329
| Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια και το… brain drain

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2016, 13:59

Οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια και το… brain drain

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2016, 13:59

Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων σχεδόν στο μισό όπως επίσης και αλλαγές στη δομή τους μέσω του εξορθολογισμού στη χορήγηση των επιδομάτων.

Στόχος των αλλαγών είναι αφενός η εξίσωση των αποδοχών για τις περιπτώσεις που υπάρχουν παρόμοιες εργασιακές συνθήκες. Από την άλλη, θα διατηρηθούν και κάποιες ειδικές περιπτώσεις χορήγησης επιδόματος (για παράδειγμα, για επικίνδυνες εργασίες), ενώ άλλα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό.

Οπως αναφέρει το Σάββατο η «Καθημερινή», στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο οι γιατροί και οι πανεπιστημιακοί να λάβουν κάποιες λελογισμένες αυξήσεις μέσα από τις αλλαγές στα ειδικά τους μισθολόγια. Στόχος του Μαξίμου είναι να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τους κλάδους όπου αυτή τη στιγμή παρατηρείται φυγή προς το εξωτερικό προσωπικού με υψηλή κατάρτιση (brain drain).

Ακόμα και αν υπάρξουν μειώσεις μετά την αλλαγή στο σύστημα των επιδομάτων, αυτές θα καλυφθούν από την προσωπική διαφορά, ενώ στο μέλλον αυτή θα αντισταθμίζεται από τις προαγωγές και την μισθολογική ωρίμανση.

Η κυβέρνηση επιδιώκει οι αλλαγές να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, να μην προκύπτει δηλαδή ούτε επιβάρυνση, ούτε οφέλη για τον προϋπολογισμό. Αυτό όμως θα αφορά συνολικά τα ειδικά μισθολόγια, με άλλα λόγια, τυχόν αυξήσεις σε ένα από αυτά θα εξισορροπούνται με ισόποσες μειώσεις σε άλλο.

Από τις αλλαγές επηρεάζονται 188.000 δημόσιοι υπάλληλοι από το σύνολο των 658.000 (ποσοστό που φτάνει το 26%)

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα μέτρα, τα σχεδία αφορούν καταρχάς τον περιορισμό του αριθμού των μισθολογίων. Για παράδειγμα θα υπάρχει ένα για όλους τους διδάσκοντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΤΕΙ, κλπ), ενδεχομένως με σημείο αναφοράς τον μισθό του καθηγητή.

Προωθείται ακόμη η κατάργηση του χρονοεπιδόματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων. Διαφορετική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα μισθολόγια των ενστόλων και των δικαστικών λειτουργών.

Το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι αν εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω, ενδεχομένως να μη χρειαστεί να «παγώσουν» οι ωριμάνσεις των ειδικών μισθολογίων ούτε να προσδιοριστούν ισοδύναμα μέτρα, καθώς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των εν λόγω αλλαγών είναι παρόμοιο με εκείνο που θα προέκυπτε από το διετές «πάγωμα» των ωριμάνσεων, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...