814
Στιγμιότυπο από παλαιότερη σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας | Κώτσιαρης Γιάννης / InTimeNews

ΚYΣΕΑ: Συζήτησαν για τα F16 – Καμία αναφορά στις φρεγάτες

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2018, 23:19
Στιγμιότυπο από παλαιότερη σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας
|Κώτσιαρης Γιάννης / InTimeNews

ΚYΣΕΑ: Συζήτησαν για τα F16 – Καμία αναφορά στις φρεγάτες

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2018, 23:19

Αγώνα δρόμου για να ληφθούν οι αποφάσεις που θα ενεργοποιήσουν εξοπλιστικά προγράμματα, με σκοπό να θωρακιστούν οι ένοπλες δυνάμεις και να σταλεί το μήνυμα στην Αγκυρα ότι η αποτρεπτική δύναμη του ελληνικού στρατού θα ενισχυθεί, κάνει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας, (δηλαδή, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ) συγκλήθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου τρεις ώρες, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Κατά πληροφορίες, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της αναβάθμισης των F16, ενώ αποφασίστηκε η ενεργοποίηση υπο-προγράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27.

Επί τάπητος, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είχαν γίνει γνωστά πριν κλείσουν οι πόρτες του Μαξίμου για τη συνεδρίαση, τέθηκε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F16. Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές: οι Αμερικανοί έχουν δώσει περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου για να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην παραγγελία με τις προσφερόμενες σήμερα τιμές. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν αποφασίσει να αναβαθμίσουν τα 85 πιο σύγχρονα αμερικανικά F16 που έχει η Πολεμική Αεροπορία (πρόκειται για 55 αεροσκάφη F16 Block 52+ και 30 μαχητικά τύπου F16 Block 52+ Advanced), τα οποία θα εκσυγχρονιστούν στην πιο νέα έκδοση Viper.

Το κόστος της συγκεκριμένης προμήθειας αναμένεται να φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ, αν και στο Πεντάγωνο λένε ότι στην τελική τιμή θα συμπεριληφθεί και το πρόγραμμα Follow On Support ώστε τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη να έχουν υψηλή διαθεσιμότητα και για τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 σχεδιάζεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2021, δηλαδή σε τρία χρόνια από σήμερα.

Τα μηνύματα για την συγκεκριμένη αναβάθμιση ήταν θετικά, μολονότι οι τελικές αποφάσεις του οργάνου δεν είχαν γίνει γνωστές.

Στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε και η προμήθεια υλικών για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage των οποίων η διαθεσιμότητα είναι χαμηλή, κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Οι Γάλλοι έχουν προτείνει αναβάθμιση των Mirage 2000 και 2000-5, όμως το κόστος ανέρχεται στα 860 εκατ. ευρώ και θεωρείται απαγορευτικό με δεδομένα τα διαθέσιμα κονδύλια.

Συντήρηση Mirage

Η Αθήνα θέλει να υπογράψει με το Παρίσι σύμβαση Follow On Support ώστε να έχει διαθέσιμα όσο το δυνατόν περισσότερα Mirage 2000-5, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα. Κι αυτό διότι τα γαλλικά αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν τους πυραύλους cruise τύπου Scalp που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία, το μοναδικό στρατηγικό όπλο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου εναντίον εγκαταστάσεων του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ, τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν εννέα πυραύλους τύπου Scalp για την καταστροφή στόχων στη Συρία.

Σε μια εποχή που η τουρκική αναθεωρητική πολιτική ξεδιπλώνεται μέρα με την ημέρα, τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης θεωρούν ότι η απόφαση ενίσχυσης του στόλου των Mirage με ανταλλακτικά θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής. Το ερώτημα ωστόσο είναι πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει ο εφοδιασμός της Πολεμικής Αεροπορίας με ανταλλακτικά που θα ξαναδώσουν ζωή στα γαλλικά μαχητικά.

Η ελληνική πλευρά θέλει να ισχυροποιήσει και τις ναυτικές της δυνάμεις, με δεδομένη την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο αλλά και την πρόθεση της Λευκωσίας να συνεχίσει την προσπάθεια για να πετύχει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Οπως θέλει το ρεπορτάζ (βλ. «Καθημερινή», 20 Απριλίου), το πρωθυπουργικό γραφείο και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έδωσαν εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών να υποβάλουν επίσημο αίτημα στη Γαλλία για την απόκτηση δύο φρεγατών τύπου Fremm μέσω χρονομίσθωσης (leasing).

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης είπε ότι η Αθήνα θέλει να έχουν έρθει οι δύο γαλλικές φρεγάτες μέσα στο καλοκαίρι. Ο φιλόδοξος στόχος να ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Αύγουστο είναι δύσκολο να επιτευχθεί αφού εκτός των άλλων πρέπει να διευθετηθούν εγκαίρως δύσκολες λεπτομέρειες και συμβατικές δυσκολίες σχετικά με τον επιμερισμό των κινδύνων που κρύβει το πρόγραμμα leasing.

Οι Γάλλοι «διαψεύδουν» Κουβέλη

Δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο, πάντως, θέλουν την υπουργό Aμυνας, Φλοράνς Παρλί, να διαψεύδει ότι το Παρίσι πρόκειται να μισθώσει δύο φρεγάτες FREMM στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Σύμφωνα την ιστοσελίδα Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, η Παρλί έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών. Πηγή της ιστοσελίδας αποκάλεσε τις ελληνικές αξιώσεις «παντελώς ανεδαφικές». Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση με τη θέση του γαλλικού υπουργείου.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως μια παραχώρηση των φρεγατών θα μείωνε την επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εδώ είναι ότι με τον κ. Καμμένο να μη συζητά στο ΚΥΣΕΑ το θέμα των φρεγατών και με τους Γάλλους να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, διαψεύδεται με εκκωφαντικό τρόπο ο αν. υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα διαβεβαίωνε ότι η χρονομίσθωση των δύο πολεμικών πλοίων συμφωνήθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Μια ερμηνεία είναι ότι η ελληνική πλευρά άλλαξε μέσα σε λίγες ημέρες γνώμη και δρομολογεί την απόκτηση από τη Γαλλία δύο άλλων μεγαλύτερων πλοίων με μεγαλύτερη δύναμη πυρός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...