπουργού Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί και ένα δημοσίευμα σε εξειδικευμένη γαλλική ιστοσελίδα φαίνεται ότι έβαλαν πάγο στο σχέδιο και ακύρωσαν τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς. Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση είτε από το γαλλικό υπουργείο είτε από το γαλλικό ΠΝ.

Η Παρλί βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Τουλόν, όπου είναι ο βασικός ναύσταθμος της Γαλλίας, για να συναντήσει τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην πρόσφατη επιχείρηση στη Συρία. Μεταξύ αυτών και πλοία που θα παραχωρούνταν στην Ελλάδα. Εκεί δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα παραχώρησης των δύο πλοίων καθώς θεωρούνται απαραίτητα στις επιχειρησιακές ανάγκες της Γαλλίας.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα σε γαλλική ιστοσελίδα με ειδίκευση σε θέματα του Πολεμικού Ναυτικού υποστηρίζει ότι «το Παρίσι δεν δανείζει φρεγάτες στην Αθήνα». Προσθέτει ότι η υπουργός Αμυνας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης, ενώ και από το γαλλικό ΠΝ εκφράζονται αντιρρήσεις για το πόσο εφικτό θα είναι να υλοποιηθούν οι αποστολές με λιγότερα πλοία.

Χθες, Δευτέρα, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αν και κατά πληροφορίες έγιναν συζητήσεις για τις φρεγάτες. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την πολύωρη συνεδρίαση το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρχε αναφορά στο ζήτημα, αλλά ούτε και στο εξίσου καυτό θέμα της αναβάθμισης των F16.

Ο γαλλικός Τύπος επανήλθε στο θέμα, με την La Τribune να μιλά για παρανοήσεις μεταξύ Παρισιού και Αθήνας:

Η Ελλάδα, όπως γράφει, «ανακοινώνει ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία. Στηρίζεται σε τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Από την πλευρά της η γαλλίδα υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι “δεν υπάρχει είδηση, αν και φυσικά είμαστε διαθέσιμοι στους έλληνες φίλους μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο στενά”. Διευκρινίζεται ότι η Γαλλία δεν έχει αναλάβει δέσμευση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ειδικά επειδή το Πολεμικό Ναυτικό δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να δανείσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα».

Τι συνέβη; Φταίνε οι Γάλλοι ή οι Ελληνες; Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην υπήρξε σχετική συνεννόηση του Εμανουέλ Μακρόν με την υπουργό του, όταν έταξε στον κ. Τσίπρα τις δύο φρεγάτες. Μια άλλη εκδοχή είναι η ελληνική πλευρά να βιάστηκε να θεωρήσει ως κλεισμένο ντιλ κάτι που συμφωνήθηκε προφορικά και από τηλεφώνου. Και μια τρίτη είναι να άλλαξε γνώμη η Ελλάδα ως προς την αναγκαιότητα των φρεγατών και να περιμένει από τους «φίλους Γάλλους» άλλα πλοία με μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...