426
Ο Αλέξης Τσίπρας ως άλλος... Ερντογάν θέλει να ελέγξει τα ΜΜΕ, αναφέρει η FAZ | Nikos Libertas / SOOC

FAZ: O Τσίπρας, τα κανάλια και ο… Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2016, 10:48
Ο Αλέξης Τσίπρας ως άλλος... Ερντογάν θέλει να ελέγξει τα ΜΜΕ, αναφέρει η FAZ
|Nikos Libertas / SOOC

FAZ: O Τσίπρας, τα κανάλια και ο… Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2016, 10:48

Ποιος ο λόγος να αναγορεύεται ο Ταγίπ Ερντογάν ως ο μοναδικός ηγέτης κράτους που θέλει να ελέγξει τα μίντια; Για τη γερμανική εφημερίδα FAZ, (Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ) υπάρχει και άλλος πολιτικός που φιλοδοξεί να κάνει το ίδιο: ο Αλέξης Τσίπρας!

Με αφορμή τη δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας εστιάζει στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει υπό την καθοδήγησή της την πληροφόρηση. «Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ό,τι μπορεί για να έχει σημαντική επιρροή στο τηλεοπτικό πεδίο», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο και σημειώνει ότι η ΝΔ φοβόταν εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση προχωράει σε ένα ακόμη αυταρχικό εγχείρημα που στόχο είχε να ελέγξει τα τηλεοπτικά κανάλια, να τα μειώσει σε αριθμό, να βάλει περιορισμούς σε εκείνα που δεν ήταν φίλα προσκείμενα και γενικώς να θέσει υπό την καθοδήγησή της νευραλγικούς τομείς της δημόσιας ζωής (βλ. Δικαιοσύνη).

Βέβαια, σημειώνει η εφημερίδα, τελικά ο ΣΚΑΪ, ένας τηλεοπτικός σταθμός που δεν πρόσκειται στην κυβέρνηση, κατάφερε να πάρει άδεια και μάλιστα την πρώτη που δημοπρατήθηκε. Από την άλλη, όμως, νικητής της βραδιάς θα πρέπει να θεωρείται ο Γιάννης Καλογρίτσας, ο γιος του γνωστού κατασκευαστή και πρώην ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Πρώτη». Η FAZ σημειώνει ότι ο πατήρ Καλογρίτσας είχε επαγγελματικές σχέσεις με τον πατέρα του Αλέξη Τσίπρα, επομένως εύλογα κανείς μπορεί να υποθέσει ότι τώρα έλαβε ως «δώρο» την τηλεοπτική άδεια. Τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση έλεγε πως με τον διαγωνισμό θα σταματήσει τη φαύλη σχέση κράτους και καναλαρχών.

Το άλλο πρόσωπο που κυριάρχησε στο διαγωνισμό, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ήταν ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο άνθρωπος που διώκεται για στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο, που φέρεται, όπως σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung να βοήθησε τη Ρένα Δούρου να γίνει περιφερειάρχης Αττικής και που ακόμη δεν έχει την υλικοτεχνική υποδομή για να στηρίξει έναν τηλεοπτικό σταθμό.

Παράλληλα, το άρθρο κάνει μνεία στους ηττημένους, αλλά και σε εκείνους που δεν πήραν καν μέρος στο διαγωνισμό. Ετσι αναφέρεται στον Alpha που αν και πρώτος σε τηλεθέαση έμεινε χωρίς άδεια, ενώ το πάλαι ποτέ ισχυρό ΜΕΓΚΑ των Ψυχάρη, Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα έμεινε νωρίς νωρίς εκτός νυμφώνος.

Κατά την εφημερίδα, είναι φανερή η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ελέγξει τα ΜΜΕ όπως κάνει και ο Ερντογάν. Η πρώτη κίνηση που έκανε ήταν να ανοίξει ξανά την ΕΡΤ που είχε κλείσει η ΝΔ και τώρα να ορίσει νέους κανόνες για τα ιδιωτικά κανάλια. Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι έντονες, ενώ ακόμη και η ΕΣΗΕΑ που ήταν απέναντι στη ΝΔ τώρα στρέφει τα βέλη της κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...