798
Η εφημερίδα «Αυγή» στα κυβερνητικά έδρανα. Μια εικόνα αρκετά συμβατή με τα πράγματα | InTime News

Τα αναπάντητα ερωτήματα για την «Αυγή»

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2016, 11:38
Η εφημερίδα «Αυγή» στα κυβερνητικά έδρανα. Μια εικόνα αρκετά συμβατή με τα πράγματα
|InTime News

Τα αναπάντητα ερωτήματα για την «Αυγή»

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2016, 11:38

Οπου υπάρχει καπνός μπορεί να υπάρχει φωτιά, αλλά σίγουρα υπάρχουν… δάνεια από τράπεζες. Η κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της εφημερίδας «Αυγή», Δημήτρη Στούμπου, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ, άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ο κ. Στούμπος πήγε στη Βουλή με σκοπό να αναδείξει τις διαφορές της «Αυγής» από τα  λεγόμενα συστημικά μέσα. Ωστόσο, η κατάθεση του προκάλεσε περισσότερα προβλήματα καθώς αναδείχθηκαν οι σχέσεις της εφημερίδας με offshore και, ασφαλώς, το πλαίσιο της δανειοδότησής της.

Ο κ. Στούμπος παραδέχθηκε, λοιπόν, ότι η εφημερίδα είχε δανειοδοτηθεί από την Εθνική Τράπεζα το 2009, επί Κώστα Καραμανλή, με 1.200.000 ευρώ. Την εποχή, δηλαδή, που η ίδια όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι μεσουρανούσε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής – κόμματα, τράπεζες και ΜΜΕ. Το ζήτημα προκαλείται από το γεγονός ότι η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την εφημερίδα είναι άμεση. Για τους μη γνωρίζοντες: ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει άνω του 40% των μετοχών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, έστω κι αν απέφυγε να το αναφέρει ο Στούμπος, ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να χορηγηθεί το δάνειο του 2009.

Με την παρέμβαση Τσίπρα, λοιπόν, η «Αυγή» δανειοδοτήθηκε συνολικά με 1,5 εκατ. ευρώ.  Το ποσό ίσως δείχνει μικρό, αλλά για μια εφημερίδα με ισχνή κυκλοφορία ήταν μάλλον μεγάλο και οι τράπεζες δεν έδειχναν πρόθυμες να το εγκρίνουν, όπως κατέθεσε και ο Στούμπος.

Η δανειοδότηση της «Αυγής» από την κυβέρνηση Καραμανλή (Μάρτιος 2009) ίσως να είναι συμπτωματική. Η πολιτική δέσμευση Τσίπρα στην Εθνική Τράπεζα για την ταμειακή στήριξη της «Αυγής», όπως και η χρηματοδότηση από την Κουμουνδούρου μέσω της συμμετοχής στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ανοίγει νομικοπολιτικά θέματα: μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει κρατική επιχορήγηση και να τη δαπανά για τις λειτουργικές και εκλογικές ανάγκες του κόμματος;

Η χρηματοδότηση της «Αυγής» από το κόμμα δεν προβλέπεται και παραβιάζει τη νομοθεσία – όπως τουλάχιστον το έθεσαν αρκετοί αντιπολιτευόμενοι βουλευτές. Ο κ. Στούμπος θεώρησε ότι απάντησε επαρκώς, αλλά νομικά δεν προσέφερε διέξοδο: «Το βλέπω αποδεκτό και νόμιμο γιατί δεν έγινε για να επηρεάσει τη λειτουργία μιας εταιρείας, αλλά για να υποστηρίξει την έκδοση μιας μικρής ιστορικής εφημερίδας ώστε να συνεχίσει την προσπάθειά της…».

H εταιρεία Ατλας

Περίπου με τον ίδιο τρόπο επιχείρησε να ξεπεράσει και τον χαμό που έγινε στην Εξεταστική για την κυπριακή Ατλας, η οποία έχει επενδύσει στην εφημερίδα, κατέχοντας κάτι λιγότερο από το 3% των μετοχών της. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις για την offshore από τη Λευκωσία ο διευθύνων σύμβουλος αρνήθηκε πεισματικά να πει ονόματα, αλλά για τις προθέσεις των επενδυτών σχεδόν ορκίστηκε ότι υπήρξαν και παραμένουν αγνές: «Είναι υποστηρικτές της προσπάθειας να παραμείνει ανοιχτή “Η Αυγή” και η φωνή της όχι γιατί περιμένουν να κερδίσουν κάτι προοπτικά… Δεν υπάρχει κυπριακή offshore. Εχει συγκεκριμένο τίτλο. Ισως είναι καταπιστευματική, σας διαβεβαιώ ότι είναι νόμιμη η εταιρεία, συνεπώς συνεχίστε το ψάξιμο. Σας ενοχλεί, φαίνεται, που μένει ανοιχτή “Η Αυγή”…» διαμαρτυρήθηκε, ενώ λίγο αργότερα πέρασε και στην αντεπίθεση: «Εχουμε μετόχους κι άλλες δύο εταιρείες ελληνικές, δεν βλέπω να ασχολείστε με αυτό. Η κυπριακή εταιρεία συμμετέχει ως νομικό πρόσωπο και όχι ως ιδιώτες. Δεν έχω υποχρέωση να σας πω το πρόσωπο».
«Μα είναι ένας από τους πέντε βασικούς μετόχους σας… Δεν γνωρίζετε αν τα χρήματα που ήρθαν είναι φορολογημένα, αν είναι μαύρα κι αν κρύβονται άλλα συμφέροντα από πίσω;» ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ, αλλά δεν κατάφερε να πάει απάντηση.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο κ. Στούμπος ενοχλήθηκε και από τις ερωτήσεις για τη διαφήμιση που άρχισε να ρέει προς την «Αυγή» με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αλλά δεν μπορούσε να μην αποδεχθεί την αλήθεια των αριθμών, ενώ περίπου αναγνώρισε ότι η καχυποψία είναι δικαιολογημένη. Κυρίως μέσω του τραπεζικού δικτύου, από το 2014 στο 2015 έφθασαν στο ταμείο της «Αυγής» 490.000 ευρώ επιπλέον διαφήμιση. «Μήπως επηρέασε η νίκη ΣΥΡΙΖΑ;» ρωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος και δεν το απέκλεισε. «Είναι προφανές ότι και κάποιοι άλλοι αξιολογούσαν καταστάσεις και συγκυρίες εκτός από εμάς που προσπαθούσαμε να πάρουμε διαφήμιση» σχολίασε.

Μετά από ερωτήσεις των Ανδρέα Λοβέρδου, Κώστα Τζαβάρα και Γιώργου Μαυρωτά, είπε ότι το δάνειο χορηγήθηκε με μόνες εγγυήσεις τα έσοδα από τις πωλήσεις της εφημερίδας που δεν ξεπερνούν τα 1.500 φύλλα, την ιστορικότητα του Μέσου και μια επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ προς την τράπεζα που ως βασικός μέτοχος δήλωνε ότι εγγυάται για το δάνειο. Σαν να μην έφτανε αυτό το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Αυγής» παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει οικονομικά την εφημερίδα, είτε μέσα από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε με άλλο τρόπο.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν αρκετά μέλη της επιτροπής, η δήλωση του κ. Στούμπου αποτελεί «καρφί» για το κυβερνητικό κόμμα με αυστηρές συνέπειες καθώς ο νόμος απαγορεύει στα κόμματα να δαπανούν την κρατική χρηματοδότηση για την στήριξη ανώνυμων εταιριών και προβλέπει ότι τα ποσά διατίθενται μόνο για λειτουργικές και εκλογικές δαπάνες ή για την στήριξη ιδρυμάτων μελετών.

Τέλος, τα μέλη της Εξεταστικής ενημερώθηκαν από τον κ. Στούμπο ότι οι Σκουρλέτης και Φίλης ήταν μέτοχοι της «Αυγής», αλλά λόγω της υπουργοποίησής τους αποχώρησαν θεωρώντας πως ήταν ασυμβίβαστο να είναι μέτοχοι σε μια εφημερίδα και ταυτόχρονα να κατέχουν υπουργικό θώκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...