358
Από ομιλία του στη στρατιωτική βάση Τάμπα της Φλόριντα | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Oμπάμα τιμά τη μνήμη των νεκρών του Περλ Χάρμπορ

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2016, 20:39
Από ομιλία του στη στρατιωτική βάση Τάμπα της Φλόριντα | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Oμπάμα τιμά τη μνήμη των νεκρών του Περλ Χάρμπορ

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2016, 20:39

Τους νεκρούς της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ, η οποία πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν από 75 χρόνια, τίμησε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι η θυσία τους «ατσάλωσε τη θέληση εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να υπερασπιστούν την ελευθερία».

Η επίθεση των ιαπωνικών δυνάμεων στο Περλ Χάρμπορ έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 1941 και αποτέλεσε την αφορμή για την κλιμάκωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιδρομή που εξαπολύθηκε από την αεροπορία του ιαπωνικού αυτοκρατορικού ναυτικού εναντίον του αμερικανικού στόλου επέφερε τεράστιες απώλειες στις ΗΠΑ: περίπου 2.400 νεκρούς, πολλούς τραυματίες και καταστραμμένα πολλά πολεμικά πλοία. Το γεγονός αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι έβαλε τέλος στη, μέχρι εκείνη τη στιγμή, εσωστρέφεια και ουδετερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, οδηγώντας τη χώρα στην ενεργή εμπλοκή της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

15304123_10155005811939238_6217457276077511196_o

Οπως επεσήμανε στο μήνυμά του για την 75η επέτειο της ιαπωνικής αεροπορικής επιδρομής κατά της αμερικανικής βάσης του Περλ Χάρμπορ, στη νότια ακτή της νήσου Οάχου στη Χαβάη, «πάνω από 2.400 αμερικανοί πατριώτες έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί και πολίτες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Η θυσία τους ατσάλωσε τη θέληση εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών που απάντησαν στο κάλεσμα να υπερασπιστούν την ελευθερία τους, τη στιγμή που διέτρεχε τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Τις επόμενες ώρες της επίθεσης, ο πρόεδρος Ρούζβελτ υποσχέθηκε ότι ο αμερικανικός λαός, με την ισχύ που πηγάζει από το δίκιο του, θα κατακτήσει την απόλυτη νίκη. Χάρη στον ηρωισμό μιας ολόκληρης γενιάς, αυτή η υπόσχεση εκπληρώθηκε», ανέφερε στη δήλωσή του ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτό που είναι ήδη γνωστό είναι πως ο Ομπάμα επρόκειτο να πραγματοποιήσει  ιστορική επίσκεψη στο σημείο της ιαπωνικής επίθεσης κατά των ΗΠΑ, συνοδευόμενος μάλιστα από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφθεί το Περλ Χάρμπορ ιάπωνας πρωθυπουργός, ενώ αυτό θα συμβεί μερικούς μήνες μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του Ομπάμα -τον Μάιο- στη Χιροσίμα, κάτι που έγινε για πρώτη φορά από αμερικανό πρόεδρο μετά τη χρήση ατομικής βόμβας, το 1945.

Εάν θα ζητήσει «συγγνώμη» από τον αμερικανικό λαό ο Αμπε; Αυτό φαίνεται απίθανο να συμβεί. Αλλωστε, ούτε ο Ομπάμα είχε ζητήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...