1354
Αυτές είναι οι ιστορίες θυμάτων στο Μάντσεστερ που ξεχώρισαν στα social media | Facebook

Μάντσεστερ: Επτά ιστορίες που σε κάνουν να κλαις

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2017, 19:55
Αυτές είναι οι ιστορίες θυμάτων στο Μάντσεστερ που ξεχώρισαν στα social media
|Facebook

Μάντσεστερ: Επτά ιστορίες που σε κάνουν να κλαις

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2017, 19:55

Ετσι είναι ο πόλεμος. Οταν αρχίζει νομίζεις ότι μπορείς να τον ελέγξεις. Νομίζεις ότι μπορείς να τον περιορίσεις στα χαρακώματα, στους στρατιωτικής σημασίας βαλιστικούς στόχους. Νομίζεις ότι πόλεμος σημαίνει «στρατιώτες πυροβολούν στρατιώτες». Ποτέ δεν είναι έτσι…

Ο πόλεμος σκοτώνει πάντα αμάχους. Είτε με βόμβες και πυραύλους που υποτίθεται πως προορίζονται για τους ειδικούς στόχους αλλά τελικά πέφτουν σε σχολεία και πλατείες. Είτε με επιθέσεις αυτοκτονίας όπου κάποιος μπαίνει μέσα σε δημόσιο χώρο και αυτοανατινάσσεται σκοτώνοντας όποιον άτυχο βρίσκεται εκεί.

Θύματα αθώα και πραγματικά ανυποψίαστα, όπως ήταν τα παιδιά στο Μάντσεστερ που πήγαν τη Δευτέρα 22 Μαΐου να παρακολουθήσουν τη συναυλία της τραγουδίστριας από της ΗΠΑ, Αριάνα Γκράντε. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο Σαλμάν Αμπεντί μπήκε στο φουαγέ του Manchester Arena ζωσμένος με εκρηκτικά. Οταν η συναυλία τελείωσε και οι θεατές οδηγούνταν προς την έξοδο, πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό…

1.Σάφι Ρόουζ Ρούσος: Η μικρούλα

Περίμενε αυτή τη συναυλία πώς και πώς. Είχε διαλέξει μέρες πριν τα ρούχα που θα φορούσε. Μάθαινε εδώ και καιρό όλα τα τραγούδια. Η Αριάνα ήταν κάτι σαν θεά για την οχτάχρονη Σάφι. Στο σχολείο, όσο πλησίαζε η μεγάλη μέρα, μιλούσε όλο και πιο ενθουσιασμένη για τις προετοιμασίες που έκανε.

ΣΑΦΙ
Η Σάφι Ρόουζ Ρούσος ήταν ελληνοκυπριακής καταγωγής και το νεότερο θύμα του μακελειού. Μόλις οκτώ ετών (Facebook)

Ο μπαμπάς της Σάφι εκείνη τη βραδιά έκλεισε το εστιατόριο fish&chips και πήγε να παραλάβει τη γυναίκα και τις δύο κόρες του από τη συναυλία. Εξω από το κλειστό στάδιο είδε αναταραχή. Περιπολικά, ασθενοφόρα, αίματα. Εκεί πληροφορήθηκε τι είχε συμβεί.

Στο νοσοκομείο εντοπίστηκαν η αδελφή και η μαμά της Σάφι. Η Σάφι όχι. Υστερα από αγωνιώδη αναζήτηση του πατέρα, φίλων, συγγενών, συμμαθητών τελικά ανακοινώθηκε από τις Αρχές ότι το οκτάχρονο κοριτσάκι που τη στιγμή της επίθεσης είχε απομακρυνθεί από τη μαμά και την αδελφή του, τελικά είναι νεκρό.

Η μητέρα, μέχρι στιγμής, στο νοσοκομείο, δεν το ξέρει. Ο πατέρας είναι κλεισμένος στο σπίτι. Μόνος και συντετριμμένος.

2.Κέλι Μπρούστερ: Η θεία

Οταν τελείωσε η συναυλία η 32χρονη Κέλι που είχε πάει εκεί μαζί με την αδελφή της, Κλερ, και την ανιψιά της, Χόλι, μπήκε μαζί τους στη σειρά για να κατευθυνθούν προς την έξοδο. Μπροστά προχωρούσε εκείνη, με μικρά βήματα. Πίσω της η μικρούλα Χόλι. Και πίσω από τη Χόλι, η Κλερ. Στόχος ήταν οι δύο αδελφές να έχουν ανάμεσά τους τη Χόλι για να την προσέχουν. Τότε έσκασε ο εκρηκτικός μηχανισμός. Βίδες και «παξιμάδια» εκτοξεύθηκαν παντού. Χώθηκαν σε δέρματα. Διαμέλισαν σώματα. Θρυμμάτισαν οστά.

Η Κέλι Μπρούστερ προστάτεψε με το σώμα της τη μικρή της ανιψιά και σκοτώθηκε (Facebook)
Η Κέλι Μπρούστερ προστάτεψε με το σώμα της τη μικρή της ανιψιά και σκοτώθηκε (Facebook)

Η Κλερ βγήκε από το κλειστό στάδιο με μια βίδα καρφωμένη στο σπασμένο σαγόνι της. Η Χόλι μπήκε στο νοσοκομείο με βίδες και παξιμάδια σφηνωμένα μέσα στα σπασμένα πόδια της, στα οπίσθια και στα γεννητικά της όργανα. Η Κέλι αγνοούνταν. Για δύο ημέρες. Και μετά βρέθηκε νεκρή.

3 .Αντζέλικα & Μάρσιν Κλις: Οι γονείς

Είχαν δύο κόρες, την Πατρίτσια και την Αλεξ και πήγαν να τις παραλάβουν από τη συναυλία την προκαθορισμένη ώρα. Οσο τα κορίτσια μεθούσαν από ενθουσιασμό βλέποντας στην σκηνή την αγαπημένη τους Αριάνα, το ζευγάρι από το Γιορκ έκανε μια τελευταία βόλτα στο Μάντσεστερ. Οι δυο τους. Σαν να έβγαιναν ραντεβού.

Angelika and Marcin Klis
Η Αντζέλικα και ο Μάρσιν Κλις ήταν πολωνοί μετανάστες που ζούσαν και εργάζονταν στο Γιορκ. Συνόδευσαν τα κορίτσια τους στο Μάντσεστερ για να πάνε στη συναυλία (Facebook)

Ισως πήγαν για τσάι, μπορεί να έφαγαν κάτι. Τράβηξαν και μία σέλφι μπροστά στο εμπορικό κέντρο. Όταν πλησίαζε η ώρα να παραλάβουν τα κορίτσια τους κατευθύνθηκαν προς το στάδιο. Περίμεναν υπομονετικά στο φουαγέ και ύψωναν το βλέμμα για να τις δουν με το που θα έβγαιναν. Δεν τις ξαναείδαν όμως ποτέ. Η έκρηξη τις διέλυσε.

4. Ολίβια Κάμπελ: Το τραγούδι των αγγέλων

Η τελευταία φορά που της μίλησε η μητέρα της ήταν τη Δευτέρα 22 Μαΐου στις 20.30 λίγο προτού εμφανιστεί στη σκηνή η Αριάνα. Η 15χρονη Ολίβια πήγε στη συναυλία με τον φίλο της και ακουγόταν ενθουσιασμένη από το τηλέφωνο.

Ολίβια Κάμπελ
H Ολίβια Κάμπελ έγινε γνωστή παγκοσμίως λόγω της σπαραξικάρδιας αντίδρασης της μητέρας της στα social media και στην τηλεόραση (Facebook)

Δύο περίπου ώρες αργότερα η μητέρα της Ολίβια είχε πάρει τους δρόμους. Το κινητό δεν απαντούσε. Την έψαχνε παντού. Στους φίλους, στα νοσοκομεία, στα ξενοδοχεία, στα νεκροτομεία.

Το επόμενο πρωί εμφανίστηκε άυπνη σε τηλεοπτική εκπομπή με μία φωτογραφία της κόρης της. «Δεν ξέρω ακόμα αν είναι ζωντανή ή όχι. Δεν ξέρω τι να κάνω. Ψάχνω…».

Είναι άραγε καλύτερα να ξέρεις ή να μην ξέρεις; Δύο μέρες μετά η άτυχη μητέρα ήξερε. Και έγραψε στο Twitter το πιο σπαραξικάρδιο ποστ: «Αναπαύσου εν ειρήνη όμορφη πριγκίπισσά μου. Εφυγες πολύ νωρίς και δεν θα ξεχαστείς ποτέ. Σ’ αγαπώ. Πήγαινε να τραγουδήσεις με τους αγγέλους και να χαμογελάς πάντα».

5. Αλισον Χόουι & Λίσα Λις: Οι μαμάδες

Ηταν και οι δύο στημένες στο φουαγέ του σταδίου, όπως στήνονται πάντα οι μαμάδες έξω από εκεί όπου βρίσκονται τα παιδιά τους και τα περιμένουν. Όταν τα παιδιά εμφανίζονται, τα πρόσωπα των μαμάδων λάμπουν. Τους κάνουν νόημα από μακριά. Τα κοιτάνε μέσα στα μάτια καθώς πλησιάζουν για να διαπιστώσουν αν είναι χαρούμενα. Όταν έρχονται κοντά τα φιλάνε και τα αγκαλιάζουν σαν να έχουν να τα δουν καιρό. Και μετά φεύγουν μαζί για το σπίτι. Για να ακολουθήσουν την κανονικότητα της ημέρας.

lisa-and-alsion-e1495597448926
Από αριστερά, η Λίσα και η Αλισον, οι δύο φίλες που περίμεναν τις 15χρονες κόρες τους μέσα στο μοιραίο φουαγέ του Μάντσεστερ (Facebook)

Εκείνη τη βραδιά, στις 22 Μαΐου, η κανονικότητα διεκόπη για τη 44χρονη Αλισον και τη 43χρονη Λίσα. Εκείνη τη βραδιά οι δυο μαμάδες δεν είδαν τις έφηβες κόρες τους. Όταν τα κορίτσια βγήκαν έξω μετά το μακελειό τις αναζήτησαν γύρω-γύρω έντρομα. Αν τις έβλεπαν θα έτρεχαν στην αγκαλιά τους και θα τους έλεγαν να τις πάρουν από ‘κει γρήγορα. Αλλά δεν τις είδαν. Δύο μέρες μετά έμαθαν ότι δεν θα ξανάβλεπαν ποτέ τις μαμάδες τους.

6. Τζορτζίνα Καλάντερ: Η φαν

Είναι το πρώτο θύμα της βομβιστικής επίθεσης του οποίου αναφέρθηκε το όνομα εκείνο το μοιραίο βράδι. Ηταν 18 ετών και ήταν ένα από τα 1.000 πρόσωπα που βρίσκονταν μέσα στο στάδιο για τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε. Μάλιστα, την προηγούμενη μέρα είχε απευθύνει και tweet στην αγαπημένη της σταρ: «Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα σε δω αύριο!».

Τζορτζίνα Καλάντερ
H Τζορτζίνα Καλάντερ (αριστερά) φωτογραφημένη πριν από δύο χρόνια με την Αριάνα Γκράντε (κέντρο) και μία ακόμη φαν της αμερικανίδας τραγουδίστριας (Facebook)

Η Τζορτζίνα είχε και μια φωτογραφία με την τραγουδίστρια. Την είχε τραβήξει δύο χρόνια πριν. Το 18χρονο κορίτσι είχε και μία άλλη καλλιτεχνική αγάπη – το αμερικανικό σίριαλ «Once upon a time». Πριν από λίγο καιρό μάλιστα είχε συναντήσει και φωτογραφηθεί με την ηθοποιό Κάρεν Ντέιβιντ που υποδύεται την πριγκίπισσα Τζάσμιν στο σίριαλ.

Όταν η ηθοποιός αναγνώρισε το κορίτσι της φωτογραφίας έγραψε στο Instagram: «Δεν είναι σωστό, δεν είναι δίκαιο! Με θυμώνει, μου ραγίζει την καρδιά που μία τόσο νέα και υποσχόμενη ζωή εκλάπη».

Η Τζορτζίνα Καλάντερ ζούσε στο ίδιο χωριό με τη Σάφι Ρόουζ Ρούσος, στην περιοχή του Λάνκαστερ. Τις χώριζαν 10 χρόνια.

7. Τζον Ατκινσον: Ο κολλητός

Αυτός, μαζί τη Τζορτζίνα Καλάντερ ήταν οι πρώτοι νεκροί που ονοματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας. Δεν ξέρουμε πολλά για τον Τζον Ατκινσον. Ξέρουμε πως ήταν 22 ετών. Ξέρουμε πως είχε καλούς φίλους που τον θρηνούν ασταμάτητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη στιγμή που έμαθαν ότι έπεσε θύμα της επίθεσης αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ. «Θα τον θυμόμαστε σαν ένα εκπληκτικό άτομο», γράφουν στην ιστοσελίδα που έφτιαξαν για να τον θρηνήσουν.

Τζον Ατκινσον
«Μία εξαιρετική περίπτωση ανθρώπου που συναντάς μία στο εκατομμύριο». Αυτό έγραψαν οι φίλοι του Τζον Ατκινσον στο Facebook, για να κάνουν έρανο και να συγκεντρώσουν χρήματα για την οικογένειά τουστην κηδεία (Facebook)

Μέσω αυτής της σελίδας κάνουν έρανο για να βοηθήσουν την οικογένειά του με την κηδεία: «Αυτός ο άνθρωπος που υπήρξε ένας στο εκατομμύριο, είναι άξιος ενός καθωσπρέπει αποχαιρετισμού», γράφουν οι κολλητοί, για τον χαμένο κολλητό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...