719
Αυτό το μπουκάλι φέρει την παλαίωση της εμπειρίας του παραγωγού του | bobdylan.com

Ο Μπομπ Ντίλαν φτιάχνει το ουίσκι του «παραδείσου»

Αυτό το μπουκάλι φέρει την παλαίωση της εμπειρίας του παραγωγού του
|bobdylan.com

Ο Μπομπ Ντίλαν φτιάχνει το ουίσκι του «παραδείσου»

Ο Μπομπ Ντίλαν, ο σπουδαίος μουσικός, ήρθε σε αυτόν τον κόσμο ως Ρόμπερτ Αλεν Ζίμερμαν – στις 24 Μαΐου 1941, στο Ντουλούθ της Μινεσότα.

Ο μύθος λέει ότι μετονομάστηκε σε «Μπομπ Ντίλαν» λόγω της επιρροής που του είχε ασκήσει ο ουαλός ποιητής Ντίλαν Τόμας, ο οποίος πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1953, στα 39 του χρόνια, από υπερβολική χρήση οινοπνευματωδών.

«I have just had eighteen whiskeys in a row. I do believe that is a record». «Μόλις ήπια 18 ουίσκι το ένα μετά το άλλο. Πιστεύω πως αυτό είναι ρεκόρ», είχε κομπορρημονήσει ο Τόμας. Και έπειτα από αυτό, πέθανε…

Ο Μπομπ Ντίλαν -με αυτό το όνομα, πια- πέρα από αξεπέραστος μουσικός, κατάφερε να μείνει στην Ιστορία και ως στιχουργός – αλλά και λίγο παραπάνω: ως ποιητής.

Αλλωστε, στις 13 Οκτωβρίου 2016, ακριβώς για αυτή την ιδιότητά του, η Σουηδική Ακαδημία τού απένειμε το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Πλέον, ο καλλιτέχνης τα έχει κερδίσει όλα στη ζωή του: αναγνώριση, χρήματα, υστεροφημία, αφήνοντάς μας ως μονάκριβη κληρονομιά τα τραγούδια του. Αλλά επειδή ο Μπομπ δεν θα είχε ποτέ τη συμπεριφορά ενός συνταξιούχου -καθισμένος σε μια καρέκλα, να αναπολεί τα παλιά- είπε να κυκλοφορήσει στην αγορά… ουίσκι!

Πρόκειται για τα «Heaven’s Door Spirits» τα οποία θα είναι αρχικά διαθέσιμα μόνο στο Τενεσί, εκεί όπου ο 76χρονος τραγουδιστής συνεργάζεται με τον επιχειρηματία Μαρκ Μπουσάλα, συνιδρυτή του γνωστού μπέρμπον Angel’s Envy, για να μετατρέψει μια εκκλησία σε αποστακτήριο. Θεϊκό απόσταγμα, σε κάθε περίπτωση…

Το κάθε ένα με διαφορετική γεύση, αλλά όλα υπό την ίδια (μουσική) ετικέτα (bobdylan.com)
Το κάθε ένα με διαφορετική γεύση, αλλά όλα υπό την ίδια (μουσική) ετικέτα (bobdylan.com)

«Θέλαμε και οι δυο να δημιουργήσουμε μια συλλογή αμερικaνικών ουίσκι, που με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο αφηγούνται μια ιστορία», αναφέρει ο Ντίλαν σε μια δήλωσή του προς τους New York Times.

«Ταξιδεύω αρκετές δεκαετίες, πλέον. Eίχα τη δυνατότητα να δοκιμάσω μερικά από τα καλύτερα spirits του κόσμου. Το Heaven’s Door είναι ένα εξαιρετικό ουίσκι», τονίζει ο ίδιος και είναι δεδομένο ότι δεν επαινεί αυτό που έφτιαξε επειδή, απλώς, είναι δικό του, αφού όλοι γνωρίζουν την τελειομανία του σε ό,τι κάνει.

Ο Ντίλαν είναι έτσι κι αλλιώς λάτρης του ουίσκι και ο Μαρκ αναφέρει, στην ίδια συνέντευξη, πως πίσω από την κίνηση του Μπομπ δεν κρύβεται ματαιοδοξία, αλίμονο, αλλά ένα έργο πάθους.

Αραγε, πόσα τραγούδια έχει συνθέσει με τη συντροφιά ενός ποτηριού γεμάτο αλκοόλ; (bobdylan.com)
Αραγε, πόσα τραγούδια έχει συνθέσει με τη συντροφιά ενός ποτηριού γεμάτο αλκοόλ; (bobdylan.com)

Το βέβαιο είναι, πάντως, πως ακόμη και το μπουκάλι θα γίνει μάλλον συλλεκτικό, καθώς στο πίσω μέρος της ετικέτας, όταν το ποτό τελειώνει, θα αποκαλύπτεται η υπογραφή του τραγουδοποιού.

Για τους μυημένους, το όνομα που φέρει το ουίσκι του είναι εμπνευσμένο από το τραγούδι «Knockin’ on Heaven’s Door», ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο ίδιος.

Το νέο επιχειρηματικό πρότζεκτ του Ντίλαν ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο.

«Δεν βρίσκετε πάντα εσείς την έμπνευση. Μερικές φορές σας βρίσκει εκείνη. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια συλλογή αμερικανικών ουίσκι που θα έχουν να πουν μια ξεχωριστή ιστορία», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου. Πρόκειται, λοιπόν, όχι για ένα, αλλά για τρία διαφορετικά ποτά – ένα ουίσκι σίκαλης, ένα bourbon κι ένα double barrel. Το Heaven’s Door Tennessee Bourbon θα κοστίζει 60 δολάρια, το Heaven’s Door Double Barrel Whiskey 60 δολάρια και το Heaven’s Door Straight Rye Whiskey 90 δολάρια.

Τα ουίσκι αυτά θα κυκλοφορήσουν στις 21 Μαΐου και επειδή πολλοί υπογράμμισαν ότι μάλλον αυτή η είδηση εμπίπτει στα fake news -«πώς είναι δυνατόν ο Μπομπ να εμφιαλώνει ουίσκι;», αναρωτήθηκαν πολλοί- όποιος θέλει μπορεί να τα προπαραγγείλει εδώ – τα ψέματα τελείωσαν.

Αν και το αλκοόλ κι εγώ δεν συναντηθήκαμε ποτέ -άντε, ένα Μαρτίνι, με το ζόρι- θα ήθελα να δοκιμάσω τα ποτά που φέρουν, κυριολεκτικά, την υπογραφή του, ως ένας κληρονόμος κι εγώ της αμύθητης περιουσίας που μας αφήνει σε βιβλιοθήκες με βινύλια και cd – πλέον και σε κελάρια.

Εάν μπείτε σε σχετικά φόρουμ όπου συζητούν το θέμα «ο Ντίλαν εμφιαλώνει spirits», θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλοί σαν κι εμένα οι οποίοι θα ήθελαν να πιουν έστω και ένα ποτήρι από τις ετικέτες σε μποτίλιες που φέρουν το όνομά του.

Αν και, για πάντα, οι μουσικές και τα λόγια του θα παραμείνουν ό,τι πιο μεθυστικό έχουμε μεταλάβει από εκείνον.
Στην υγειά σου, Μπομπ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...