354
Ο ασημένιος ολυμπιονίκης σχηματίζει το «Χ» από το βάθρο | REUTERS/Lucy Nicholson

Φεγίσα Λιλέσα: Μπορεί μία χειρονομία να τον οδηγήσει στην εκτέλεση;

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2016, 11:20
Ο ασημένιος ολυμπιονίκης σχηματίζει το «Χ» από το βάθρο
|REUTERS/Lucy Nicholson

Φεγίσα Λιλέσα: Μπορεί μία χειρονομία να τον οδηγήσει στην εκτέλεση;

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2016, 11:20

O Φεγίσα Λιλέσα τερμάτισε δεύτερος στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην πατρίδα του όλοι ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν ένα ασημένιο μετάλλιο στο Ρίο. Ο Φεγίσα Λιλέσα, λίγο πριν φτάσει στην γραμμή του τερματισμού, σήκωσε τα χέρια του και έκανε μία χειρονομία που πολλοί δεν κατάλαβαν. Στην πατρίδα του όμως, η εικόνα με τα σταυρωμένα χέρια ήταν πλήρως κατανοητή. Εκτός από κατανοητή όμως ήταν και ιδιαιτέρως επικίνδυνη για την ίδια την ζωή του δρομέα.

Ο μαραθωνοδρόμος σταύρωσε ξανά και ξανά τα χέρια του σχηματίζοντας ένα «Χ». Το σήμα της φυλής Ορόμο. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να διαμαρτυρηθεί για τις εκκαθαρίσεις και τα βασανιστήρια της κυβέρνησης της Αιθιοπίας εναντίον της φυλής που ανήκει κι ο ίδιος. Οι Ορόμο αποτελούν την μεγαλύτερη εθνική ομάδα της Αιθιοπίας και βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση με την κυβέρνηση της χώρας της Αφρικής.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch, μόνο τον Ιούνιο του 2016, τουλάχιστον 400 άνθρωποι μέλη της φυλής Ορόμο έχουν σκοτωθεί, συλληφθεί ή εξαφανιστεί υπό άγνωστες συνθήκες. Ολα αυτά κατά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, τις οποίες επιχειρεί να καταστείλει η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας.

2016-08-21T204032Z_533832970_RIOEC8L1LFJBD_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-MARATHON-LILESA
Ο Λιλέσα τερματίζει δεύτερος και σχηματίζει το σήμα της φυλής του (REUTERS/Athit Perawongmetha)

«Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας σκοτώνει τους δικούς μου ανθρώπους. Γι΄αυτό διαμαρτύρομαι, η Ορόμο είναι η φυλή μου» δήλωσε ο Λιλέσα μετά τον μεγάλο αγώνα. «Οι συγγενείς μου είναι στις φυλακές και αν μιλήσουν για δημοκρατικά δικαιώματα, εκτελούνται». Ο Λιλέσα έκανε την ίδια χειρονομία και από το βάθρο των νικητών. Δεν σκέφτηκε την αντίδραση της ΔΟΕ που απαγορεύει τις πολιτικές κινήσεις αλλά κυρίως δεν φοβήθηκε την αντίδραση της κυβέρνησης της Αιθιοπίας.

«Αν γυρίσω στην Αιθιοπία μπορεί να με σκοτώσουν. Αν δεν με εκτελέσουν ίσως με βάλουν φυλακή. Αν δεν με βάλουν φυλακή, μπορεί να με σταματήσουν στο αεροδρόμιο. Πρέπει να πάρω μια απόφαση. Ισως να πρέπει να μετακομίσω σε άλλη χώρα», είπε ο Αιθίοπας Ολυμπιονίκης.

Η διαμαρτυρία του Λιλέσα φέρνει στη μνήμη την κίνηση που έκαναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού ο Τόμι Σμιθ και ο Τζον Κάρλος. Αμφότεροι αποβλήθηκαν από το Ολυμπιακό Χωριό, τους αφαιρέθηκαν τα μετάλλια και εξαφανίστηκαν μια για πάντα από τον αθλητισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...