344
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ. Σε ελάχιστα πλέον συμφωνούν... | Photo by Stephen Jaffe/IMF via Getty Images/Ideal Images

Τι κρύβεται πίσω από την έκθεση για το ΔΝΤ

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ. Σε ελάχιστα πλέον συμφωνούν...
|Photo by Stephen Jaffe/IMF via Getty Images/Ideal Images

Τι κρύβεται πίσω από την έκθεση για το ΔΝΤ

Η εξαίρεση της Ελλάδας από την χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων που κατόπιν εισηγήσεως του gερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χορηγήθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία, δεν επιβεβαίωσε μόνο την τιμωρητική τακτική που το Βερολίνο επιφυλάσσει για τη χώρα μας και τις πολιτικές του προτιμήσεις, αλλά έκανε έξαλλους κύκλους της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Θεωρούν την κίνηση Σόιμπλε προκλητική διότι εκτιμούσαν πως είχε την ευκαιρία να κάνει μια τακτική υποχώρηση χωρίς πολιτικό κόστος με αφορμή την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά επέλεξε να εμμείνει στις θέσεις του. Το ζήτημα Σόιμπλε είναι εδώ και καιρό κομβικό για την Ουάσιγκτον σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Η πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο στην Ευρώπη δημιουργεί αστάθεια στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που χρειάζεται μια αισθητή ανάκαμψη της Ευρώπης για να ισορροπήσει με ασφάλεια. Το ζήτημα αυτό μάλλον συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και φαίνεται πως υιοθετήθηκε κάποια τακτική αντιμετώπισής του.

Στην αμερικανική φαρέτρα υπάρχουν τρία κυρίως υπερόπλα:

1. Η πίεση για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω του ΔΝΤ, στην οποία εντάσσεται και η χθεσινή έκθεση του ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office – ΙEO) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που αποκαλύπτει τις συνθήκες που οδήγησαν στο Μνημόνιο 1 και το πώς το Ταμείο παρέκαμψε τους «απαράβατους» έως τότε κανόνες του προκειμένου να ικανοποιηθεί η «εντολή» των Ευρωπαίων, δηλαδή του Βερολίνου, και να μη γίνει η απαιτούμενη αναδιάρθρωση.

2. Η πίεση στην Deutsche Bank, τα καθαρά κέρδη της οποίας μειώθηκαν σε μόλις 18 εκατ. ευρώ από 796 εκατ. ευρώ πριν από ένα έτος το β΄ τρίμηνο του 2016, ενώ η μετοχή της έχει κάνει βουτιά 44% από την αρχή του έτους.

3. Η πίεση για την υπογραφή της συμφωνίας Transatlantic Trade Investment Partnership (TTIP) μέχρι το τέλος του έτους.

Εγκυροι παρατηρητές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην Ουάσιγκτον, εκτιμούν πως η αντιπαλότητα Ουάσιγκτον – Βερολίνου θα ενταθεί γιατί εμπλέκονται πολλές σκοπιμότητες στην συγκυρία (Brexit, αμερικανικές εκλογές, συγκέντρωση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κ.ά.) και πολλοί επιδιώκουν το μέτωπο αυτό να έχει κλείσει πριν την αλλαγή στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...