385
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, η Ιβάνκα Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια Τραμπ με τον Πάπα Φραγκίσκο | Osservatore Romano/Handout via REUTERS

«Γίνε ειρηνοποιός», το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2017, 15:05
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, η Ιβάνκα Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια Τραμπ με τον Πάπα Φραγκίσκο
|Osservatore Romano/Handout via REUTERS

«Γίνε ειρηνοποιός», το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2017, 15:05

Μίλησαν για την ειρήνη, αφήνοντας στην άκρη -ή όχι και τόσο πολύ στην άκρη- κάποια σχόλια που έκαναν ο ένας για τον άλλο πριν από μερικούς μήνες.

Ηταν, όμως, μια σύντομη και μάλλον αμήχανη συνάντηση για τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, με τον πρώτο να δηλώνει ότι δεν θα ξεχάσει το μήνυμα του Ποντίφικα.

Ο Φραγκίσκος έκανε δεκτό τον Τραμπ στο ιδιαίτερο γραφείο του νωρίς το πρωί της Τετάρτης, στις 08:30. Η επίσκεψη κλείστηκε εξάλλου μάλλον βιαστικά και δεν υπήρχαν άλλες διαθέσιμες ώρες.

Ο Τραμπ, αν και δεν απέφυγε τα πλατιά χαμόγελα, δεν ήταν τόσο διαχυτικός όσο είναι με ξένους ηγέτες που συναντά, παρατηρεί το Reuters. Αλλά και ο Φραγκίσκος απέφυγε την χαλαρή κουβέντα που συνήθως πιάνουν οι ηγέτες μπροστά σε φωτογράφους και δημοσιογράφους.

H κατ’ ιδίαν συνάντηση (με παρουσία μεταφραστών) κράτησε μόλις 30 λεπτά.

Μια μικρή σκαλιστή ελιά ήταν το δώρο του Φραγκίσκου στον πρόεδρο των ΗΠΑ «για να οικοδομήσει την ειρήνη». Του επέδωσε ακόμη ένα δικό του μήνυμα υπέρ της ειρήνης και μία παπική εγκύκλιο για την προστασία του περιβάλλοντος. Ηταν μια έμμεση αναφορά σε ένα θέμα με το οποίο διαφωνούν, αυτό της σημασίας (και της επικινδυνότητας) της αλλοίωσης του περιβάλλοντος.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ειρήνη», η απάντηση του Τραμπ, που υποσχέθηκε ακόμη ότι θα διαβάσει τα κείμενα του Πάπα.

Το δώρο του προέδρου των ΗΠΑ ήταν εκδόσεις των έργων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Το κλίμα έμοιαζε καλύτερο όταν, μετά τη συνάντηση, ο Φραγκίσκος είδε τη σύζυγό του Μελάνια, την κόρη του Ιβάνκα και τον γαμπρό του προέδρου των ΗΠΑ Τζάρεντ Κούσνερ.

Ο Φραγκίσκος ρώτησε αστειευόμενος την Μελάνια Τραμπ αν ταΐζει τον Ντόναλντ «ποτίτσα», ένα σλοβενικό παραδοσιακό γλυκό που αρέσει και στον ίδιο τον Φραγκίσκο. Η Μελάνια Τραμπ μάλλον δεν κατάλαβε, τον ρώτησε αν εννοούσε «πίτσα» και απάντησε «ναι». Είναι δύσκολο να πει κανένας αν η απάντηση ήταν αστεία ή σοβαρή, πάντως ο Πάπας της εξέλαβε σαν αστεία.

2017-05-24T075254Z_1678367987_RC195FC60DD0_RTRMADP_3_USA-TRUMP-POPE
Η Ιβάνκα Τραμπ (αριστερά) και η Μελάνια Τραμπ κατά την επίσκεψή τους στον Πάπα Φραγκίσκο (REUTERS/Alessandra Tarantino/pool)

Η Μελάνια Τραμπ και η Ιβάνκα Τραμπ τήρησαν το έθιμο και εμφανίστηκαν με μαύρα ρούχα και καλυμμένη την κεφαλή μπροστά στον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας. Δεν πέρασε απαρατήρητο από σχολιαστές ότι στο Βατικανό ακολούθησαν τους κανονισμούς, τους οποίους δεν είχαν δεχτεί να ακολουθήσουν μερικές ημέρες νωρίτερα στη Σαουδική Αραβία, όπου εμφανίστηκαν χωρίς μαντίλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...