476
Από τη συνάντηση Τσίπρα, Καμμένου, Φίλη και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, την Τετάρτη το βράδυ στο Μαξίμου | INTIMENEWS/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» α λα ΣΥΡΙΖΑ

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 6 Οκτωβρίου 2016, 10:11
Από τη συνάντηση Τσίπρα, Καμμένου, Φίλη και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, την Τετάρτη το βράδυ στο Μαξίμου
|INTIMENEWS/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» α λα ΣΥΡΙΖΑ

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 6 Οκτωβρίου 2016, 10:11

Το βεβιασμένο πρόγραμμα συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου συνιστά ομολογία: Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν ζοριστεί πολύ…

Με διαφορά λίγων ωρών,  ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε εσπευσμένως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, θέλοντας δήθεν να ενημερωθεί για την πορεία και την έκβαση της άσκησης «Παρμενίων», ενώ λίγο αργότερα συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Οσοι έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική τους θητεία γνωρίζουν για τι ακριβώς μιλάμε και για το αν αξίζει τον κόπο η ενημέρωση στο Πεντάγωνο. Και όσοι παρατηρούν την έξαρση των παθών στην σχέση κυβέρνησης – Εκκλησίας καταλαβαίνουν.

Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε από το υπουργείο Αμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου και ανέμενε την επίσκεψη του Αριχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Παρουσία, σημειωτέον, και του Πάνου Καμμένου, ο οποίος μόλις προ ημερών είχε διαβεβαιώσει τον Αρχιεπίσκοπο ότι τίποτε δεν πρόκειται να γίνει χωρίς την σύμφωνη γνώμη του, σε ό,τι αφορά την κρίση με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Είχε προηγηθεί μία επιστολή του προκαθήμενου της Εκκλησίας και μία σύνοδος της Ιεραρχίας, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ απειλήθηκε μία ανοιχτή σύγκρουση κυβέρνησης – Εκκλησίας. Όλοι ξέρουν ποιος χάνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου μας ενημέρωσε ότι κατά την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ιερώνυμο «υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί».

Εν ολίγοις, η Εκκλησία νίκησε και η σύγκρουση ήταν άκαιρη και άσκοπη.

Λίγο νωρίτερα δε, κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο υπουργείο Αμυνας, τονίστηκαν από τον Πρωθυπουργό τα εξής, όταν απευθυνόταν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ): «Ακόμη και σε δύσκολες περιόδους για τη χώρα μας, όπως αυτή που διανύουμε, το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων εγγυάται την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Τόσο, εμείς, η πολιτική ηγεσία όσο και η φυσική σας ηγεσία έχουμε πλήρη συνείδηση της ευθύνης που μας αναλογεί απέναντί σας, και μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μεριμνούμε κάθε στιγμή προκειμένου να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προσδοκίες σας».

Οι συναντήσεις αυτές και τα όσα μεταδίδονταν από κυβερνητικές πηγές ήταν μία ομολογία αδυναμίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητική δύναμη υποχωρεί ατάκτως. Βλέπει ότι η όποια δυναμική του έχει εξανεμιστεί και ο επικεφαλής του κάνει άλλη μία στροφή 180 μοιρών, απευθυνόμενος σε εκλογικό κοινό που ξέρει ότι δεν είναι δικό του, μήπως και αποτρέψει το μοιραίο.

Η ούτως ή άλλως άκαιρη και άσκοπη σύγκρουση με την Εκκλησία αναβάλλεται, η προσπάθεια προσεταιρισμού των ΕΔ είναι αναγκαία, αλλά και εξώφθαλμη.

Τα περιστατικά είναι μέρος της πραγματικότητας: η επανάσταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει, τα έσχατα ερείσματά του αναζητούνται πλέον στα τελευταία προπύργια του συντηρητισμού, τον Στρατό και την Εκκλησία.

Υπό αυτήν την έννοια, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι παίζει ένα από τα τελευταία του χαρτιά: την υποταγή στο κατεστημένο που υποτίθεται ότι ήθελε να ανατρέψει.

Σύντομα θα φανεί ποιος είναι πιο ανθεκτικός. Το κατεστημένο ή αυτός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...